logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp 70DS-15S - wyłączanie po 5-10 sekundach, brak fonii i rozmyte kolory

Leot 07 Mar 2006 17:35 3858 8
REKLAMA
  • #1 2386233
    Leot
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam! Mam tv SHARP 70DS-15S, problem polega na tym, że po około 5-10 sekundach od włączenia, telewizor się wyłącza i ponownie włącza (robi tek cały czas), wygląda to tak jakby wyłączał się po rozmagnesowaniu przez pętlę ekranu. Nieraz uda się go włączyć odrazu i jest ok. W czasie gdy się tak wyłącza i włącza obraz jest lekko rozjaśniony (po chwili się ściemnia) i kolory lekko są "rozmyte" oraz nie ma fonii. Widać też minimalnie poszarpany obraz w pionie. Proszę o jakąś pomoc w naprowadzeniu mnie na przyczynę.
  • REKLAMA
  • #3 2386601
    Leot
    Poziom 10  
    Wymieniłem ten kondensator (C604 330u), ale to chyba jeszcze nie jest przyczyną. Nadal jest tak samo :cry:
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2386771
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Odłącz napięcie zasilania na pion pobierane z trafa WN.
  • #6 2387599
    Leot
    Poziom 10  
    Co do sprawdzenia wyprowadzeń WN itd. zrobiłem to już prędzej, a niebardzo wiem czy dobrze odłączyłem to zasilanie pionu z WN bo nie mam schematu, ale jak odłączyłem to nie było odchylania pionowego. Tv nadal się wyłączał. Dzięki za zainteresowanie się tym tematem, no i oczywiście czekam na inne wskazówki :)
  • REKLAMA
  • #7 2387978
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Jeżeli klawiatura jest na taśmie to ją odłącz chyba,że przyciski montowane są na płycie to je sprawdż.
    Sprawdż otoczenie procesora diody, kondensatory,opory.
  • #8 2388771
    nowy brat
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Witam

Po pierwsze z racji wieku kondensatory elektrolityczne przy zasilaczu po wtórnej,przy trafie WN ,przy ramce,na 5V przy procu,następnie zobacz czy pracuje ramka i linia oraz OW do tego celu rozjaśnij screen i jak tv się włączy to będziesz widział czy są jakieś wymiary obrazu,jeśli ramka linia i ow pracują to tv może się jeszcze zabezpieczać z powodu końcówki audio,sprawdź czy nie są odpalone bezpieczniki i czy tranzystory nie są uszkodzone,GŁOŚNIKI MUSZĄ BYĆ WPIĘTE DO UKŁADU.
    Jeśli nic z powyższych nie wskazuje na uszkodzenie to podczas startu tv prztyrzymaj P+ tv powinien próbować się włączyć jeśli cyfrówka tylko sprawna i txt.W cyfrówce bardzo często padał VPC 3210 jeśli nie jest on produkcji już MICRONASA to on na 90% będzie odpowiadał za usterkę cyfrówki jeśli takowa wystąpiła.
    Powodzenia.
    I jeszcze jedno skoro naprawiasz SHARPA to tylko części orginalne nie zamienniki.!!!
  • #9 2905830
    Leot
    Poziom 10  
    TV nadal stoi nie naprawiony, jak będzie wolny czas to go naprawię. Przyjrzałem się troche bardziej płycie i zauważyłem, że ktoś już przedemną ostro nagrzebał. Jakieś inne tranzystory są wstawione niż na schemacie i kilka ścieżek popalonych :| Dzięki za jakąkolwiek pomoc (sorry że dopiero teraz kończę ten temat).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Sharp 70DS-15S wyłącza się i włącza cyklicznie po 5-10 sekundach od uruchomienia, z objawami takimi jak rozmyte kolory, brak dźwięku, rozjaśniony i lekko poszarpany obraz pionowy. Pierwszą sugerowaną przyczyną była wymiana kondensatora elektrolitycznego C604 (330uF), jednak problem pozostał. Zalecane było sprawdzenie połączeń transformatora wysokiego napięcia (WN), kondensatora C711, przewodów WN i FOCUS oraz odłączenie zasilania pionu z trafa WN, co potwierdziło brak odchylania pionowego, ale nie rozwiązało problemu wyłączania. Dodatkowo zasugerowano kontrolę taśmy klawiatury lub przycisków na płycie, a także inspekcję elementów wokół procesora, takich jak diody, kondensatory i rezystory. Wskazano na konieczność sprawdzenia kondensatorów elektrolitycznych przy zasilaczu wtórnym, transformatorze WN, ramce, linii i napięciu 5V przy procesorze oraz działania ramki, linii i OW. Możliwe jest zabezpieczanie się telewizora z powodu uszkodzenia końcówki audio lub bezpieczników, a także konieczność podłączenia głośników do układu. W przypadku cyfrowej części telewizora wskazano na potencjalną awarię układu VPC 3210. Autor zauważył, że płyta była wcześniej modyfikowana, z wymienionymi tranzystorami i uszkodzonymi ścieżkami, co może komplikować naprawę. Zalecane jest stosowanie oryginalnych części zamiennych Sharp.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA