logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie zbudować antenę do nadajnika ATmega8 i odbiornika ATmega32?

aferek 26 Kwi 2006 19:47 4759 12
REKLAMA
  • #1 2567706
    aferek
    Poziom 1  
    Witam

Mam dosyć duży problem. Złożyłem właśnie nadajnik(atmega8+MC145026+RT4 telecontrolli zasilane na 3,3V ) i odbiornik(atmega32+MC145027+ RR3 telecontrolli) Jako antenę użyłem skrętki 26AWG którą bezpośrednio przylutowałem do wyjścia (w przypadku nadajnika) i wyjścia (odbiornik) - nie wiem dokładnie jak zrobić tą antenę , może właśnie w tym tkwi błąd.Dopiero zaczynam przygodę z mikrokontrolerami :) Otóż nie przesyłam ani nie odbieram żadnych danych (a przynajmniej nie mogę tego stwierdzić) i w tym tkwi problem. Nie zależy mi na dużych odległościach max do 3m, ale bardzo zależy mi na czasie. Schemat podłączenia przedstawiam poniżej. Z góry dzięki za pomoc
    Załączniki:
    • Schematic Prints2.pdf (18.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Schematic Prints.pdf (25.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2568392
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    Jako antenki wystarczą kawałki drutu o długościach podanych na schemacie. A uruchomienie powinieneś zacząć od komunikacji pomiędzy koderem i dekoderem jak to Ci ruszy możesz dołączyć część radiową a potem część procesorową. Taka jest moja propozycja.
  • REKLAMA
  • #3 2568518
    desa
    Poziom 14  
    rozwiazywalem podobny problem, odezwi sie na gg 2276925 to pogadamy i wymienimy doswadczenie
  • #4 2569731
    etz257
    Poziom 11  
    Witam!
    Właśnie robie też komunikację radiową i też mi coś nie idzie. Mam Atmega16, RT4 i RR3. Powiedzcie czy aby dwie Atmegi16 komunikowały się ze sobą poprzez zestaw Telecontrolli to czy trzeba jakies dodatkowe układy? Konieczny jest ten układ MC145026 i chyba jeszcze MC145028.
    A moze ktoś napisze po kolei co i jak?
    Może ktoś napisze jak sprawdzić łacznośc między scalakami MC i jak podłaczyć później do tego zestaw Telecontrolli.
    Pozdrawiam!
  • #5 4444428
    @ndrzej.kr
    Poziom 12  
    etz257 napisał:
    Witam!
    Właśnie robie też komunikację radiową i też mi coś nie idzie. Mam Atmega16, RT4 i RR3. Powiedzcie czy aby dwie Atmegi16 komunikowały się ze sobą poprzez zestaw Telecontrolli to czy trzeba jakies dodatkowe układy? Konieczny jest ten układ MC145026 i chyba jeszcze MC145028.
    A moze ktoś napisze po kolei co i jak?
    Może ktoś napisze jak sprawdzić łacznośc między scalakami MC i jak podłaczyć później do tego zestaw Telecontrolli.
    Pozdrawiam!

Potrzeba te kostki MC 26 i 27 (28 ma 9 nóżek adresowych, więc służy jedynie jako jednokanałowy wyłącznik - na nóżce VT), chyba, że nie potrzebujesz przesyłać danych tylko jw. coś na kształt pilota samochodowego. Jeżeli ktoś coś takiego składa, niech się pochawli lub pożali czy miał jakieś problemy, bo sam właśnie się za podobny projekt zabieram.
  • #6 4447027
    Mr_T_
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Ja tworzyłem komunikację szeregową (rs232 na poziomach już TTL) w jedną stronę na elementach RT4 i RR6 i dopiero przy małych prędkościach tzn 1200 mniejszych nie próbowałem bo w tym zastosowaniu musiałem mieć conajmniej taką prędkość, to po powtórzeniu ramki 100krotnie dopiero była odbierana w miarę poprawnie.
  • #7 4456092
    @ndrzej.kr
    Poziom 12  
    W jaki najprostszy sposób zamienić sygnał 5-cio voltowy (ramkę kodu), na taki sam kod tylko o napięciu 12 V?
  • REKLAMA
  • #8 4456175
    Mr_T_
    Poziom 15  
    Można kluczować za pomocą 2 tranzystorów, żeby nie odwrócić sygnału. Na bramkę pierwszego tranzystora podajesz sygnał. Kolektor po 5V przez rezystor. Z kolektora wejście na bramkę drugiego tranzystora, którego kolektor podłączony jest po 12V przez rezystorek. Z tego kolektora już możesz brać sygnał 0-1 o wartości 12V. Emitery tranzystorów zwierasz do masy.
  • REKLAMA
  • #9 4456968
    @ndrzej.kr
    Poziom 12  
    Znalazłem taki schemacik pewnie o nim mówiłeś. Dzięki za pomoc.
  • #10 4457020
    Mr_T_
    Poziom 15  
    No ja myślałem o czymś prostszym. Na wejściu nie można chyba dać kondensatora bo nie będzie ładnego prostokąta na wejściu.

Na wejściu pierwszego tranzystora bym dał z 1k. Reszty niestety nie kojarzę.
    Przy zasilaniu 5V chyba dałbym z 4k7 a przy 12V z 10k.
    Wartości to tak na oko bez liczenia.
    Jakiś znawca niech lepiej się wypowie na temat doboru wartości rezystancji.
  • #11 4567643
    @ndrzej.kr
    Poziom 12  
    Te moduły firmy Telecontrolli są do bani! Nie wystawiam oceny wszystkim elementom, ale posiadam RT1 oraz RR4 i muszę przyznać że szkoda na nie pieniędzy. Nie nadają się do przesyłania danych, jedyne do czego mogą się przydać to do sterowania bramą albo alarmu do samochodu(pod warunkiem niewielkiej odległości od pojazdu naszego mieszkania). Do rzeczy - kostki motorolowe MC145... działają jak trzeba nawet na wyższych częstotliwościach niż 2 kHz, ja zmontowałem dla bodajże 21kHz i działa bez zastrzeżeń. Tyle, że moduł radia coś nie chcą współpracować. Na tej najniższej częstotliwości pracy jeszcze jeszcze, ale na ~21kHz kicha. Poza tym nie nadają się do przesyłania sygnałów PWM o częstotliwości chyba większej niż 50Hz - dokładnie nie wiem ile wynosiła ta którą testowałem, na pewno mniejsza od tej oscylacyjnej kostek MC, a na odbiorniku cały czas sygnał 1. Żadnego mrugania. Zbieram $$ na moduły TLX bo widzę, że panowie włosi się nie postarali...
  • #12 4567739
    Mr_T_
    Poziom 15  
    Ja w swojej amatorskiej konstrukcji korzystałem z tlx9e5 jak już wspomniałem gdzieśtam i osiągnąłem odległość około 30m przy zakłóceniach generowanych z silniczków DC znajdujących sie 3cm od modułu. Pewnie profesjonalista osiągnie dużo większe odległości.
  • #13 4680074
    JStan
    Poziom 16  
    Ocena: 44
    Dziś stałem się posiadaczem kompletu RTFQ2-433-R i RRFQ1-433. Po podłączeniu ich na płytkach testowych w ten sposób RS232 -> MAX232 -> RTFQ2-433-R ~~~~ RRFQ1-433 -> ATmega8 uzyskałem połączenie między pokojami, większej odległości narazie nie moge sprawdzić, gorzej z poprawnością transmisji, w zasadzie połączenie jest ale poprawnej transmisji niema(choć czasem się zdarzy, chyba przypadkowo). Wszystko dlatego że(świadomie) nie użyłem kodera/dekodera MC145026/28, elementy te bowiem otrzymam z TME dopiero jutro. Jutro będę zajęty ale jak tylko przetestuje połączenie to napiszę tu co i jak.

W skrócie, chodzi mi aby do ATmegi przesłać 10 bajtów + bajt CRC, program pisany w Delphi z komponentami cport. Program na Atmege - Bascom.

Jeśli ktoś kombinowal podobnie to zachęcam do podzielenia się wiadomościami, wielu moga one pomóc, sam przeszukałem całą elektrode.

Nadajnik

Odbiornik

Pozdrawiam!!
    Janek

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z budową anteny i komunikacją radiową pomiędzy nadajnikiem opartym na mikrokontrolerze ATmega8 z układem MC145026 i modułem RT4 firmy Telecontrolli oraz odbiornikiem z ATmega32 i MC145027 z modułem RR3. Użytkownicy sugerują, że antena może być wykonana z prostych kawałków drutu o odpowiedniej długości, a uruchomienie systemu powinno zacząć się od testów komunikacji pomiędzy koderem a dekoderem, zanim dołączy się część radiową i procesorową. Wskazano, że do przesyłania danych konieczne są układy MC145026 i MC145027, a MC145028 służy jako jednokanałowy wyłącznik. Wskazano również na ograniczenia modułów Telecontrolli RT i RR, które są bardziej odpowiednie do prostych zastosowań, takich jak piloty samochodowe, niż do przesyłania danych, zwłaszcza przy wyższych częstotliwościach i sygnałach PWM. Alternatywnie polecano moduły TLX, które oferują lepszą jakość transmisji i większy zasięg. Poruszono także kwestie konwersji sygnałów 5V na 12V za pomocą układów tranzystorowych. Jeden z użytkowników opisał doświadczenia z modułami RTFQ2-433-R i RRFQ1-433, które połączone przez MAX232 z ATmegą8 umożliwiły komunikację na krótkim dystansie, jednak bez pełnej poprawności transmisji bez zastosowania kodera/dekodera MC145026/28. Wskazano na potrzebę dokładnego doboru anteny i układów pośredniczących dla poprawnej transmisji danych na krótkie odległości (do 3 m).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA