logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh FT 4015 - nadmierne sypanie tonerem i zasypane żarówki kasujące

gandalf.s 08 Lut 2006 21:26 2291 15
REKLAMA
  • #1 2278073
    gandalf.s
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 25
    Witam.

Mam pytanie dlaczego w kopiarce jak w temacie sypie się toner i poza tym zasypana jest połowa żarówek kasyjących bęben. Tonerem jest zasypana w środku prawie cała maszyna ...
    Czy macie jakieś sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 2278155
    horse667
    Ocena: 96
    Bardzo wredna maszyna, wymień developer, no i najlepiej również bęben i listwę. Na 100% pomoże. Bardzo dokładnie wyczyść cały wkład, również drogę powrotną zużytego toneru. W tej maszynie problemem jest szybkość, potem lekko je zwolnili do 13 kopii, i wtedy się uspokoiły. Problem podstawowy to powrót toneru, wraca on z różnymi śmieciami i rozwala developer, który potrafi się zużyć nawet po 10 tysiącach.
    pozdrawiam horse
  • REKLAMA
  • #3 2278214
    gandalf.s
    Developer był wymieniany jakieś 5 tyś. kopii - temu.
  • REKLAMA
  • #4 2278298
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    jeśli bęben, listwa i developer po wymianie to w kodzie 53 podnieśc wartość a powinno pomóc

jak nie pomoże to zmien toner
  • #5 2278505
    clip7
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    Oczywiście żeby sp53 działało trzeba sp30 ustawić na 1. Ja we wszystkich maszynkach ustawiam sp30 na 1 i sp 53 na 115 po wymianie PM i co przegląd podnoszę o 5 w górę. Sprawdź toner.
    pozdrawiam
  • #6 2278552
    joel77
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Sprawdz pod 54 jaką masz wartość? jeśli masz powyżej 120 to źle zainicjował ci się developer i ci przesypuje toner.
    Wyczyściłeś dobrze TD sensor przed wsypaniem nowego developera?
  • REKLAMA
  • #7 2278905
    gandalf.s
    Toner był Katoon, ale klient sam sobie później wymienił na oryginał.
  • #8 2279690
    Janusz.P
    Ocena: 224
    No to masz odpowiedz dlaczego sypie. Katun jest niestety o wiele lepszy niż oryginał a poza tym pewnie masz oryginał i katun wymieszane razem w wywoływaczce
  • #9 2286552
    piorex
    Poziom 13  
    Proponuje doprowadzic ją aż wsakaże brak tonera wyczysicic kanał powrotu tonera a potem wrocic do KATUNA i problem zniknie. Pozdrawiam
  • #10 2286594
    suchy22
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    a jaką wartość ma 54 i 55, jak ustwiłeś 53 i 30
  • Pomocny post
    #11 2287045
    marek216
    Poziom 43  
    podnieś wartość w 53 a problem powinien ustapić
  • #12 2289867
    piorex
    Poziom 13  
    Mozna podnies wartosc kodu 53tak jak mowi przedmowca albo kodem 38
    0-normal
    1-ciemnij (darker)
    2-jasniej(Lighter)
    3-jeszcze ciemniej(Darkest)
    4-jeszcze jasniej(Lightest)
    Moze to pomoze. POWODZONKA
  • #13 2310916
    gandalf.s
    Po wyczyszczeniu jak na razie nie sypie. Ale jest inny problem a mianowicie kopie są bardzo jasne. Nie mam słów podnosiłem - obniżałem itp wartości w 32, 33, 34, 48 i nic. Jedynie co, to albo uzyskałem ciemne tło, aklbo jeszcze jasniejsze kopie. Przepuszczałem co jakiś czas kopie przy otwartej klapie i nic ....:cry:
    Co za chol.... dziadostwo.
  • #14 2310925
    marek216
    Poziom 43  
    jak masz zbyt jasne to obniż delikatnie w 53
  • #15 2314136
    copymaker
    Poziom 10  
    gandalf.s napisał:
    Witam.

Mam pytanie dlaczego w kopiarce jak w temacie sypie się toner i poza tym zasypana jest połowa żarówek kasyjących bęben. Tonerem jest zasypana w środku prawie cała maszyna ...
    Czy macie jakieś sugestie.

Problemem w tych maszyach jest to że trzeba się nieźle namęczyć żeby ustawić podawanie toneru. Jak piszesz napierw maszyna jest cała zasypana a jak pozmieniałeś ustawienia to teraz robi za jasno.
    Przede wszystkim w serwisówce jest napisane że kod 54 ma być defaut ustawiony na 149 przy nowym developerze. Bzdura! Na nowym dev. ustawiam max 100 na tym kodzie. Jak maszyna się krzaczy to albo próbuję ustwiać na kodzie 54 albo przestawiam kod 30 na 1 i ustawiam na 53. A żeby nie było problemów z kopiarką to trzeba zrobić tak:
    otwierasz przednie drzwi, blokujesz czymś switch, doprowadzasz maszynę do dobrej czerni kodem 63. Jak masz super czerń i tło nie jest zasypane to wyciągasz butelkę z tonerem, kładziesz na szybie białą kartkę i robisz 10 kopii (mająć w tym czasie włączony kod 55 i obserwująć korelację zmiany jego wartości do sytuacji w której włącza się sprzęgło podawania toneru i jednocześnie obserwując czy czerń się pogarsza). Jeżeli czerń będzie bardzo dobra a maszyna już zacznie kręcić sprzęgłem to wejdź w kod 54 (lub 53 jeśli 30 masz na 1) i poreguluj nim tak aby jak znowu będziesz robił kopie na kodzie 55 maszyna zaczęła kręcić sprzęgłem dopiero wtedy aż straci trochę na czerni. Wtedy wkładasz butelkę z tonem do maszyny i świecisz na nią latarką tak aby obaczyć kiedy przestanie kręcić. Powinna przestać kręcić w momencie kiedy odzyska super czerń. Jeśli przestnie podawać toner a czrni całkiem nie odzyska to znowu musisz regulować kodem 54 (lub 53 j/w) w drugą stronę ale delikatnie tak aby znowu nie podawała toneru przy dobrej czerni. Trzeba ustawić dobrą wartość SP 54 lub SP 53 aby podawała tyle toneru ile potrzebuje do dobrej czerni. Nie mniej nie więcej. Za pierwszym razem trochę Ci z tą regulacją zejdzie, ale jak nabierzesz wprawy to będziesz robił konserwacje co 10 000 kopii. Powodzenia
  • #16 2315043
    gandalf.s
    Dzięki wszystkim za udział i zainteresowanie. Jako pierwszy dobrze podpowiedział mi marek216 aby zmienić wartośc w kodzie 53. Tak tez zrobiłem. Poprzednia wartość to: 170 a ja podniosłem na 195 i .... eureka :D Kopie są suuuuuuper.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W kopiarce Ricoh FT 4015 występuje problem nadmiernego wysypywania tonera oraz zasypywania żarówek kasujących bęben. Główną przyczyną jest zużycie developera, który należy wymienić wraz z bębnem i listwą. Konieczne jest dokładne wyczyszczenie całego wkładu, zwłaszcza kanału powrotu tonera, który często zawiera zanieczyszczenia niszczące developera. Wartości parametrów serwisowych, zwłaszcza kodów 53 i 30, mają kluczowe znaczenie dla prawidłowego podawania tonera; podniesienie wartości kodu 53 (np. z 170 do 195) poprawia jakość kopii i redukuje wysypywanie tonera. Należy również zwrócić uwagę na wartość kodu 54, która powinna być ustawiona odpowiednio do nowego developera (zalecane max 100 zamiast domyślnych 149). Toner Katun jest lepszy od oryginału, ale mieszanie tonerów oryginalnego i Katun w developrze powoduje problemy z podawaniem tonera. Po wyczyszczeniu i odpowiedniej regulacji parametrów kopie mogą być zbyt jasne, co wymaga dalszej korekty kodu 53. Proces regulacji wymaga cierpliwości i precyzyjnego ustawienia parametrów serwisowych, a także czyszczenia i kontroli stanu elementów mechanicznych i sensorycznych, takich jak TD sensor.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA