logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Składac czy kupowac gotowce? Jaki sub?(poczatkujacy)

JanekWalski 08 Lut 2006 14:15 1233 6
REKLAMA
  • #1 2275948
    JanekWalski
    Poziom 16  
    Ocena: 35
    Witam !

Mam zamiar zlorzyc se jakis zestawik do domu... Oczywiscie mozliwym jak najnizszym kosztem :| :cry:

Nie wiem dokladnie ile chce na to przeznaczyc....
    Powiem tak... Zastanawaim sie nad kupnem gotowej kolumny STX
    o wlasnie tej
    CZy moze inna gotowa kolumne wybrac? Czy moze zlorzyc za ta sama cene na lepszych głosnikach?

A i czy moja wierza by jakos ciagnela to... Jest to Thompson na tda niewiem jakim) o mocy 2x 30W... Powinno chyba grac... Moze kiedys bym sie dorobil porzadnego wzmaka.... Mozecie doradzic jakiego wzmaka zlorzyc tanim kosztem :LOL:

I co do suba...
    Czy oplaca mi sie dolorzyc te 60 pln na estradowke stx 40cm? Czy starczy i bedzie porownywalnie grala 30? I tez poradzcie jakiego wzmaka do tego zakupic/zlorzyc... i za ile?

Pozdrawiam,
    pawel...
  • REKLAMA
  • #2 2276305
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 354
    Według mnie póki nie dorobisz sie wzmaka porządnego jakiegoś(min. 2x100 wat) to sobie daruj suba nawet na 30cm a co dopiero na 40 cm.Te kolumnienki co chcesz kupić to jakby tylne głośniki do kina domowego-ciche,słabe ale ładnie grające - jeśłi chcesz jakości to kupuj je i aktywnego suba małego.Ja na Twoim miejscu jakby znalazłbym tanie dojście do płyt wiórowych i za te 300 zł złożył jakieś kolumny na stx-ach np. 1x10" + sopranik odpowiednio osłabiony-na początek wystarczy i napewno lepiej zagra i nie bedzie trzeba suba.Jakbyś sie zdecydował to na forum napewnie jest mnóstwo takich projektów-wystarczy poszukać.Zależy też do czego to ma grać........

Taka jest moja opinia....

POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #3 2276439
    zlotnik
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    wzmacniacz to polecam coś z allegro z lat 80 czasem się zdaży pożdny sprzent za pare groszy a kulumny lepiej samemu zrobić bas stx reszta tesle
  • REKLAMA
  • #4 2276470
    JanekWalski
    Poziom 16  
    YYY, jak to ma grac? No ma grac :P ;)
    Nie no to ma byc podlaczone do kompa, a na kompie wiadomo, slucham muzy i ogladam czesto filmy... Co do muzy to slucham wszystkigo, tzn ja slucham jakies drumm basy i tekniawy jako takiej, a tata reszte :P oczywiscie bez muzyki klasycznej...
    No wlasnie po przegladaniu forum doszedlem do wniosku ze se sam zlorze wszystko, tzn kolumny i suba na GDN-38-300-8-AE Wybor padł na to gdyz moze kiedys to bedzie musialo na jakiejs imprze zagrac w moim magazynie :P ;) ...

No tylko wlasnie jakie wzmaki mam kupic, za ile i gdzie? Poradzcie mi bo juz zupelnie zglupialem z tym. Czyli to ma byc jakies 200-300 wat na suba i ok 100-150w x2 na kolumny... Czy moze sie rozejrzec za jakims amplitunerem? Ale to cholernie drogie jest :| A niestety nie mam jeszcze dochodow jak narazie :P ;)

ps. ale mi sie wkrecila elektronika i HAND MADE :] :D :LOL:
    Moze pujde na elektronike? :P

Dodano po 18 [minuty]:

mozecie podac jakies linki ...

Dodano po 5 [minuty]:

http://allegro.pl/show_item.php?item=85430101
    Powiedzcie czy moge np. kupic cos pn 4x100w
    2 setki puscic na kolumny a pozostale 2 setki przez mostek i do suba?
    Czy to bedzie za malo dla estradowki 38cm?

