logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RS-232, LPT, RJ-45 - bezprzewodowy transfer danych...

LOST_815 02 Kwi 2007 15:19 2356 9
REKLAMA
  • #1 3744547
    LOST_815
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam dwa komputery, które dzieli ok. 200metrów.
    Nie chcę inwestować w WiFi, ponieważ połączenie potrzebuję rzadko, ale jadnak potrzebuję.

Muszę zrobić coś w rodzaju radia, tylko zamiast głosu, wysyłać dane. Prędkość najlepiej ok. 512Kbps (choć RS-232 ma ok 100, ale LTP ma za to 2MB/s).

Na usb chyba się nie da.

Jeszcze jest RJ-45. Może tym?

Z mojej wiedzy wynika tyle, że trzeba utworzyć falę elektromagnetyczną o danej częstotliwości i nałożyć te dane.

Nie mam doświadczenia w budowaniu układów elektrycznych, natomiast bardzo dużo lutowałem, ale gotowych projektów.
    Poza tym z programowaniem mikroprocesorów nie ma problemu. Tylko nie wiem jak ułożyć takie cudo...
  • REKLAMA
  • #2 3745221
    eP
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    A ile zamierzasz zainwestowac w to polaczenie ?

Bo cos mi sie wydaje ze taniej niz na WiFi to cie nie wyjdzie.
  • #3 3752534
    LOST_815
    Poziom 10  
    Dlaczego?

Nadajnik radiowy chodzi bez problemu za 10zł.
    Tylko trzeba zmienić częstotliwość i zamiast dźwięku dać dane...

Czy to jest takie trudne?*

*Pytam bo nie mam zielonego pojęcia.
  • REKLAMA
  • #4 3752621
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6533
    Tak, to jest takie trudne, w amatorskich warunkach do uzyskania są prędkości na poziomie kilkuset baud - mowa o packet radio (na paśmie CB).
    Gotowe nadajniki na 433MHz mają za małą moc na taką odległość.

Karty 11Mbps na PCI lub USB można kupić za 30-40zł... realny transfer to jakieś 300-500kB/s.
  • REKLAMA
  • #5 3754748
    LOST_815
    Poziom 10  
    to musi być bezprzewodowe
    realny transfer 64kB/s
    odległość 300metrów
    anteny o średnicy kilku metrów kierunkowe (projekt Dharma*, takie szczegóły nie mają znaczenia)

tylko schemacik ...
    musi być to możlowe
    *Zainteresowani wiedzą o co chodzi :)
  • #6 3756156
    eP
    Poziom 27  
    LOST_815 napisał:
    to musi być bezprzewodowe
    realny transfer 64kB/s
    odległość 300metrów
    anteny o średnicy kilku metrów kierunkowe

A ilu metrow konkretnie ?
    I ile takie cudenka kosztuja jesli mozna spytac ?
  • #8 3759506
    eP
    Poziom 27  
    Faktycznie o tym filmie nie slyszalem wiec tego zartu nie zalapalem. Na swoja obrone dodam tylko ze caly watek wyglada mi na jeden wielki zart.

Pozdr.
  • #9 3762632
    LOST_815
    Poziom 10  
    No, jeśli mam być szczery to nie był żart! Naprawdę antenę kierunkową do 2metrów średnicy mogę zrobić. Schemaciku poszukuję...
  • REKLAMA
  • #10 3775420
    eP
    Poziom 27  
    LOST_815 napisał:
    No, jeśli mam być szczery to nie był żart! Naprawdę antenę kierunkową do 2metrów średnicy mogę zrobić. Schemaciku poszukuję...

To niech nam Kolega jeszcze zdradzi na jakie pasmo bedzie ta 2 metrowa antenka, jaki bedzie miala zysk energetyczny i ile bedzie kosztowac jej budowa.

Dobrze byloby tez wiedziec jakiej stopy bledow Kolega sie spodziewa przed korekcja i po korekcji.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy bezprzewodowego przesyłu danych pomiędzy dwoma komputerami oddalonymi o około 200 metrów, z wymaganiem prędkości transferu około 512 kbps. Autor rozważa wykorzystanie interfejsów RS-232, LPT oraz RJ-45, jednak RS-232 oferuje niską prędkość (~100 kbps), a LPT wyższą (~2 MB/s), natomiast USB jest wykluczone. Propozycja opiera się na stworzeniu nadajnika radiowego, który zamiast dźwięku przesyłałby dane, co wymaga modulacji fali elektromagnetycznej na odpowiedniej częstotliwości. W odpowiedziach podkreślono, że amatorskie rozwiązania radiowe (np. packet radio na paśmie CB lub nadajniki 433 MHz) mają ograniczoną moc i niską prędkość transmisji (kilkaset baud), co jest niewystarczające na taką odległość. Sugerowano użycie kart sieciowych WiFi (PCI lub USB) oferujących realny transfer 300-500 kB/s za niską cenę, jednak autor preferuje rozwiązanie bez WiFi. Wspomniano o konieczności zastosowania anten kierunkowych o dużej średnicy (do 2 metrów) dla zwiększenia zasięgu i jakości sygnału. Brakuje jednak gotowych schematów i projektów, a autor deklaruje umiejętności lutowania i programowania mikroprocesorów, lecz nie ma doświadczenia w budowie układów radiowych. Dyskusja zawiera pytania o pasmo pracy, zysk energetyczny anteny oraz oczekiwany współczynnik błędów transmisji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA