logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć napięcie i odblokować mnożnik w Celeron 1.0A Tualatin?

Vollkow 05 Lut 2006 02:56 1268 3
REKLAMA
  • #1 2261220
    Vollkow
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Mam Celerona 1.0A po podniesieniu FSB na 133 chodzil stabilnie jako 1.33 Ghz od dzis już jako 1.4 Ghz ale do rzeczy: do pełni szczescia potrzeba mi jeszcze zmienic napiecie z nominalnego 1.45V na wiecej i odblokować mnożnik myśle ze wyciagnie spokojnie 1,66 Ghz (bo juz wyciągał po zmianie FSB na 166 co niestetu ciagnie za soba na mojej płycie zwiekszenie FSB AGP/PCI więc muza nie chodzila i wieszal sie czasem przy starcie systemu a czasem chodzil ale bez muzy) wiec piszcie co i jak z tym napieciem bo jeszcze tego nie robilem a i jak by mi ktoś odblokowac mnożnik pomugl to byłoby super
    P.S Byle tak do 2 Ghz :D
  • REKLAMA
  • #2 2261246
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Ocena: 264
    Z tego co ja wiem to w procesorach ze stajni Intela nieda sie odblokowac mnoznika.zostaj ci jedynie niesymetryczne ustawienie fsb procesora i osobne dla ramu agp i pci.Niewwiem jak sie zachowuja przy tym celerony.Wiem ze procesory ze stajni AMD traca na wydajnosci moze tu jest inaczej niewiem.
  • REKLAMA
  • #3 2261565
    gaspaccio
    Poziom 20  
    Ocena: 93
    Odblokowanie mnożnika nie jest możliwe. Chociaż 1,66 Ghz jest w teorii możliwe. Jeżeli masz płytę (nie podałeś modelu) w której maksymalną wartością jest FSB=166 (ja taka miałem chociaż był to no-name) to przy mnożniku 10x jaki teraz masz dało by dokładnie 1,66 Ghz. RAM nie było by problemu bo wystarczy ustawić "hostclock-33" i będzie 133MHz. (Ale to tylko w teorii :P)
    Płyty dla PIII niestety rzadko umożliwiają regulacje napięcie więc jedynym sposobem jest jakaś przeróbka , ale o tym można mówić dopiero jak podasz model płyty.
  • #4 2265684
    Vollkow
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Więc odpowiadam:
    Płyta to DFI CS62-TC dokładny opis na stronie:
    http://eu.dfi.com.tw/Product/xx_product_spec_...DUCT_ID=1185&CATEGORY_TYPE=MB&SITE=PL
    <<<Wgrany najnowszy bios>>>

Ciekawi mnie czy jest może taka możliwość żeby oddzielnie ustawić taktowanie PCI (wyglada na to ze nie bo zmienia sie razem ze zmianą FSB
    ale może wie ktoś o czymś o czym ja nie wiem może da sie to jakoś przestawic na reczne ustawienia.
    A co do napiecia dalej mnie to mocno interesuje ponieważ przy 1,5 Ghz komputer sie włacza i staje na ładowaniu systemu może po podniesieniu napiecia windows by odpalał ahaaa przy nominalnym FSB 166 i 1,66 Ghz windows odpalił ale po chwili się zwiesił.
    A temu mnożnikowi dajmy już spokuj ;]

P.S. To musicie zobaczyc:
    http://www12.tomshardware.com/images/thg_video_11_5ghz.zip
REKLAMA