logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy jest jakis sposob do wzmocnienia sygnalu w Wi-Fi??

Stelmacher 07 Maj 2007 19:18 2902 17
REKLAMA
  • #1 3859190
    Stelmacher
    Poziom 11  
    Ocena: 25
    witam
    mam taki problem z internetem:
    jestem klientem sieci wi-fi i mam slaby sygnal z anteny glownej jezeli wiatr mocniej zawjeje to potrafi mnie rozlaczyc
    antene mam yagi 18dbi (tube)
    Moderowany:

bez allegro

czy jest jakis sposob abym mogl wzmocnic sygnal??
    podobno aironet 1100 moze pomoc, a oprocz tego jest jeszcze jakis sposob??
  • REKLAMA
  • #2 3859252
    jacekowski
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    tylko lepsza antena i krotszy kabel jesli chodzi o sposoby legalne nielegalnie mozna dokupic dopalke ktora trzeba by po obu stronach i u ciebie i po drugiej stronie bo inaczej nic to nie da
    chociaz z tym ze jak wiatr mocniej zawieje wyglada na to ze moze antena jest przykrecona na czyms miekkim i sie przekreca jak wieje
  • #3 3859316
    AdrianZ
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Albo kabel sie poluzował i nie łączy dobrze sprawdź
  • #4 3860230
    Stelmacher
    Poziom 11  
    antena jest dobrze przymocowana nie ma zadnych luzow a kable jak na moje oko tez sa wporzadku
    chodzi o to ze gdy zima nie ma lisci wszystko ladnie chodzi sygnal jest w granicach 55% a teraz liscie juz sie pojawily i sygnal spadl do 40% i jak mocniej zawieje to potrafi na chwilke rozlaczyc i w tym problem

jesli macie jeszcze jakies sugestie to chetnie wyslucham

p.s
    a o co chodziz ta dopalka jacekowski mozna jasniej
  • REKLAMA
  • #5 3860441
    jacekowski
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    z ta dopalka chodzi o to ze podnosi moc z dopuszczalnych 100mW do jakiejs wiekszej i jest to nielegalne i trzeba by taka dopalke zamontowac po obu stronach
  • #6 3860604
    AdrianZ
    Poziom 17  
    ujme to tak, zmień miejsce anteny tak żeby drzewa nie zasłaniały drugiej antenki albo wybierz sie ktoregoś pięknego dnia, ewentualnie nocy :P i zrób tak żeby ci te liście nie zasłaniały sygnału :)
  • REKLAMA
  • #7 3861441
    ŁM
    Poziom 10  
    Antene w zasadzie masz mocną. Większa antena moze czasami wrecz pogorszyc sprawe bo co prawda wzrosnie ci poziom sygnalu ale tez mozesz zobaczyc wiecej sieci i pingi bedziesz mial slabsze niz teraz.
    15m kabla w twoim przypadku to za duzo. 1m kabla to 0.5dB straty. Skracajacz do 3m zystak ok 6dB czyli biorac jakas karte WLan ok 15%. Ale wtedy do 3m-trowego kabla musisz podlaczy np. APeka skonfigurowanego jako klient(na strychu albo nawet w jakiejs skrzynce na dachu). Taki Apek kosztuje juz od 140zl. Wtedy od APeka prowadzisz juz zwykla skretke sieciowa. Posluchaj tez rad kolegow, im wiekszy przeswit (widocznosc anten) tym lepiej.
  • #8 3870735
    AdrianZ
    Poziom 17  
    To zmiana pozycji anteny, te liście są jak ściana i tłumią fale, nie dałoby rady usunąć kilku gałęzi ?
  • REKLAMA
  • #9 3870790
    marian1977
    Poziom 17  
    ŁM napisał:
    Antene w zasadzie masz mocną. Większa antena moze czasami wrecz pogorszyc sprawe bo co prawda wzrosnie ci poziom sygnalu ale tez mozesz zobaczyc wiecej sieci i pingi bedziesz mial slabsze niz teraz.
    15m kabla w twoim przypadku to za duzo. 1m kabla to 0.5dB straty. Skracajacz do 3m zystak ok 6dB czyli biorac jakas karte WLan ok 15%. Ale wtedy do 3m-trowego kabla musisz podlaczy np. APeka skonfigurowanego jako klient(na strychu albo nawet w jakiejs skrzynce na dachu). Taki Apek kosztuje juz od 140zl. Wtedy od APeka prowadzisz juz zwykla skretke sieciowa. Posluchaj tez rad kolegow, im wiekszy przeswit (widocznosc anten) tym lepiej.

Po pierwsze to dajac mocniejsza antene nie koniecznie musi zlapac wiecej sieci, bo zazwyczaj wraz z zyskiem anteny zmieniejsza sie kat promieniowania. Dodatkowo jak klient widzi wiecej stacji, to nie ma to tak duzego wplywu, zaklocenia maja wplyw glownie na ap. Po drugie wytlumacz mi, czym bedzie sie roznic danie wiekszej anteny od skrocenia kabla, w obu przypadkach zyskasz na mocy ktora wypromieniuje antena.

Do autora: wyrzuc ta antene, kup cos normalnego, np. netus, interline, cyberbajt, dipol. Jak ta antena ma 12dBi to jest dobrze, nie ma mozliwosci, zeby zrobic yagi tych wymiarow o takim zysku. Posprawdzaj koncowki. Jezeli nic to nie da, zrob cos z drzewami, zazwyczaj brak widocznosci w odleglosci powyzej 200m daje efekt taki, ze link nie pracuje stabilnie, lub nawet wogole.

Nie wiem zbytnio o co chodzi Ci z tym cisco... ?
  • #10 3872171
    Mariusz G.
    Poziom 19  
    Ocena: 7
    Witam.
    Antena jest jak najbardziej OK. Jest to antena typu Yagi a więc jest silnie kierunkowa. Spróbuj ją przepozycjonować bo być może nie trafia w nadajnik. Jakby dało radę to dobrze by było ją umocować w innym miejscu budynku, na dachu lub na dachu i dodatkowym maszcie. Czasem wystarczy nawet przemieścić antenę o 0,5 metra w lewo lub w prawo i będzie zupełnie inaczej. Co do wycięcia krzaków przedmówcy mają rację, należałoby przynajmniej zrobić dziurę w koronie tego drzewa co zasłania, jest to tzw kryterium zasięgu optycznego. Możesz też próbować łapać sygnał po odbiciu ale może być słabszy niż ten prosty. Co do APeka to też tak się robi, apropos tego Cisco to jest on za drogi, 2x za drogi, być może ma jakieś dodatkowe funkcje ale ty i tak byś ich nie wykorzystał w trybie AP Client. Jeszcze sprawa polaryzacji. Z tego co napisałeś o sile sygnału to do nadajnika masz jakieś 1000 m chyba że się mylę. W każdym bądź razie jak już spozycjonujesz na kierunek to jeszcze spróbuj pokręcić tubą tej anteny dookoła własnej osi i zobacz jak się zmienia sygnał. Przy polaryzacjach prostopadłych anten (twojej i nadajnika) będziesz miał 0, przy równoległych maxa. No i bardzo ważna sprawa sprawdź konektor zarówno na kablu jak i w karcie radiowej.
    Powodzenia życzę.
  • #11 3872296
    marian1977
    Poziom 17  
    Nie, antena nie jest ok, rozbieralem kiedys ta anten, wyrob beznadziejny.
  • #12 3872337
    munky666
    Poziom 11  
    ja rowniez mialem tego typu problem postanowilem wiec przymocowac antene do jakiegos talerza do odbiru telewizji satelitarnej. Zdalo egzamin. Dalo mi +10% mocy sygnalu:)
  • #13 3872344
    marian1977
    Poziom 17  
    Ale to tez nie zawsze pomorze, wtedy sygnal jest "bardziej kierunkowy" a w tym wypadku, gdy bezposrednia widocznosc przyslaniaja drzewa, to troche sygnalu moze odbitego zbierac antena.
  • #14 3872551
    Mariusz G.
    Poziom 19  
    marian1977 napisał:
    Nie, antena nie jest ok, rozbieralem kiedys ta anten, wyrob beznadziejny.

Rozbierałeś? Na jakiej podstawie twierdzisz że to wyrób beznadziejny? Znasz się na propagacji nadawaniu i odbiorze fal radiowych czy tylko tak rzucasz sobie pozbawione podstaw zarzuty?

munky666 napisał:
    ja rowniez mialem tego typu problem postanowilem wiec przymocowac antene do jakiegos talerza do odbiru telewizji satelitarnej. Zdalo egzamin. Dalo mi +10% mocy sygnalu:)

Taki sposób też jest stosowany ale stosuje się trochę inny promiennik, i na dalsze dystanse (od 2km). Poza tym zastosowanie niewłaściwego promiennika przy użyciu czaszy parabolicznej zamiast spodziewanego wzrostu sygnału może spowodować jego osłabienie - wystarczy że umieścisz element aktywny poza ogniskiem. Nie zaczynaj od tego gdyż będziesz miał kłopot z wycelowaniem w nadajnik.

marian1977 napisał:
    Ale to tez nie zawsze pomorze, wtedy sygnal jest "bardziej kierunkowy" a w tym wypadku, gdy bezposrednia widocznosc przyslaniaja drzewa, to troche sygnalu moze odbitego zbierac antena.

Sam sobie zaprzeczasz. W jaki sposób antena zbierze sygnał odbity jak jest bardziej kierunkowa?? BTW sięgaj czasem do słowniczka bo ktoś kto to czyta zacznie zachodzić w głowę czy chodzi ci o Pomorze Zachodnie czy o Wschodnie.
  • #15 3872631
    marian1977
    Poziom 17  
    Rozbieralem i wystarczy mi jak zobacze ze direktory nie sa rowno ustawione, nie sa jednakowej dlugosci, wszystko jest kiepsko zamocowane w tubie, a luty wykonal by lepiej 7-latek. Zreszta pokaz mi jeden profesjonalny wyrob z allegro. Robiac na tym siec z gory jestes spalony.

Nie zaprzeczam sam sobie, poniewaz napisalem, ze parabola jest bardziej kierunkowa, niz yagi, wiec yagi moze zebrac jakies odbicia, a parabola tego juz nie zrobi.

P.S. Nie czepiaj sie do tego typu bledow, bo chodzi tu o przekaz tresci a nie o ortografie, moj blad w zaden sposob nie wplyna na przekazanie tresci i problemy z rozszyfrowaniem mojego przekazu.
  • #16 3873557
    Stelmacher
    Poziom 11  
    zabardzo nie sugerujcie sie ze mam wlasnie taka antene jak w aukcji podanej we wczesniejszej mojej wypowiedzi bo teraz znalazlem kartke z danymi od mojej anteny i podaje parametry ponizej

Antena typu Yagi 16dBi :

Zysk 16dBi
    Częstotliwość 2400 - 2500
    Polaryzacja pozioma lub pionowa
    Izolacja polaryzacji >21 dB
    Tłumienie wsteczne >20 dB
    Typowe tłumienie boczne >28/12dB
    Poziome (-3dB) 29(stopni)
    Pionowe (-3dB) 30(stopni)
    VSWR (max) 1.3:1
    Impedancja 50 Ohm
    Kabel H-155

mieszkam na wsi i z tego co wiem jest tylko jedna siec na 2,4GHz
    antena glowna znajduje sie okolo 1400m od mojej anteny

jak widac na zdjeciu nie mam zabardzo mozliwosci wyciecia tych "paru galezi" (fotka z balkonu)
    Czy jest jakis sposob do wzmocnienia sygnalu w Wi-Fi??

moj administrator sieci mowil mi wlasnie ze takie CISCO moze rozwiazac sprawe ale czy to prawda nie wiem i zwracam sie do was z moim problemem w nadziei ze ktos mi pomoze

a wiec co radzicie??
    prosze o podpowiedzi
  • #17 3873605
    marian1977
    Poziom 17  
    To jest antena netusa. Dobry sprzet robia. W standardzie polaryzacja jest pozioma jak wyjscie kabla jest z dolu lub z gory, natomiast pionowa gdy wyjscie kabelka jest z boku. Jezeli Twoj administrator chce dac Ci to cisco jako ap clienta to jest kompletnym debilem, natomiast jezeli chce go rzucic na baze, to juz raczej jest jego sprawa. Zdjecie jest takie sobie, ale skoro masz 15m kabla i antene 16, a antene bazowa calkiem zaslaniaja drzewa, to raczej nic z tego nie bedzie. Wejdz na dach i sprawdz czy z dachu zobaczysz tamta anten i ewentualnie przenies antene na dach.
  • #18 3875932
    Mariusz G.
    Poziom 19  
    Operator słusznie ci doradza założenie APeka, tylko po co zaraz Cisco. Moim zdaniem śmiało można założyć np. takiego OvisLinka lub D-Linka czy chociażby EdiMaxa. Po co przepłacać za Cisco jak i tak nie wykorzystasz jego możliwości?
    Druga sprawa to to co ci wcześniej sugerowałem, umiejscowienie anteny. Może po drugiej stronie budynku masz lepszy sygnał? Może trzebaby na szczycie dachu dołożyć kawałek masztu i tam przykręcić antenę? Jakby nie patrzeć musisz znaleźć prześwit między drzewami, być może dodatkowo przeszkadza tamten budynek.
    W sumie 1400 metrów to nie jest duża odległość i z sygnałem nie powinno być problemu, jak dobrze pokombinujesz to go złapiesz.

Podsumowanie tematu

✨ Problemem jest słaby sygnał Wi-Fi z anteny Yagi 16-18 dBi na odległość około 1400 m, szczególnie pogarszający się przy wietrznej pogodzie i zasłonięciu sygnału przez liście drzew. Dyskusja wskazuje, że zwiększenie mocy sygnału nielegalnymi wzmacniaczami (tzw. dopalkami) wymagałoby instalacji po obu stronach łącza i jest niezalecane. Zalecane są legalne metody: skrócenie kabla antenowego (obecnie około 15 m, co powoduje znaczne straty), poprawne i stabilne mocowanie anteny, zmiana jej położenia na wyższe miejsce (np. dach z masztem) oraz zapewnienie optycznej widoczności anteny, co może wymagać usunięcia lub przycięcia gałęzi. Wskazano, że większa antena nie zawsze poprawi jakość sygnału ze względu na węższy kąt promieniowania i możliwość odbioru zakłóceń. Proponowane jest zastosowanie dodatkowego punktu dostępowego (AP) skonfigurowanego jako klient, umieszczonego bliżej anteny bazowej, co pozwoli na skrócenie kabla i stabilizację połączenia. Dyskusja podkreśla, że drogie urządzenia Cisco jako AP klient są zbędne, a tańsze modele OvisLink, D-Link czy EdiMax mogą spełnić wymagania. Wątpliwości budzi jakość wykonania anteny Yagi, która może mieć niedokładnie ustawione elementy i słabe lutowania, co wpływa na efektywność odbioru. Polaryzacja anteny powinna być dostosowana do wyjścia kabla, a pozycjonowanie anteny wymaga precyzyjnego ustawienia kierunku i ewentualnego obrotu tuby. Ostatecznie kluczowe jest zapewnienie prześwitu między antenami i minimalizacja przeszkód terenowych dla stabilnego sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA