logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić taśmę w Samsung E700? Odklejanie wyświetlaczy, lutowanie

bambino3 03 Lut 2006 16:26 5542 9
REKLAMA
  • #1 2254064
    bambino3
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam kupiłem sobie Samsunga E700 no i padła tasma. Objawy do połowy przymknieta klapka wszystko dziala, a jak otworze di końca wyświetlacz robi sie biały, no i musze wymienic tasme. Teraz jak to zrobic mam tasme bez elementów. Jak odkleic wyswietlacz mały i duzy???????? Czym lutowac ?? mozna stacją lutownicza czy lepiej HOTAIR??????? Prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2254437
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    nie ma na to jednej recepty...część kolbą,część powietrzem-róznie jak kto ma doświadczenie i mu pasuje..
  • REKLAMA
  • #3 2254781
    bambino3
    Poziom 11  
    no tak a jak wymontowac wyswietlacze przeciez one sa przyklejone?????? i jak wyjac klapke od obudowy ??????????
  • #4 2254813
    leon.euro
    Spec od GSM
    Ocena: 39
    za nie długo wysle ci okolo 30 zdjec z wymiany tej płyty...

pozdrawiam leon.
  • #5 2255737
    lechu-o
    Poziom 21  
    Ocena: 2
    To jak mozna, to też się dopisuje do tych zdjęć.
    lechu-o(_at_)wp.pl

Z góry dzięki i pozdrawiam LESZEK
  • REKLAMA
  • #6 2255873
    FranekDolas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Najpierw delikatnie odklejam oba LCD wsuwając pod nie powolutku lancet.Przestrzegam zwłaszcza przed pośpiechem,nic na siłę.Pierwszy odlutowuję mały i tu uwaga przy pierwszym E700 poodrywałem pady od małego LCD i zaliczyłem plecy bo końcówki są bardzo delikatne i teraz robię to tak że smaruję fluxem i powolusiu grzeję hotem i odklejam taśmę małego LCD od reszty.Taśmę dużego łatwiej odlutować ale oczywiście też baaaaaardzo delikatnie.Przylutowanie nowej taśmy to już bajka i robię to normalnie Solomonem.
    Mały LCD udało mi się kupić za 90PLN...
  • Pomocny post
    #7 2256008
    leon.euro
    Spec od GSM
    o to fotki ze zmiany tasmy lcd w e700...

pozdrawiam leon.
    Załączniki:
    • E700_RIBBON.rar (1.77 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2257632
    bambino3
    Poziom 11  
    a mozna żyletą podwadzic mały wyswietlacz???????? jak odkleic tasme duzego wyswietlacza??????

Ps. dzieki za zdjecia bardzo mi pomogły
  • REKLAMA
  • #9 2257651
    leon.euro
    Spec od GSM
    maly jest klejony i na koncu lutowany i tak samo duzy... podwazenie czym chcesz tak by nie uszkodzic lcd i tasm od lcd ktore sa zlutowane:)

pozdrawiam leon.
  • #10 2280905
    bambino3
    Poziom 11  
    no i nic zmiana tasmy niepowiodła sie mały wyswietlacz jest naprawde bardzo delikatny tzn. jego styki, i HotAir jest niezbędny ale przynajmniej wiem co i jak podwadzic, teraz pez problemu zmieniłbym tą tasmę.
    ps. nowa tasma z wyswietlaczami kosztowala mnie 160zł

Mam nadzieje ze ten temat przyda sie w przyszłości.

Dziekuje za pomoc wszystkim i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wymiana taśmy w Samsungu E700 wymaga ostrożnego odklejenia obu wyświetlaczy LCD, które są przyklejone i dodatkowo lutowane do taśmy. Zaleca się delikatne podważanie wyświetlaczy, np. lancetem lub żyletą, unikając uszkodzenia styków, które są bardzo wrażliwe, zwłaszcza w małym LCD. Do odlutowania taśmy najlepiej używać stacji HotAir z dodatkiem topnika (flux), co ułatwia bezpieczne rozgrzanie i odklejenie taśmy bez zerwania padów. Lutowanie nowej taśmy można wykonać tradycyjną kolbą lutowniczą (np. Solomonem). Proces wymaga cierpliwości i precyzji, gdyż mały wyświetlacz jest szczególnie delikatny. Koszt nowej taśmy z wyświetlaczami wyniósł około 160 zł. Dostępne są również zdjęcia dokumentujące wymianę płyty i taśmy, które mogą pomóc w realizacji naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA