logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skype i Internet radiowy 128kb. Podczas rozmowy rwie się dźwięk.

klonmarcin 18 Lut 2006 21:50 2132 8
REKLAMA
  • #1 2319695
    klonmarcin
    Poziom 11  
    witam mam inetrnet radiowy 128kb i mam taki problem gdy gadam z kumplem przez skypa to slysze rwanie dzwieku jaka moze byc tego przyczyna czy moze to byc zbyt wolne polaczenie (strony wczytuja sie bez problemu) czy moze jest to przyczyna niewlasciwej konfiguracji dzwieku w windowsie xp? do przekaznika internetu mam ok 1,5 km w lini prostej bez zadnych przeszkod terenowych ? jak to wszysztko ustawic? pomocy zaznaczam ze internet chodzi pieknie-:cry::cry:
  • REKLAMA
  • #2 2319911
    edekk
    Poziom 26  
    Ocena: 115
    W opisie piszą 256 i procesor minimum 400MHz
  • REKLAMA
  • #3 2320263
    x3rox
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Tak ok ale jaki masz wysył najlepiej sprawdź wysyłając jakiś plik na serwer przez Total commandera pokaże on faktyczny wysył bo strony wymagające nie są do wysyłania danych i internet może chodzić miodzio.
    2 sprawa jest to że jeśli masz internet radiowy to dostawca ma jakiś serwer i mógł ograniczyć porty do xxx.kb a port www inne standardowe dać większą przepustowość przekieruj porty skype na jakiś inny standandardowy typu 21 lub 110.
  • #4 2320462
    artur.lubin
    Poziom 25  
    Ocena: 46
    Taki jest urok radiówek, że nie zawsze wysyłane/odbierane pakiety dochodzą. Uruchom program diagnostyczny karty i sprawdź ile pakietów wy/odb jest gubionych.
  • REKLAMA
  • #5 2320476
    edekk
    Poziom 26  
    Ja mam radiówke i chodzi jak brzytwa.:D
  • REKLAMA
  • #6 2320490
    artur.lubin
    Poziom 25  
    edekk napisał:
    Ja mam radiówke i chodzi jak brzytwa.:D

Jest jeszcze kwestia karty. Miałem Gigabyte było dobrze. Miałem Ralinka również było dobrze, miałem Planet... szkoda mówić. Zasięg z pokoju do pokoju.
  • #7 2320494
    edekk
    Poziom 26  
    Ja mam AP Edimax i tależ , a odległość od admina 350m.A jak miałem Linksys to padł po miesiącu i gubiło 70% pakietów.
  • #8 2320497
    artur.lubin
    Poziom 25  
    edekk napisał:
    Ja mam AP Edimax i tależ , a odległość od admina 350m.A jak miałem Linksys to padł po miesiącu i gubiło 70% pakietów.

I się dziwić, że cwaniakowi chodzi jak brzytwa... ;)
  • #9 2320505
    edekk
    Poziom 26  
    chyba zboczyliśmy z tematu:D:D:D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada internet radiowy o przepustowości 128 kb/s i doświadcza problemów z rwania dźwięku podczas rozmów przez Skype. Pomimo że strony internetowe ładują się bez problemu, możliwą przyczyną jest niewystarczająca prędkość wysyłania danych, która jest kluczowa dla jakości połączeń głosowych. Zaleca się sprawdzenie rzeczywistej prędkości wysyłania, np. przez przesłanie pliku na serwer za pomocą Total Commandera. Dostawcy internetu radiowego mogą ograniczać przepustowość portów, dlatego warto przekierować porty Skype na standardowe porty takie jak 21 lub 110, aby uniknąć ograniczeń. Charakterystyczne dla internetu radiowego jest również gubienie pakietów, co negatywnie wpływa na jakość dźwięku; wskazane jest uruchomienie programu diagnostycznego karty sieciowej w celu oceny strat pakietów. W dyskusji poruszono także kwestie sprzętowe – różne modele kart sieciowych i punktów dostępowych mają różną stabilność i zasięg, co może wpływać na jakość połączenia. Przykładowo, karty Gigabyte i Ralink działają stabilnie, natomiast Planet i Linksys mogą mieć problemy z dużą utratą pakietów. Odległość od nadajnika (ok. 1,5 km) bez przeszkód terenowych jest istotna, ale jakość sprzętu i konfiguracja portów mają kluczowe znaczenie dla stabilności połączenia i jakości dźwięku w Skype.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA