logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp 70DS-15S - zniekształcony obraz i samoczynne wyłączanie WN

ROMKOJ 10 Lut 2006 18:02 1374 6
REKLAMA
  • #1 2285735
    ROMKOJ
    Poziom 28  
    Ocena: 26
    Witam,mam w naprawie Sharpa,wygląda na 100hz[duży moduł z układami scalonymi],jest poświata,obraz zaśnieżony,jeśli już się coś pojawi to bardzo zniekształcone,za chwilę potrafi się wyłączyć WN,by po chwili powrócić ponownie.Wymieniłem kilka kondensatorów,ale to nie pomogło.Napięcia z przetwornicy wyglądają na poprawne.Czy ktoś z kolegów miał w naprawie coś podobnego?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2285897
    ROMKOJ
    Poziom 28  
    Przez AV także nie działa poprawnie,wskakuje okienko PIP,i tu jest obraz,zauważyłem ,że MENU jest w języku greckim,może jest on przestawiony na inny system,podobnie zachowuje się jak system francuski.
  • REKLAMA
  • #5 2287971
    ROMKOJ
    Poziom 28  
    Telegazety również nie ma,może potrzebny jest tu nowy wsad do pamięci,tylko ,że nie widzę tu typowej pamięci tylko duży układ scalony 34 pin.
  • REKLAMA
  • #7 2288341
    ROMKOJ
    Poziom 28  
    Dzięki za podjęcie tematu w poniedziałek ponownie zabieram się za tego Sharpa,czytałem trochę na temat układu VPC3210A-PS-E5[w moim tv występuje] i tak myślę czy to on tego nie robi?

Podsumowanie tematu

✨ W naprawianym telewizorze Sharp 70DS-15S występuje problem z obrazem: pojawia się poświata, obraz jest zaśnieżony i zniekształcony, a wzmacniacz wysokiej częstotliwości (WN) samoczynnie się wyłącza i wznawia pracę. Napięcia z przetwornicy są prawidłowe, a wymiana kilku kondensatorów nie przyniosła poprawy. Obraz z wejścia AV również jest nieprawidłowy, pojawia się okienko PIP, a menu OSD wyświetla się w języku greckim lub francuskim, co może wskazywać na problem z oprogramowaniem lub pamięcią. Brak jest również telegazety. W urządzeniu znajduje się duży układ scalony 34-pinowy, prawdopodobnie pamięć SMD, co sugeruje potrzebę wymiany lub programowania nowego wsadu. Zasugerowano wymianę kondensatora C604 oraz zwrócono uwagę na układ VPC3210A-PS-E5, który może być przyczyną problemów z obrazem i wyłączaniem WN.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA