logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasięg i anteny dla zdalnego sterowania Telecontrolli 433,92 MHz RT4/RR3

zume 08 Lut 2006 22:06 1732 3
  • #1 2278327
    zume
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Zmontwałem zdalne sterowanie 433,92 MHz na układach Telecontrolli RT4/MC145026 - nadajnik i RR3/MC145027 - odbiornik. W odbiorniku jest piezo podłączone do VT. Ciągłe piszczenie piezo jest w odległości kilku ... kilkunastu metrów odbiornika od nadajnika przy dalszych odległościach dzwięk jest przerywany. Czy to normalne zjawisko (np. zakłucenia) czy problem z zasięgiem? Testowalem różne anteny: drut 16.5 cm, 1/2 dipola z przeciwwagą 2x16.5 cm i jeszcze jakieś zwijane antenki, ale efekt podobny. Jakie są najefektywniesze anteny do tego typu rozwiązań? Jaki można uzyskać zasięg?
  • #2 2278510
    rudy5
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    Problem tkwi w zasięgu,te nadajniki mają małą moc a odbiorniki kiepską czułość(zakładam że to odbiornik reakcyjny).Z antenami możesz kombinować ale na tym sprzęcie daleko nie polecisz
  • #3 4165778
    marc-in
    Poziom 11  
    witam

Mam problem z radiowym przesyłem danych przy wykorzystaniu RR3, RT4. Korzystam z MC145026,MC145027 i procesorów ATMega. Do odleglosci pomiędzy nadajnikiem a odbiornikiem wynoszącej ok 10m w terenie otwartym wszystko jest OK, jeśli odległość jest większa lub też na drodze stoi przeszkoda to pojawia sie jakby "echo" - tzn. dane które zostają wysłane raz zostają odebrane 2 lub 3 razy. Aby wysłać dane należy wysłać stan niski na wejście kodera ~TE. Zmniejszyłem czas trwania stanu niskiego przy wysyłaniu i teraz niektóre dane w ogóle nie przychodzą. Gdy dam większy czas to pojawia się echo. Moje anteny to zwykłe druty miedziane izolowane o długości ok 25cm. Proszę o rady
  • #4 4195834
    mazakiewicz
    Poziom 1  
    witam!
    a jakich programów użyłeś do transmisji danych? pytam bo mam układ nadajnika-odbiornika zbudowany na transcivierach rxq2 i musze przeprowadzić pare testów na jakość transmisji danych .
REKLAMA