logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mita DC 2060 - Czarny wydruk, brak napięcia biasu, gdzie szukać usterki?

majstercichy 07 Lut 2006 15:09 1161 5
REKLAMA
  • #1 2271638
    majstercichy
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    witam.
    kłopocik jak w temacie .kopiarka robi czarne tło . nie da się wyregulować biasu bo na pinie do regilacji brak napięcia . po odpięciu tej wsówki kopie stają się zbliżone do normalnych . wymieniany beben ,developer ,toner .regulacje serwisowe nie dają żadnych rezulatów .
    pytanko zatem gdzieleci ten kabelek od biasu ( niby ma być tam 280 V DC) . jakieś sugestie???

ok...znalazłem bias:-) wchodzia na wałek magnetycz w wywoływaczce
  • REKLAMA
  • #2 2272384
    martinkrys
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 44
    skoro po odpieciu tej wsówki kopie sie zmieniaja, to znaczy, ze jednak bias jest. Czy jak zaciemnisz lub rozjaśniasz obraz z panela to cos sie zmienia? sprawdź grid
  • REKLAMA
  • #3 2274872
    Sir Charles
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    A listwę czyszczącą kolega opuścił???
  • REKLAMA
  • #4 2276117
    majstercichy
    Poziom 18  
    listwa oczywiście:-) "opuszczona" .Jednak problem tkwił gdzie indziej :mianowicie na płycie zasilania (wysokie napięcie) uszkodzony był rezystor . maszynka już chula jak trzeba .pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi
  • REKLAMA
  • #5 2337882
    defol
    Poziom 19  
    Witam,
    mam podobny problem. Poza tym kopiarka nie reaguje na rozjasnianie jej kodami. Tzn. przyciemnić kodami ją mozna, rozjaśnić nie za bardzo. Nawet jak ustawię kody w strone jaśniejszej ekspozycji to i tak kopia jest zbyt ciemna. Bias 280V ustawiłem bo było 330V.
  • #6 2341045
    astan
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Czasem jak bęben juz lichy proponuję kod 32 zmienic nawet na mniej niż foto. Popracuje troche jeszcze. Nawet poniżej 50.
REKLAMA