logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lokalizacja korka oleju w skrzyni biegów VW Golf II 1.3 MH 1988 oraz wymiana łożysk w alternatorze

wiktor141 06 Lut 2006 12:19 5686 5
REKLAMA
  • #1 2266840
    wiktor141
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam!

Może ktoś mi powiedzieć gdzie znajduje się korek do sprawdzania poziomu oleju w skrzyni biegów (4-biegowa) w Golfie II 1.3 MH 1988?? Najlepiej by było z jakąś fotką. Oleju dolewa się przez ten sam otwór czy jest jeszcze jakiś inny?
    I jeszcze jedno. Musze wymienić łożyska w altku. Mam wszelkiego rodzaju sciągacze i inne narzędzia tylko nie wiem czy ten alternator da się w miare łatwo rozebrać. Prosiłbym o jakieś podpowiedzi jeśli ktoś już to robił
    Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 2266871
    wojtek60
    Poziom 24  
    Ocena: 107
    korek przy polosi w pokrywie od mechanizmu roznicowego.oleju musi byc tyle ile wchodzi pod korek :).lozyska mozna wymienic ale i tak bedziesz musial sciac nity jak pamietam (robilem to dosc dawno i dzisiaj juz nie ma autka...i zbyt wielu wspomnien)
  • REKLAMA
  • #3 2266878
    wiktor141
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Pamiętasz może na jaką śrubę jest ten korek? Pomogło by to w lokalizacji :-)

PS. Jak zdejme lewe koło to będzie dobry dostęp?
  • REKLAMA
  • #4 2266895
    wojtek60
    Poziom 24  
    Ocena: 107
    imbus duzy...12?moze troche wiekszy,wydaje mi sie ze to od strony silnika ta sruba wiec nie zobaczysz po zdjeciu kola..trzeba pod samochod sie dostac.
  • REKLAMA
  • #5 2266896
    tqmeh
    Poziom 19  
    Ocena: 87
    Czesc
    co do oleju to powinna być śruba kontrolna na boku skrzyni w okolicach wyjscia poloski a poziom oleju to okolo 1/4 wysokosci czyli jakieś 2L.

w alt. masz 2 łożyska z przodu od koła wieksze, bedzie pewnie obudowane 2 blachami ktore sa przewaznie zanitowane, trzeba je zeszlifowac (nity) i zamienic srubami tylko zeby nie były za wysokie bo bedą obcierac o wentylayor lub o wirnik w srodku. Tylne zdejmuje sie sciągaczem trzeba uwarzac zeby łapki nie uszkodziły komutatora.
    Łozuska koniecznie 2RS C3 i uwazaj przy nabijaniu (pewnie to wiesz ale napisze) zeby bic po bierzni ktora njachodzi na wałek zeby kulki nie przenosiły siły nabijania
    Pozdrawiam :D
  • #6 2266924
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA