logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat 126p gaśnie podczas jazdy, odpala tylko na zapych - co sprawdzić?

women25 14 Cze 2007 13:06 4146 16
REKLAMA
  • #1 3983285
    women25
    Poziom 11  
    Witam mam problem z maluchem fiat 126p odpala mi tylko na zapych nie wiem co sie stało jechałam nagle szarpnał i zgasł i juz go nie odpaliłam. Mój mąz wymienił w nim pompkę paliwa bo myslał że to papka sie zepsóła, potem cewkę i dalej nie odpala tylko na zapych. Jaka może byc przyczyna. maluszek jest teraz u mechanika ale on juz szuka drugi dzien tej przyczyny i nie znalazł.
    prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3983295
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Mechanik szuka drugi dzień, a my mamy na odległość powiedzieć co się stało?

Podejrzewam że jest szereg powodów które powodują taką usterkę - i każdy mechanik powinien wiedzieć (chociaż pobieżnie) co może być przyczyną.

Może czas zmienić mechanika?
  • REKLAMA
  • #3 3983310
    women25
    Poziom 11  
    no miałam nadzieję że tak ogólnie ktos podpowie co to może byc za przyczyna:)
  • #4 3983320
    dasko
    Poziom 20  
    Ocena: 72
    Prawdopodobnie jest słaba masa na silniku sprawdzic trzeba styki bo pewnie jak rozrusznik kreci cewka ma za malo energii zeby dostarczyc dobra iskre i tyle. Sprawdz w pierwszej kolejności czy iskra jest dobra.
  • #5 3983345
    women25
    Poziom 11  
    iskra jest dobra, sprawdzaliśmy.
  • #6 3983349
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Rozumiem, że jak już odpali, to chodzi w miarę normalnie?
    Czyli problem leży w rozruszniku, który nie chce kręcić silnikiem?.
    Jak rozrusznik nie kręcić, to należało by sprawdzić, tak jak już wyżej napisano, stan masy silnika. Jest to taka miedziana taśma, która lubi się przetrzeć i zerwać. Jeśli to nie to, to trzeba się zabrać za stan rozrusznika: tulejki, szczotki, stan styków prądowych za elektromagnesem. Jeśli jest to rozrusznik palony z kluczyka, to jeszcze trzeba sprawdzić stan kostki stacyjki.
  • REKLAMA
  • #7 3983358
    women25
    Poziom 11  
    to znaczy sprawdzaliśmy czy jest iskra i jest ale czy ona może być tylko słaba i tez nie będzie odpalał?

Dodano po 1 [minuty]:

rozrusznik kręci. Tylko tego prądu tak jakby coś nie podawało i skra jest,

Dodano po 2 [minuty]:

Bardzo dziękuje za odpowiedzi :)
  • #8 3983377
    Błażej
    To w końcu jest iskra, czy jej nie ma, czy słaba? Rozrusznik kręci normalnie? Jakie jest napięcie akumulatora? Czy nie świeciła się ostatnio jakaś czerwona kontrolka? Co sprawdził ten mechanik, że nie wie co może być przyczyną chyba najprostszego konstrukcyjnie auta? I co to do licha za mechanik, który sobie z maluchem nie potrafi poradzić?
    Bo litania usterek jest tu strasznie długa.
  • #9 3983378
    women25
    Poziom 11  
    Tak jak odpali na zapych to chodzi normalnie i potem jak się go zgasi i odpala ponownie to zapala tylko jak wystygnie to juz nie odpala.

Dodano po 2 [minuty]:

No tez tak mysle żeby sobie z głupim maluchem nie dać rady.
  • #10 3983395
    Błażej
    To objaw wskazywałby na przepuszczającą pompę paliwa. Ale skoro wymieniona, to znaczy, że to nie ona. W takim razie stawiałbym na niskie ciśnienie w cylindrach. Po prostu jak ciągasz auto, to silnik kręci się szybciej niż na rozruszniku i jakaś kompresja zostaje i silnik odpala. To samo jak jest ciepły i uszczelniony olejem. Po ostygnięciu silnik znowu zaczyna przepuszczać i nie można go odpalić.
    niech cały ten, pożal sie boże, mechanik sprawdzi ciśnienie sprężania na zimnym silniku.
    Czy auto nie zrobiło sie ostatnimi czasy nad wyraz ospałe i słabe?
  • #11 3983400
    women25
    Poziom 11  
    no tak mi sie wydaje że był słaby, i czasem tak cos przerywało w nim ale tylko czasem. A teraz jak ostatnio właśnie tak szarpnął i juz nie odpalił.
  • #12 3983416
    jarecki04
    Poziom 26  
    Ocena: 283
    Jeżeli pali na "pych" a nie na rozrusznik (zakładamy, że rozrusznik sprawny) to sprawdzić czy w momencie kręcenia jast napięcie na cewce zapłonowej (+15) i czy nadmiernie spada jego wartość. Jak to jest OK to sprawdzić cewkę zapłonową. Czy ta "pszczółka" ma rozdzielacz i przerywacz czy już lepszy wypas na module i czujniku magnetycznym
  • REKLAMA
  • #13 3983460
    women25
    Poziom 11  
    ok dzięki bardzo !!!!

Dodano po 7 [minuty]:

tak cewka ma rozdzielacz i przerywacz.
  • #14 3983672
    micha1981
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Może wodzik pod pompką paliwa?
  • #15 3983736
    jarecki04
    Poziom 26  
    "micha1981"]Może wodzik pod pompką paliwa? Toby na pych też nie palił
  • #16 3986348
    women25
    Poziom 11  
    witam dziękuję wszystkim za podpowiedzi . Okazało się że to przerywacz i świece, które na wygląd wydawały się być dobre.
  • #17 3986697
    jarecki04
    Poziom 26  
    No to gratulacje a już chciałem jechać do Zielonej Góry

Podsumowanie tematu

✨ Fiat 126p gaśnie podczas jazdy i odpala tylko na zapłon "na pych". Problem pojawił się po nagłym szarpnięciu i zgaśnięciu silnika. Wymieniono już pompkę paliwa oraz cewkę zapłonową, jednak usterka pozostała. Rozrusznik kręci normalnie, iskra jest obecna, ale może być słaba. Sugerowano sprawdzenie masy silnika, styków, napięcia akumulatora oraz stanu rozrusznika (tulejki, szczotki, styki elektromagnesu). Podejrzewano również niskie ciśnienie sprężania w cylindrach, co może powodować problemy z odpalaniem na zimno. Zalecano kontrolę napięcia na cewce zapłonowej podczas rozruchu oraz stan przerywacza i rozdzielacza, które są obecne w układzie zapłonowym Fiata 126p. Ostatecznie przyczyną okazały się uszkodzony przerywacz i świece zapłonowe, które wizualnie wydawały się być w porządku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA