Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zbyt niska V-max Passat 1,8 90PS - czujnik halla??

lordwro 08 Feb 2006 08:15 2346 7
    lordwro
    Level 12  
    Mam mały problem z moim Passatem z 1994 roku. Zapala nawet przy wysokich mrozach bez problemu, podobnie gdy jest ciepły, jednak w wyższych partiach obrotów (pow 3-3,5 tyś.) brakuje mu mocy. Dodam, że przebieg jest nieduży 180 tyś. km, silnik nie bierze oleju. Mam go od 4 miesięcy i od początku jeżdże na LPG. Na diagnostyce wyskakuje bład czujnika hall. Wizualnie (po zdjęciu kopułki) nie jest zabrudzony. Jednak nie jestem pewien czy winny tu będzie właśnie czyjnik halla. W codziennej eksploatacji to nie przeszkadza, pali niedużo bo ok 10 litrów gazu/100km, jednak często jeżdżę po niemieckich autostradach a mój Pasior wyciąga tylko 160km/h (i na gazie i na benzynie). Myślę, że to troche za mało jak na 90konne auto.[/b]
    Repa
    Level 14  
    To normalne, że wyświetla Tobie błąd czujnika Halla, bo gdy silnik nie pracuje komputer nie ma z niego odczytu. Dlatego też wyświetla uszkodzenie tego właśnie czujnika. Odpal samochód i odczytaj błędy a zobaczysz, że nie będzie tego błędu. Gwarantuję tobie, że gdyby był na prawdę uszkodzony czujnik Halla to byś w ogóle nie dopalił silnika.

A co do małej V-max to może być wiele czynników, trudno coś jednoznacznie powiedzieć, ale sprawdź np. kąt zapłonu, ciśnienie pompki paliwowej ...

Repa
    pawelc
    Level 22  
    passat 90 konny z 94 roku przebieg jak piszesz 180- tyś ja nie bardzo bym w to wierzył sprawdz ciśnienie na cylindrach ale tak na marginesie 160 to nie jest tak mało na tak ciężki samochód z takim sinikiem choiciaż powinien ciut więcej wyciągnąć ,ale trzeba tez o tym pamiętać że instalancja mieszalnikowa ma mixer bo pewnie sekwencji nie masz?,mixer powoduje zwężkę w układzie zasilania powietrzem co ma duży wpływ na prędkość na benzynie na próbe też mozna wymontować mixer i przejechac się na benzynie może okazać się że będzie ni ten samochód ;)
    Slawek J
    Level 30  
    Sporo wiecej powinien jechac bez pasazerow i z cierpliwym kierowca powinien okolo 200km/ h przynajmniej na prdekosciomierzu.
    Predkosc gwarantowana przez producenta to 182 km/h. Co do prawidlowego przebiegu mozna miec zastrzezenia chyba ze posiadasz ksiazke serwisowa to istnieje wtedy duze prawdopodobienstwo.
    Borykalem sie kiedys z takim problemem i nawet z tym autem i pojemnoscia tylko ze na wielopunktowym wtrysku. Wszstko bylo ok na pierwszy rzut oka jednak po rozlozeniu silnika okazalo sie ze jeden korbowod jest krzywy, po wymianie auto jezdzi do dzis. U ciebie moze byc wiele powodow takiego stanu rzeczy, hamulce lozyska, kola itp.
    Pozdrawiam.
    lordwro
    Level 12  
    Witam ponownie!
    Rzeczywiscie gdy zajechałem do mechanika z "większym" dośwadczeniem, okazało się, że czujnik halla jest ok, i przy zapalonym silniku ten błąd nie występuje. Instalacja oczywiście nie jest sekwencyjna, tylko jedna z tańszych, jednak przed montażem również nie "wycisłem" z Pasiora więcej niż 160km/h (a tak przy okazji to na 2 biegu 80km/h i odcina, czy to nie za mało??). Kąt wyprzedzenia zapłonu jest sprawdzony. Co do przebiegu to raczej będzie ok, gdyż poprednimi właścicielami w Niemczech (a byo ich 2) to były starsze osoby. Poza tym wnętrze jest mało zużyte (kierownica i gałka biegów nie są wytarte, podobnie siedzenia, tapicerki itp., ogólnie w środku i na zewnątrz bardzo ładny i zadbany :). Ułożenie wału w stosunku do wałka rozrądu również ok. Chyba zabiorę się za usunięcie katalizatora... Co Wy na to?? Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
    pkobier
    Level 14  
    Może ci licznik przekłamuje?Mój B3 ma ponad 400 tyś. i bez pasażerów na benzynie 180 leci.Sprawdź z innym autem.Po wywaleniu katalizatora nie zauważyłem znaczącej różnicy(tylko chodzi jak stary "kanciak").
    Slawek J
    Level 30  
    Jak bedzie zapchany to bedzie spora roznica w mocy jednym slowem mul.Czyli jezeli wtym tkwi problem to usuniecie rozwiaze twoj problem.
    Pozdrawiam.
    lordwro
    Level 12  
    "Wyczysciłem" katalizator i nie poczułem znacznej różnicy. Troszkę głośniej chodzi. Ciśnienie na 3 cylindrach 13 atm a na jednym 10,5. Może to ta różnica??