logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Serduszko Walentynkowe na LED-ach

Qurak 08 Lut 2006 17:40 17464 17
REKLAMA
  • Witam

Chciałem przedstawić moją małą konstrukcję a w zasadzie zabawkę.
    Pomysł tego serduszka powstał jakiś rok temu i tak się złożyło, że zdążyłem je wykonać do 14 lutego 2005 - Walentynki :). Dzięki temu miałem całkiem oryginalny prezent dla mojej wspaniałej dziewczyny.

Całość działa tak, że wszystkie diody LED (a jest ich 56 sztuk) zaświecają się powoli do pełnej jasności a następnie zaczynają powoli gasnąć aż do pełnego wygaszenia. Ten cykl powtarza się co jakieś 2-3 sekundy. Troche eksperymentowałem z szybkością i po kilku próbach zostałem właśnie przy takim czasie trwania. Efekt jest niesamowity a szczególnie przy słabym świetle lub w ciemności. 56 LED-ów całkiem jasno świeci :)

Układ powstał na płytce drukawanej w kształcie serca i wszystkie diody LED przylutowałem od strony druku. Diody miałem z jakiegoś radia samochodowego więc mnie nic nie kosztowały i idealnie pasowały. Gdyby trzeba było je kupić to troszkę by to kosztowało. Takie same diody są chyba w ofercie firmy TME. Pozostałe elementy zostały zamontowane po drugiej stronie płytki.
    Koszt samych elementów (nie licząc diod LED) to jakieś 5zł a z laminatem pewnie nie przekroczy 20zł.
    Całość zasilana jest z małego zasilacza ale pracuje poprawnie również na baterii 9V.

Aby zamaskować ścieżki i luty wszystkich elementów całą powierzchnię serca ograniczoną diodami wypełniłem masą z kleju DISTAL. Obawiałem się, że klej przedostanie się pomiędzy diodami więc brzeg płytki okleiłem taśmą klejącą. Moje obawy okazały się niepotrzebne gdyż napięcie powierzchniowe kleju było tak duże, że nie przedostał się on przez szczeliny między diodami tylko zatrzymał się na nich. Konieczna natomiast okazała się kontrola poziomu aby warstwa miała mniej więcej jednakową grubość. Efekt końcowy można zobaczyć na zdjęciach. Jedyne co mi się nie podoba to te małe pęcherzyki powietrza, które niestety pozostały w masie kleju :(
    Na szczęście z dalszej odleglości są praktycznie niewidoczne :)

Po ciemku światło diod rozświetla całą masę klejową tak, że cała powierzchnia serca świeci się na czerwono. Szkoda, że zdjęcia nie oddają tego tak dokładnie. Na ostatnim zdjęciu widać serduszko "w akcji".

Na koniec chciałem powiedzieć, że zdjęcia elementów są czarno-białe. Spełniam w ten sposób prośbę mojej dziewczyny. Ona nadal chce jako jedyna być w posiadaniu takiego serduszka więc powiedziała mi, że jest to "wzór zastrzeżony". Proszę nie prosić mnie także o schemat i rysunek ścieżek.
    Mam nadzieję, że wszyscy zrozumieją o co mi chodzi a moderatorzy nie wyrzucą tego postu do kosza.

Życzę wszystkim miłego oglądania i mnóstwo oryginalnych pomysłów :)

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Serduszko Walentynkowe na LED-ach 01 - Całość - 56 LED.jpg (78.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Serduszko Walentynkowe na LED-ach 02 - Klej Nie Wypłynął.jpg (23.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Serduszko Walentynkowe na LED-ach 03 - Elementy.jpg (65.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Serduszko Walentynkowe na LED-ach 04 - Elementy - Widok Całość.jpg (79.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Serduszko Walentynkowe na LED-ach 05 - A Tak Świeci.jpg (20.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Qurak
    Poziom 17  
    Qurak napisał 347 postów o ocenie 145, pomógł 18 razy. Mieszka w mieście Świnoujście. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 2276919
    Kapitan_hak
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    IDEALNE, ŚWIETNE, PIĘKNE!!
    Może masz schemat czegoś podobnego??
  • #3 2279321
    konti
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    koledzy efekt powalajacy wszystko ładnie i estetycznie :) aha i mam prosbe (schemat)
  • #4 2279556
    majster1990
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    ehhh i jeszcze przydalby sie wykaz elementów.

Dodano po 2 [minuty]:

W tym serduszku mozna by bylo jeszcze na srodku zrobic napis z diodek np. "KOCHAM CIE" :D moglo by to fajnie wyglądac.
  • REKLAMA
  • #5 2280310
    Beniamin
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Ja jestem w trakcie robie nia czegoś podobnego mojej dziewczynie :D :D , płytke zrobilem w protelu, i bedzie to zegar z budzikiem na 8051 jedna. Jak skoncze to napewno wszystko zamieszcze w tym dziale :D
    Zamieszczam widok płytki w 3D ale tylko strone widoczna, bo druga strona bedzie zwierac caly układ sterujacy z uP. W śroku bedzie wyświetlacz LCD 1*16 znakow-niebieskie tło , białe znaki... efekt zaje***** Diody w 2 grupach.... w sroku 80 czerwonych, naokolo 40 niebieskich - wszystkie SMD 1206. Aktualnie mam problem z programem, bo to kumpel mi ma napisac. W zegarze bedzie co jakis czas przelatywac napis Kocham Cie Monisiu :** . Zreszta co sie bede rozpisywał. Jak zrobie to sie pochwale :D .

Mam nadzieje ze moja dziewczyna nie jest tu zarejestrowana
    Załączniki:
    • serce 3D _2.jpg (348.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2280362
    Beniamin
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Jesli sie ktos zna na programwaniu uP to prosze o pomoc, bo ja nie znam sie na tym, a ja teraz jestem uzalezniony od kumpla, do tego walentynki coraz blizej :/ Chodzi o zwykly zegar moze od razu nie z budzikiem, ale sam zegar który by wyświetlał czas i przewijał co 15 minut napis
  • #7 2280823
    bocian90
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Bardzo orginalne :DMożna wy to w jakieś futerko włożyć :D Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #8 2600631
    tarczel
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Temat umarł???
    Bardzo bym chciał zrobić coś takiego dla swojej kochanej Nati ale potrzebuje schemat!! Ma ktoś???
  • #9 2604084
    tarczel
    Poziom 13  
    Ma ktoś jakiś schemat takiego pulsującego serduszka???
    Najlepiej na układzie NE555
  • #10 2604596
    nowikzdw
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Może to coś pomoże...
    Załączniki:
    • pulsacja.rar (31.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2626180
    kubagert
    Poziom 14  
    Witam
    Rowniez wykonalem serduszko dla swojej wspanialej dziewczyny.
    Postanowilem je jednak nieco inaczej wykonac.
    Serduszko sklada sie z 54 diod led, zasinanych z zasilacza 12V.
    Wszystkei diody zapalaja sie, po czym przygasaja, i caly cykl powtarza sie.
    Niestety nie mam zdjec z wnetrza, gdyz nie mialem dostepu do aparatu podczas dlugiego montazu :)
    Wszystko obszyte jest czerwonym materialem "futrzakiem" oraz z przyszytym sznureczkiem do powieszenia :)
    Wkrotce zrobie zdjecia jak swieci w nocy :)

Pozdrawiam
    kubagert
    Załączniki:
    • Serduszko Walentynkowe na LED-ach serduszko_tyl.JPG (133.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Serduszko Walentynkowe na LED-ach serduszko_przod.JPG (114.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #12 2627359
    romek77r
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Bardzo starannie wykonany "uklad" :D Chyba zal go bedzie otwierac, zeby zrobic zdjecia :) Wiecej takich pomyslowych ukladow.
  • #13 2629516
    Anderian
    Poziom 18  
    @kubagert
    moglbys udostepnic wzor plytki ??
    bo ulozenie diod w ksztalt serca pochlania napewno sporo czasu :( a fajnie by bylo podarowac ukochanej osobie taki prezent
  • #14 2629642
    Artas
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Niezła robota. To w czerwonym futerku jest boskie. Mojej na pewno by się spodobało. Serduszko tylko miga czy są inne bajery? Ciekawie by wyglądały 2 tryby pracy np miganie i wędrujący punkt albo wędrująca "dziura" :) Muszę takie coś zrobić tylko zastanawiam się gdzie dostanę takie futro?
  • #15 2629684
    Anderian
    Poziom 18  
    z biegajacym punktem to juz sporo zabawy bo 54 diody to chyba jedyniw przez jakies rejestry przesowne dalo by sie polaczyc z uC
  • #16 2630766
    Artas
    Poziom 19  
    Da radę bez uC. NE555 + kilka układów 4017. Przy NE555 ustawić odpiwiednią stałą czasową.
  • #17 2631528
    kubagert
    Poziom 14  
    Witam ponownie
    Tryb "biegajacej" diody nie jest taki fajny jak rytmiczne powolne i plynne zapalanie sie i przygaszanie diod, dodatkowo w czerwonym futerku powstal dodatkowy efekt, jak jest ciemno w pokoju diody oswietlaja futerko powodujac dodatkowa poswiate, efekt jest naprawde wspanialy.
    Chyba zeby zrobic 2 biegnace diody jednoczesnie startujace ze srodka i biegnace po obwodze w dol, mogloby wygladac naprawde fajnie, albo z samego dolu do gory, a po dobiegnieciu do gory zapalilyby sie wszystkie i posrodku jeszcze jakis napis zamigal :P (wiadomo jaki :D)

Wzor plytki wykonanego przeze mnie serduszka zamieszczam na swojej stronie internetowej ( www.kubagert.prv.pl ) w formacie Eagle.

Cytat:
    ...tylko zastanawiam się gdzie dostanę takie futro?

No tak, elektronik wie gdzie kupic diody, plytki, itp, z krawiectwem juz gorzej :P
    Ja kupilem ten material bardzo dobrym sklepie tekstylnym w sasiednim miescie. W kazdym wiekszym miescie na pewno sie taki sklep znajdzie. Material ten nazywa sie "futrzak" :) Takim samym obilem tez swoj subwoofer, tylko ze koloru zoltego :) Pasuje do paneli :P

Pozdrawiam
    kubagert
  • #18 2633070
    Artas
    Poziom 19  
    kubagert napisał:

No tak, elektronik wie gdzie kupic diody, plytki, itp, z krawiectwem juz gorzej :P

Święte słowa!
    Zorientowałem się już po napisaniu postu, że oprócz elektronicznego istnieją też sklepy z materiałami. ;) Układ wędrującego punktu „rysujący” serce mógłby dać bardzo ciekawy efekt. Jednak wtedy najbardziej korzystne byłoby wykorzystanie uC. Pozdrawiam. ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konstrukcji serduszka LED na Walentynki, które składa się z około 54-56 diod LED ułożonych na płytce drukowanej w kształcie serca. Diody stopniowo rozświetlają się do pełnej jasności, a następnie powoli gasną, tworząc efekt pulsowania co 2-3 sekundy. Układ zasilany jest napięciem 12V, a diody pochodzą m.in. z radia samochodowego lub są typu SMD 1206. Wykonawcy podkreślają estetykę i oryginalność projektu, często obudowując go czerwonym materiałem typu "futrzak", który dodatkowo rozprasza światło LED, tworząc efekt poświaty. W dyskusji pojawiły się prośby o schematy i wykazy elementów, a także sugestie dotyczące rozszerzenia funkcjonalności, np. dodania napisów z diod LED ("KOCHAM CIĘ") lub trybów pracy z migającymi i wędrującymi punktami świetlnymi. Proponowane rozwiązania sterowania obejmują mikrokontrolery (np. 8051) oraz układy analogowe, takie jak NE555 i multipleksery 4017, które mogą realizować różne efekty świetlne bez użycia uC. Wzory płytek w formacie Eagle zostały udostępnione przez jednego z uczestników. Problematyczne jest programowanie mikrokontrolerów, co powoduje zależność od osób trzecich. Materiał "futrzak" jest dostępny w sklepach tekstylnych i służy do estetycznego wykończenia projektu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA