logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maluch 126p przerywa podczas jazdy, a nawet gaśnie

spaniech 09 Lut 2006 23:18 17445 21
REKLAMA
  • #1 2282924
    spaniech
    Poziom 12  
    Witam
    Mój problem to jak w temacie. Przez 5-6km jedzie normalnie po czym zaczyna przerywać i szarpać. Wygląda to tak jakby wciskać i puszczać pedał gazu jednak w nierównomiernym odstępie czasu. Kiedy maluszek sie zatrzyma chwilkę trzeba odczekać i później jedzie dalej po czym po 20-30m to samo. Czasem jest tak bezczelny:) że po zatrzymaniu zgaśnie na wciśniętym sprzęgle. Nawet jak zrzucę na luz to potrafi zgasnąć. Po tych 5-6km jazda jest możliwa jedynie na ssaniu i strasznie mnie to denerwuje. Przeczyściłem mu filtr powietrza i dyszę i nadal to samo. Ojciec też manipulował przy... nie wiem jak sie to nazywa... taki dynks który sprawia że dopływ prądu do świec jest przerywany. Cos tam czyścił ale tez nic to nie dało. Czy ktoś może mi pomóc co mam zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 2282963
    leszeksz2
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    Wygląda na to że paliwo gdzieś za słabo dochodzi. Wyczyść cały gaźnik, sprawdź czy masz ustawiony poziom paliwa w komorze pływakowej, może filtr paliwa zawalony.
  • REKLAMA
  • #3 2283003
    heniek_z
    Poziom 17  
    Ocena: 83
    sprawdz czy na podwyższonych obrotach na postoju (ze 3000) tak popracuje czy też zamuli czasami rdzewieje sprężyna w pompce paliwa i spada jej wydajność i takie objawy występują bo ten dynks ma też duże znaczenie powinien mieć przerwę 0.6mm wymień go na nowy zobacz też w komorze pływakowej czy jest czysta ale raczej to nie to stawiam na pompkę lub przerywacz
  • REKLAMA
  • #4 2283014
    profesore
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    kolego na bank:
    albo w paliwie woda lub inaczej ochszczone :)
    albo przytkana dysza elektroniczna wolnych obrotów
    albo jak czyścił styki przerywacza zrobił zadużą przerwę i robi zwarcie
    naobudowe albo nie ma iskry
  • #5 2283026
    harryadr
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    witam powodów jest dużo
    może to byc brudny gaznik
    bezyna kiepskiej jakosci
    swiece do wymiany kabel do świec gdzieś ma przebicie
    woda w baku
    i filtr paliwa
    jednak na poczatku zmienił bym stacje zatankuj do min połowy baku i wymień filtr paliwa. bo jak jezdzisz na rezerwie to zbierasz cały brud z baku i zawalasz w ten sposób filtr
    jeśli to nie sposkutkuje przyjzyj sie świecom i jak dawaja iskre na końcu sprawdz pływak czy jest dobrze ustawiony w gażniku
  • #6 2283039
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    NIech kolega najpierw po zatrzymaniu odkreci korek wlewu
    jesli bedzie sykniecie, albo kolega go nie uslyszy ale auto po tej opreacji zapali i pojedzie to sie koledze bak nie odpowietrza poprostu,
    jesli nie to to tak jak koledzy wyzej pisza
  • REKLAMA
  • #7 2283040
    igabriel
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    na moje "oko" to wina pompki paliwa sprawdź zaworki w pompce jeśli są dobre to zeszlifuj o ok. 1-1,5 mm papierem ściernym na szybie dystans(ebonitowy) miedzy pompką a blokiem silnika..
  • #8 2283054
    harryadr
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    przychylam sie tez do postu HEŃKA pompka paliwa też może byc zestaw naprawczy nie jest drogi <ok5zł> albo poprostu kup sobie same membramy i wymień i oczywiście SPREZYNKE
    POZDRAWIAM
  • #9 2283162
    sowczas
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Zawory kiedy ustawiałeś?
  • #10 2283390
    heniek_z
    Poziom 17  
    no co sprawdzaj i melduj
  • #11 2287449
    spaniech
    Poziom 12  
    O lol dzięki wszystkim jutro się wezmę za kaszlaka. Jakośc paliwa napewno nie jest kiepska bo zatankowałem na shellu, dysza została jak już pisałem przeczyszczona i nic to nie pomogło. Jutro dam znać czy operacja sie udała
  • #12 2287561
    Mariusz mariusz
    Poziom 13  
    Ja bym proponował sprawdzić świece i przewody wysokiego napięcia!!!Miałem kiedyś podobny objaw że po nagrzaniu zaczął przerywac,gasnąć!winne były świece.
  • #13 2293637
    Madzia i Adam
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Niech kolega napisze jak wygłądają swiece ?Myślę że to wina bardziej elektryki aniżeli samego paliwa
  • #14 2293748
    Adrian2000
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    na bank jest cos z paliwem nie dochodzi moze gaznik jest przytkany sprawdz
  • #15 2295002
    heniek_z
    Poziom 17  
    witam przypominam sobie że na gaźniku przy rurkach zasilanie powrót jest mosiężna śruba pod którą jest filtr siatkowy może być zjechany
  • #16 3845134
    lotnik7
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mialem podobny przypadek,po przejechaniu kilku km malczak zaczynał szarpać,a potem gasnął silnik. Wyglądało tak,jakby się przegrzewał,a w reczywistości winne były kable wysokiego napięcia.
  • #17 6506835
    Darius1904
    Poziom 2  
    Witam. Mam ten sam problem co autor tego tematu.

Mianowicie gdy go odpale na zimnym silniku pojeździ do około 4-5km. Puźniej zaczyna szarpać i gaśnie. Po chwili odpoczynku znów wraca do normy i tak w kółko.

Wymieniłem przewody zapłonowe, ponieważ biło od niego gorącem zalałem nowym olejem, i wymieniłem filtr paliwa nadal jest to samo co może być tego przyczyną.

Ja podejrzewam zapchany gaźnik lub świece. Prosze o pomoc Pozdrawiam
  • #18 6506901
    marites
    Poziom 12  
    Kolego Darius1904 temat dość stary przupuszczam iz masz eleganta a w tym przypadku to prawdopodobnie szwankuje moduł. Który się przegrzewa.
  • #19 6507385
    Darius1904
    Poziom 2  
    Tak jest to elegant. Kiedy to sprawdzę zdam relacje, puki co może jakieś inne propozycje ?
  • #20 6541928
    Darius1904
    Poziom 2  
    Sprawdziłem to dziś nasmarowałem moduł pastą termo przewodzącą założyłem wiatrak i nic nadal to samo co może być winne ?
  • #22 8174169
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy Fiata 126p, który po przejechaniu kilku kilometrów zaczyna przerywać, szarpać i gaśnie, nawet na wciśniętym sprzęgle lub luzie. Objawy sugerują nieregularny dopływ paliwa lub problemy z układem zapłonowym. Wskazano na możliwe przyczyny takie jak: zanieczyszczony gaźnik, niewłaściwy poziom paliwa w komorze pływakowej, zatkany filtr paliwa, obecność wody w paliwie, zużyte lub uszkodzone świece zapłonowe i przewody wysokiego napięcia, uszkodzona lub zużyta pompka paliwa wraz z zaworkami i membranami, a także problemy z przerywaczem zapłonu (modułem). Zalecane jest dokładne czyszczenie gaźnika, kontrola i ewentualna wymiana filtrów paliwa, sprawdzenie i wymiana świec oraz przewodów zapłonowych, kontrola ustawienia zaworów oraz diagnostyka pompki paliwa i przerywacza. W przypadku modelu Fiat 126p Elegant wskazywano na możliwe przegrzewanie się modułu zapłonowego, choć inne opinie wykluczały awarię modułu i wskazywały na uszkodzony przewód czujnika wału korbowego. Dodatkowo sugerowano sprawdzenie odpowietrzenia baku paliwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA