Witam.
Z tego co wiem to konkretny kosz i magnes jest przeznaczony pod konkretną cewkę i membrane-fabryki nie poprawisz - wiem bo miałem Beyma 18G50 i jedna sie spaliła bo była przewijana przez jakiś tam serwis elektroniczny i podczas grania poprostu mi padła sie spaliła podczas gdy orginały na tych samych ustawieniach śmigały dalej....Potem wysłałem ja do serwisu Beyma na Polskę(Końskie),zapłaciłem 520 zł z przesyłkami ale słuzyla mi cały czas bez awarii póki nie zacząłem studiów i nie sprzedałem odwrotek.TAK WIĘC NIE POLECAM KOMBINOWAĆ,CHOĆ NIEKTÓRZY NAPEWNO BEDĄ MÓIĆ,ŻE MOŻNA-OSOBIŚCIE UWAŻAM,ŻE FABRYKI NIE POPRAWISZ CO DO GŁOŚNIKA - JEDYNIE Z OBUDOWĄ MOŻESZ KOMBINOWAĆ....
GD 30/50 to super estradowe głośniki Tonsila pod względem cana/jakość,hałas

.Były montowane w kolumnach Eltron 100 oraz w kolumnach Gran-a.Co do drugich to Tonsil GDS 30/30 pochodzą z kolumn Eltron 60 i tam w sumie najlepiej grają-eksperymentowałem z obudowani ale najlepiej było w orginalnych budach.
Do czego użyc....? .......... Do tego do czego są przeznaczone - do ostrego/głośnego grania

. Osobiście polecałbym te GDS 30/30 na satelity(+oczywiście jakieś soporany do nich) a z GD 30/50 można grać niższym pasmem czyt. basować i to nieźle :d .GD 30/50 podłączone w bloku pod Radmora 2x50 Wat spowodowały nienawiść sąsiadów i wyjazd razem z krzesłem z pokoju

.
Miałem i jedne i drugie głośniki i troche o nich wiem a jeśli pomogłęm to prosze o wciśnęcie kwadraciku "ten użytkownik mi pomógł "

.Zreszta teraz jak mieszkam na stancji CHCĘ kupić estradóweczki Tonsila na GD 30/50 + jakiś Etronik 100,ponieważ jak podłączam mój sprzęt to korki lecą odrazu

.
Pytaj dalej jak coś....
POZDRAWIAM SERDECZNIE