logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Vectra 2.0 88r - nierówna praca silnika na benzynie, brak mocy

wieslaw21 08 Lut 2006 11:57 2564 12
REKLAMA
  • #1 2275357
    wieslaw21
    Poziom 11  
    Mam problem dotyczący pracy silnika na benzynie. Jest to (jak w temacie) opel vectra 2.0 88 r. A mianowicie po odpaleniu samochodu na benzynie chodzi tak jakby palił na 2 gary, ma problem z wejściem na obroty. Na gazie jest wszystko ok. Sprawdziłem: wtryskiwacze, pompe, przeczyściłem silniczek krokowy i przepustnice. I w dalszym ciągu jest to samo. Co może być przyczyną takiej pracy silnika. Pomóżcie.
  • REKLAMA
  • #2 2276825
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Mam pytanie czy pompa paliwa nie jest czasem odcieta przy pracy silnika na gazie? Jaka instalacja gazowa jest w tym aucie zalozona?
    Oznaxczenie silnika tez by ulatwilo sprawe.
    Pozdrawiam.
  • #3 2276893
    madziulek
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    a napewno wszystkie wtryskiwacze sa dobre!?
  • REKLAMA
  • #4 2277334
    KingKong
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Sprawdź czy do wszystkich wtryskiwaczy docodzi zasilanie oraz impuls wtrysku. Może odcięcie wtryskiwaczy szwankuje (emulator wtryskiwaczy). To by bylo najsensowniejsze wytłumaczenie.
  • #5 2279786
    wieslaw21
    Poziom 11  
    Jeżeli chodzi o pompe paliwa to na pewno nie jest odcięta przy pracy silnika na gazie. Założona instalacja gazowa to Autotronic, a oznaczenie silnika to: C20NE. Natomiast zaraz sprawdzę zailanie i napięcie na wtryskach i dam znać jaki jest wynik. Dzięki na razie za wszystkie podpowiedzi. Pozdrawiam
  • #6 2279952
    Staneq
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    rzeczywiscie wskazuje duzo na wtryskiwacze, sprawdz czy listwa dobrze styka..

mozesz tez pozamieniac m-cami wtryskiwacze sprawdz wtedy czy nie pracuje na tych samych garach
  • REKLAMA
  • #7 2280524
    wieslaw21
    Poziom 11  
    Sprawdziłem wtryski. Wszystkie chodzą dobrze. Listwa wtryskiwacyz styka dobrze. Dziś nawet wszedł na wysokie obroty na gazie (3000) i nie chciał wcale zejść z obrotów. Już nie wiem co jest grane. Pomocy!!!
  • REKLAMA
  • #8 2281706
    KingKong
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Pewnie zaciął ci się zawór wolnych obrotów. Wyjmij go i przemyj go w środku. Możesz do tego użyć jakiegoś odrdzewiacza (WD-40 lub inny).
  • #9 2282437
    wieslaw21
    Poziom 11  
    Jeżeli dobrze myślę to zawór wolnych obrotów to silniczek krokowy. Jest on w pełni sprawny (jak pisałem wcześniej). Został gruntownie przeczyszczony i na pewno działa prawidłowo.
  • #10 2283559
    pawelc
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    słuchaj zewrzyj w gnieżdzie diagnostycznym pin A i B i przekręć zapłon i zobacz jakie kody wymruga,gniazdo powinno być pod maską z prawej strony
  • #11 2284003
    wieslaw21
    Poziom 11  
    Niestety nie ma samodiagnozy.
  • #13 2511761
    Uziel23
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Sprawdź przepływomierz -bank!

Podsumowanie tematu

✨ Opel Vectra 2.0 z 1988 roku (silnik C20NE) ma problem z nierówną pracą silnika na benzynie – silnik pracuje jak na dwa cylindry, ma trudności z osiągnięciem wysokich obrotów, natomiast na gazie działa poprawnie. Sprawdzono wtryskiwacze, pompę paliwa (nie jest odcinana przy pracy na gazie), silniczek krokowy oraz przepustnicę, bez poprawy. Sugerowano sprawdzenie zasilania i impulsów na wtryskiwaczach, możliwe problemy z emulatorem wtryskiwaczy lub złym stykiem listwy wtryskiwaczy. Wtryskiwacze zostały przetestowane i działają prawidłowo. Podejrzewano także zacięcie zaworu wolnych obrotów (silniczka krokowego), który jednak był czyszczony i sprawny. Próba diagnostyki poprzez zwarcie pinów A i B w gnieździe diagnostycznym nie przyniosła kodów błędów, gdyż samochód nie posiada samodiagnostyki. Wskazano lokalizację gniazda diagnostycznego pod maską oraz zasugerowano sprawdzenie przepływomierza powietrza jako potencjalnej przyczyny problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA