witam. nie znalazłem na tym forum mojego postu więc musiałem zapytać przypadkiem gdzieś indziej (chyba że wykasowali
) w kilku tabelach różnych sprzedawców pisze tak: antena siatkowa, zysk energetyczny 14dB. już na pamięć wiem co u mnie i w sąsiedztwie na takiej siatce będzie odbierane i w jaki sposób. ciekawi mnie antena która ma 18,5dB zysku energetycznego. gdzieś w necie pisało że to ponoć to różnica bardzo duża i poprawia znacząco odbiór zaśnieżonych stacji. druga sprawa. w miesięczniku satelitarnym inżynier redakcyjny pisał o antenie synfazowej lub o połączeniu np. 4 siatek w układzie synfazy co poprawia odbiór bo wzrasta zysk energetyczny. jak się łączy takie anteny? ten Pan ma tytuł magistra i twierdzi że synfaza pomaga, a ja widziałem w sklepie antenę synfazową o uzysku 14dB czyli tak jak siatka. no chyba że ta antena bez synfazy w ogóle była by tępa i nic nie odbierała. moim zdaniem układ synfazowy powinien coś trochę polepszać. a ten model jest chyba skopany. i najważniejsze: jeśli np. siatka ma 14dB i antena 21-36 14dB to odbierają tak samo bo mają identyczny zysk, czy jednak ta z węższym pasmem będzie chodzić ciut lepiej??