Kurde, normalnie nie ma zadnych wzmakow w moim zasiegu, wszystko albo 1000pln albo 2x 40w :|
  • #5 2279687
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 354
    Wzmacniacz zależy od tego czy zrobisz estradówki małe(twarde zawieszenie=gorsza jakoś i potrzebujesz końćówki mocy a nie wzmaka) czy składasz cośinnego(gumowe zawieszenia=domowe raczej=lepsza jakoś i przydałby sie jakiś amplittunerek)....POZDRAWIAM
  • #6 2280071
    zlotnik
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    po pierwsze niema raczej wzmacniaczy 4kanałowych po drógie wzmacniaczy się nie mostuke!! (chyba ze car audio) jak już pisał poprzednik gdn 38 300 to estrada a do domu kolumienki na basach gdn 32 300 i do tego http://allegro.pl/show_item.php?item=85039274 :D
  • REKLAMA
  • #7 2281306
    JanekWalski
    Poziom 16  
    zlotnik napisał:
    kolumienki na basach gdn 32 300 i do tego http://allegro.pl/show_item.php?item=85039274

To nie jest estradowka ? te e gdn mowisz? Ale znowu w estradowce nie stuka costam.... I dlatego mysle nad 32 estradowka....

A co do tego wzmaka to jest 2 kanalowy tak? to zle bo ja chce miec 2 kolumny i suba.... Nie myslem nad kolumnami :| ...
    A pozatym Ciekawe ile typ za niego chce, bo nie stac mnie na szastanie forsa na prawo i lewo...

Sory ale mi sie myla jeszcze te pojecia, wzmak amplituner i koncowka :P ;)
    NIe no wiem oczywiscie o co chodzi...

To mowicie na jakim glosniku skladac suba?

Dodano po 1 [godziny] 10 [minuty]:

no dobra po przemysleniu doszedlem do wniosku...
    Skladam kolumny, tylko jaki glosnik niskotonowy? jakies 27 - 32 cm?

i chcialbym cos takiego, http://www.stx.pl/zdjecia/F-1m.jpg
    Bo jak inaczej to zrobic? jest to wykonalne? :P
    Jaki wymiary zastosowac?

A co do wzmakow to musze poszukac porozgladac sie po moim miescie i poszukac w lombardach czegos, tzn amplitunera...
    I moze jakies cos sie napatoczy za mala cene,
    A jak mowiece za ile bym gdzies mogl kupic 2, moze 4 kanaly i z 150 wat?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru między zakupem gotowych kolumn STX a samodzielnym składaniem zestawu audio do domu przy ograniczonym budżecie. Użytkownik planuje podłączyć zestaw do wieży Thompson o mocy 2x30W i rozważa zakup subwoofera STX 40 cm lub 30 cm. W odpowiedziach zaleca się, by przed inwestycją w subwoofer zainwestować w mocniejszy wzmacniacz (minimum 2x100W), gdyż słabe kolumny i wzmacniacz nie wykorzystają potencjału subwoofera. Proponowane jest samodzielne wykonanie kolumn na głośnikach STX (np. 1x10") z sopranem, co zapewni lepszą jakość dźwięku i może wyeliminować potrzebę subwoofera. Wzmacniacz można znaleźć używany, np. z lat 80., lub amplituner z lombardu, jednak amplitunery są droższe. W kwestii głośników niskotonowych do subwoofera sugerowane są modele GDN-38-300-8-AE (estradowy) lub GDN-32-300 (domowy), przy czym głośniki estradowe mają twardsze zawieszenie i wymagają końcówki mocy, a domowe gumowe zawieszenie i amplituner. Użytkownik rozważa subwoofer o średnicy 27-32 cm i pyta o wymiary obudowy podobnej do modelu F-1m ze strony STX. Podsumowując, rekomendowane jest samodzielne składanie kolumn z głośnikami STX i zakup mocniejszego wzmacniacza, a subwoofer warto dobrać w zależności od mocy wzmacniacza i charakterystyki głośników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA