gandalf.s napisał: Witam.
Mam pytanie dlaczego w kopiarce jak w temacie sypie się toner i poza tym zasypana jest połowa żarówek kasyjących bęben. Tonerem jest zasypana w środku prawie cała maszyna ...
Czy macie jakieś sugestie.
Problemem w tych maszyach jest to że trzeba się nieźle namęczyć żeby ustawić podawanie toneru. Jak piszesz napierw maszyna jest cała zasypana a jak pozmieniałeś ustawienia to teraz robi za jasno.
Przede wszystkim w serwisówce jest napisane że kod 54 ma być defaut ustawiony na 149 przy nowym developerze. Bzdura! Na nowym dev. ustawiam max 100 na tym kodzie. Jak maszyna się krzaczy to albo próbuję ustwiać na kodzie 54 albo przestawiam kod 30 na 1 i ustawiam na 53. A żeby nie było problemów z kopiarką to trzeba zrobić tak:
otwierasz przednie drzwi, blokujesz czymś switch, doprowadzasz maszynę do dobrej czerni kodem 63. Jak masz super czerń i tło nie jest zasypane to wyciągasz butelkę z tonerem, kładziesz na szybie białą kartkę i robisz 10 kopii (mająć w tym czasie włączony kod 55 i obserwująć korelację zmiany jego wartości do sytuacji w której włącza się sprzęgło podawania toneru i jednocześnie obserwując czy czerń się pogarsza). Jeżeli czerń będzie bardzo dobra a maszyna już zacznie kręcić sprzęgłem to wejdź w kod 54 (lub 53 jeśli 30 masz na 1) i poreguluj nim tak aby jak znowu będziesz robił kopie na kodzie 55 maszyna zaczęła kręcić sprzęgłem dopiero wtedy aż straci trochę na czerni. Wtedy wkładasz butelkę z tonem do maszyny i świecisz na nią latarką tak aby obaczyć kiedy przestanie kręcić. Powinna przestać kręcić w momencie kiedy odzyska super czerń. Jeśli przestnie podawać toner a czrni całkiem nie odzyska to znowu musisz regulować kodem 54 (lub 53 j/w) w drugą stronę ale delikatnie tak aby znowu nie podawała toneru przy dobrej czerni. Trzeba ustawić dobrą wartość SP 54 lub SP 53 aby podawała tyle toneru ile potrzebuje do dobrej czerni. Nie mniej nie więcej. Za pierwszym razem trochę Ci z tą regulacją zejdzie, ale jak nabierzesz wprawy to będziesz robił konserwacje co 10 000 kopii. Powodzenia