logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmocnienie sygnału anteny do internetu radiowego???

MKKJ 06 Lut 2006 09:33 11864 2
REKLAMA
  • #1 2266271
    MKKJ
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam, chciałem się dowiedzieć czy jest możliwe wzmocnienie sygnału w antenie jak w temacie???
    Jestem lewy z dziedziny anten więc proszę troche o jakieś informacje również wprowadzające mnie w świat sygnałów radiowych np:
    1) Jak rozumieć info że antena jest np 17 lub 19 dBi?
    2) Co to jest polaryzacja anteny np pionowa lub pozioma i na co ma wpływ?
    3) No i sedno tematu czyli czy jest jakas metoda wzmocnienie odbioru sygnału?
    Jeszcze jedno pytanie o kabel bo on u mnie ma około 20 metrów jakie powinny być parametry tego kabla bo chyba to również ma znzaczenie?
  • REKLAMA
  • #2 2266463
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 163
    witaj.Zysk anteny jak tam pisałes 16 czy 19db to jest jej skutecznosc odpowiednikiem zysku w optyce bedzie np soczewka w latarce zakładajac ze żarówka sie nie zmienia jest ta sama a ty chcesz miec daleki ale jednoczesnie wąski snop swiatła lub szerokokatny ale duzo bliższy,tak to mozna w skrócie opisac.Polaryzacja pionowa ,pozioma (sa jeszcze inne np lewoskretna ,prawoskretna itd) to sposób nadawania wiazki fali radiowej (w pionie lub w poziomie) czasem jak w poblizu pracuja np. dwa łacza w tej samej polaryzacji to sobie przeszkadzaja wystarczy zmienic jedna z nich i juz bedzie dobrze.Co do wzmocnienia sygnału to sa takowe wzmacniacze do wifi działajace zarówno przy nadawaniu jak i odbiorze.Kabel natomiast łaczacy antene z modemem powinien miec jaknajmniejsze tłumienie czyli moc wychodzaca na koncu kabla powinna byc prawie równa mocy dostarczonej do przewodu ale to jest trudne tak moze miec kabel idealny ktorego nie ma ! zawsze jakies tłumienie kable posiadaja i rosnie ono wraz ze zwiekrzeniem czestotliwosci.Rozumiem ze piszesz o kablu zasilajacym antene WLAN tu operujesz na czestotliwosci 2,4GHz lub 5GHz wiec tłumienie odgrywa kolosalna role .20m kabla to bardzo duzo choc sa grube dobre kable do przesylania takowych sygnałów które maja niskie tłumienie ale jesli jest to mozliwe lepiej jest zainstalowac punkt dostepowy w obudowie wodoszczelnej koło anteny na dachu by ograniczyc tlumienny wpływ kabla na sygnał zarówno odbierany jak i nadawany.Mysle ze ten post z zapytaniem piszesz gdyz masz problemy z siecia przy tych Twoich 20m kabla .Postarałem sie tu opisac to w miare prostymi słowami tak abys jako laik (tak piszesz) mógł to zrozumieć .
  • #3 2267936
    MKKJ
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Dzięki za radę. Co do długości kabla to własnie tak podejrzewałe. Przy takich częstotliwościach występują efekty falowe (teoria linii długiej). Problem był z polaryzacją. Już jest wszytko ok. Masz coś więcej o tej polaryzacji jak sie ją zmienia( czy to zależy tylko od połozenia anteny??)
REKLAMA