logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opóźniony i zniekształcony dźwięk w Skype przy połączeniu 192kb/s

w81 10 Maj 2006 21:24 3383 7
REKLAMA
  • #1 2613057
    w81
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam mam problem ze SKYPEM tzn. jak z kims rozmawiam to slysze go jak by mówił przez "rure" glos sie spoznia jakies 10 sekund
    moje lącze to 192kb\s <radiówka>a moj rozmówca 1mb\s dodam że jak rozmawiam z kimś innym to słychac normalnie.
  • REKLAMA
  • #2 2613068
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 618
    W takim razie to nie twój problem tylko tego rozmówcy. Pewnie podczas rozmowy odpalone sa ze 3 programy p2p a te 1MB to jest dzielony dynamicznie na 20 osób. W kazdym bądz razie to nie twój problem lecz twojego rozmówcy.
  • REKLAMA
  • #3 2613959
    w81
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    ten 1MB to raczej nie jest dzielony ponieważ on nie jest w żadnej scieci blokowej czy coś takiego poprostu mieszka sobie w domku i sam ma internet dodam ze to jest w USA
  • #4 2613965
    artbi
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    w rzeczywistosci na naszych łączach pl bendzie tak jeszcze ochoooo...
    powodem jest za dużo przerwan i pleksow, czyli transmisja nie nadajaca sie do takich połaczen /w nocy moze byc dobrze bo sa zwolnione łacza przemysłowe,itp /i nie powinienes oczekiwac dobrego połaczenia
  • REKLAMA
  • #5 2614447
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Artbi:
    1. Co to jest "pleks"?
    2. Czy kolega zwrócił uwagę na to, że problem dotyczy TYLKO jednego rozmówcy a nie wszystkich? Zatem łącze, jakie ma autor wątku nie ma z tym nic wspólnego.
  • #6 2619866
    adrix88
    Poziom 11  
    Może reinstall skype / zmiana portu uzywanego przez skype.
  • #7 2625582
    apo34
    Poziom 11  
    To problem rozmówcy.
    U mnie Skype jest najlepszy w przekazywaniu głosu
  • REKLAMA
  • #8 2626491
    Bogdanor
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    hm, dodam ze z doswiadczen wydaje mi sie ze to problem twojej "radiowki" (tylko i wylacznie) , mam 2 znajomych z radiowka i ...nie ma szans dogadac sie z nimi na skype, a o dziwo znacznie lepiej sprawuje sie ich lacze na MSN.

Podsumowanie tematu

✨ Problem opóźnionego i zniekształconego dźwięku w Skype podczas rozmowy z jednym konkretnym użytkownikiem, który posiada łącze 1 Mb/s, nie wynika z łącza autora (192 kb/s radiowego). Opóźnienie około 10 sekund i efekt "mówienia przez rurę" wskazują na problemy po stronie rozmówcy, potencjalnie związane z przeciążeniem łącza, zakłóceniami transmisji lub jakością połączenia. Wskazano, że łącze rozmówcy nie jest dzielone, lecz mogą występować przerwy i błędy transmisji (tzw. "pleksy"), które pogarszają jakość dźwięku. Problem dotyczy tylko jednego kontaktu, co wyklucza usterkę po stronie autora. Sugerowano również reinstalację Skype oraz zmianę portu komunikacyjnego jako możliwe rozwiązania. Dodatkowo zauważono, że łącza radiowe często powodują problemy z jakością dźwięku w Skype, podczas gdy inne komunikatory, np. MSN, działają lepiej na takich łączach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA