logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera SONY CCD-TR 330E. Detekcja kasety. Wysuwa się samoczynnie.

jarek_ch123 08 Mar 2006 15:21 1666 5
REKLAMA
  • #1 2389996
    jarek_ch123
    Poziom 11  
    MAm problem z kamerką SONY TR-330E, otóż coś nie tak jest z detekcją kasety. Często wysuwa się ona samoczynnie i bez powodu wyświetla się symbol braku kasety. Co może być przyczyną takiego zachowania?
  • REKLAMA
  • #2 2391930
    Dixi68
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Powodem takiego zachowania może być problem z diodą oświetlającą czujniki. Sprawdź ją czy świeci. Można to zrobić włączając kamerę i oglądając diodę przez np. aparat cyfrowy (może być z telefonu) lub inną kamerę. Jeżeli nie będzie świecić to sprawdź taśmy i gniazda łączące mechanizm z elektroniką. Dokładnie sprawdź czy na taśmach nie ma uszkodzonych ścieżek. To jest częsta przyczyna takich usterek. Możesz też poprawić lutowanie gniazd.
  • REKLAMA
  • #3 2396691
    jarek_ch123
    Poziom 11  
    Gdzie ta dioda się znajduje? Nie rozumiem za bardzo idei jej sprawdzenia (aparat cyfrowy, druga kamera). Mogłbyś ściślej to określić?
    Serdecznie pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2397558
    Dixi68
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    jak otworzysz kieszeń to diodę znajdziesz na środku, na podwyższeniu. Z reguły jest koloru różowego. Dioda emituje światło w podczerwieni którego normalnie nie zobaczysz, ale przez aparat cyfrowy lub kamerę widać jak świeci (białym światłem). To taki domowy sposób, ale skuteczny. Spróbuj na pilocie od TV to zobaczysz.
  • REKLAMA
  • #5 2397671
    jarek_ch123
    Poziom 11  
    Serdeczne dzięki, spróbuje. Z pewnością będzie to ciekawy eksperyment.
    Pozdrawiam
  • #6 2408117
    jarek_ch123
    Poziom 11  
    Sprawdziłem to co mi poradziłeś. Otóż faktycznie pilot widać jak świeci na LCD aparatu. W kamerze nie moge zobaczyć (kiepski dostęp i być może mniejsza moc diody), jednak coś tam emituje, bo jak całkowicie zakryję tą diodę to pokazuje zupełny brak kasety (migają dwa znaczki + sygnał dźwiękowy). Dodam jeszcze, że ten znaczek pojawia się gdy lekko przycisnę kieszeń kasety (gdy kamera jest wyłączona to następuje wtedy "eject", natomiast gdy pracuje to pojawia się znaczek "blisko koniec kasety"). W zasadzie oprócz tego "wyskakiwania" kasety to nie jest taki problem, bo kamera dalej kręci tylko ten migający znaczek trochę denerwuje.
REKLAMA