logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tabliczka "Nie dotykać - Urządzenie elektryczne"

mkos1 07 Lut 2006 10:07 4149 9
REKLAMA
  • #1 2270590
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Witam !
    Mam małego "dylemata" - gdzie takie tabliczki jak w temacie powinny być umieszczone ?
    Rozumiem montaż (lub naklejenie) tego rozdzielnie elektryczne, szafy sterownicze itp ale ... czy jest konieczne umieszczenie takowych oznaczeń na np. pulpitach sterowniczych w przypadku, jeśli napięcia panujące na elementach takiego pulpitu (wewnątrz) są wyższe od wartości "bezpiecznych" (np. 230VAC) ?
    Wiem doskonale, że nikt z obsługi nie ma dostępu do elementów po napięciem ale .... jak to się ma do przepisów prawnych ?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
    Marek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2271356
    dgaleza
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    nie ma konieczności stosowania na takich panelach hasła "Nie dotykać". Nie formuuje tego żaden przepis, a poza tym to umieszczenie takiego hasła na pulpicie sterowniczym jest nie logiczne. Bo jak mam nie dotytkać urządzenia, przy którym pracuję??
  • REKLAMA
  • #3 2271415
    mkos1
    Poziom 30  
    OK - tez podobnie rozumowałem.
    Więc ... gdzie powinno być coś takiego umieszczone ?
  • REKLAMA
  • #5 2272875
    mkos1
    Poziom 30  
    Czyli jeśli sobie stoi silnik, który nie ma żadnej dodatkowej osłony to także powienien to mieć ?
  • Pomocny post
    #6 2273079
    dgaleza
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    oczywiście.

WSZYTSKIE URZĄDZENIA KTÓRE NIE POSIADAJĄ ZABEZPIECZENIE PRZED CZYNNIKAMI ZEWNĘTRZNYMI (którym jest również człowiek), A PRACUJĄ PRZY NAPIĘCIU <60VAC, MUSZĄ POSIADAĆ OZNACZENIE "Nie dotykać - urządzenie elektryczne!"
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 2273100
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 2273140
    mkos1
    Poziom 30  
    Hmmmm - tu w "firmie" to chyba znaczna większość posiadanych silników jest na tyle dostepna, że kazdy prawie może ich dotknąć.
    Jakoś na maszynach nie widziałem oryginalnie naklejek na samych silnika, że "Nie dotykać". Przecież każdy z silników ma jakąś tabliczke zaciskową, która dostepna jest jedynie po jej rozkręceniu.
    Może to jednak o coś innego chodzi ?

P.S. ... tabliczek mi zabraknie :lol:
  • Pomocny post
    #9 2273548
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    W sprawie silnika to zwrócę uwagę na taki szczegół jak to że aby dostać się do tabliczki zaciskowej należy użyć narzędzi a więc mamy tu do czynienia z celowym działaniem. Tabliczka ma ostrzegać o niebezpieczeństwie w przypadku takich urządzeń gdzie możemy mieć przypadkowy kontakt z częciami czynnymi pod napięciem. Taka jest moja teoria, myślę że w dużej części zgodna z prawdą.
  • #10 2274585
    mkos1
    Poziom 30  
    OK - dzieki za wypowiedzi.
    Raczej chyba neiwiele więcej się da w tej kwestii wymysleć.

Pozdrawiam !

Podsumowanie tematu

✨ Tabliczki ostrzegawcze "Nie dotykać - Urządzenie elektryczne" powinny być umieszczane wyłącznie w miejscach, gdzie istnieje bezpośredni dostęp do części czynnych pod napięciem, takich jak rozdzielnice, szafy sterownicze, odsłonięte silniki czy inne urządzenia bez zabezpieczeń przed dostępem osób postronnych. Nie ma wymogu prawnego ani logicznego stosowania takich oznaczeń na pulpitach sterowniczych, gdzie operator ma kontrolowany dostęp i nie ma ryzyka przypadkowego dotknięcia elementów pod napięciem. W przypadku silników, które nie posiadają osłon zabezpieczających, tabliczki ostrzegawcze są wskazane, ponieważ mogą wystąpić niebezpieczne napięcia powyżej wartości bezpiecznych (np. 230 VAC). Oznakowanie ma na celu informowanie o ryzyku nie tylko obsługi, ale także osób postronnych, szczególnie w sytuacji uszkodzenia izolacji. Dostęp do zacisków pod napięciem wymaga użycia narzędzi, co traktuje się jako celowe działanie, dlatego tabliczki ostrzegawcze nie są konieczne na elementach zabezpieczonych przed przypadkowym kontaktem. Podstawą oceny ryzyka jest norma PN-EN 1050.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA