logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chłodzenie wodne vs powietrzne - które lepsze dla procesora?

Jarooooo9224 10 Lut 2006 23:34 2321 18
REKLAMA
  • #1 2287379
    Jarooooo9224
    Poziom 11  
    Witam

ZAinteresowany jeste zamontowaniem chlodzenia wodnego na procka, ale zastanawiam sie czy nie lepiej zamontowac jakis dobry coolerek ?? czy wiatraki zastapia wode ?

czo naprawde woda daje duzo lepsze chlodzenie niz wiatraki ??
  • REKLAMA
  • #2 2287453
    nietykalny
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6
    A do czego ci ma słuzyć wydajniejsze chłodzenie?
    Pytanie na kolejną odpowiedz to: Jak do o/c to czy do extremalnego czy zwyczajnego (lekkiego=laicznego).

Jeżeli odpowiedziałeś na pytanie 1 że do gier i wyciszenia kompa to cooler
    Jeżeli odpowiedziałeś na pytanie 2 odpowiedzią nr 2 to zakup lepszy cooler taki za min 120zł
  • REKLAMA
  • #3 2287672
    artur00
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Witam
    przyłączając się do Kolegi wyżej zapytam co Kolego Jarooooo9224 chcesz chłodzić, lub co i ile chcesz podkręcić
    Pozdrawiam
    artur
  • #4 2289847
    zzz1986
    Poziom 12  
    Zdecydowanie polecam cooler(lub coolery) zamiast wodnego. Wynik podobny, i sporo zaoszczędzisz.
  • REKLAMA
  • #5 2290693
    Exodos
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    zzz1986 napisał:
    Zdecydowanie polecam cooler(lub coolery) zamiast wodnego. Wynik podobny, i sporo zaoszczędzisz.

Muszę się z tobą niezgodzić, bo ciszy i wydajności na coolerze nie uzyskasz, a na W/C juz tak.
  • #7 2292756
    swierzak_
    Poziom 20  
    Niekonieczne. Za taki cooler trzeba dać ok 150zł, a za niewiele więcej mozna złożyc sobie już wc na proca.
  • #8 2292932
    zzz1986
    Poziom 12  
    Do Exodos'a:
    Da się to uzyskać używając większych i wolnoobrotowych cooler'ów. Można też dać drógi cooler pod zasilacz(lepiej odprowadzi ciepło z obódowy), albo z przodu(ale ten by pompował powiertze do środka), lub zrobić tónel powietrzny.

Do swierzak_'a:
    O wc na proca w cenie ok.150zł słyszałem wiele złego(słabe i głośne pompy czy nawet wycieki wody), ale osobiście nie miałem z nimi do czynienia.
  • #9 2293119
    Jarooooo9224
    Poziom 11  
    chcialem zchlodzic troszke swojego ATHLONA 2500XP+ Barthon..
    Poniewaz chodzi mi stabilnie tylko na 2500 jak go podkrecam do 3200 to musze mu Vcore powiekszyc a wtedy sie juz grzeje ostro dochodzi do 61stopni i nadal troszke nie stabilnie... Wiec zastanawiam sie czy taki dobry wiatrak zastąpi mi wode ?? a chcialem go wykrecic nawet jesli by dalo rade do wiecej niz 3200 i poprostu nie wiem czy dobry cooler da sobie z tym rade.

Moze takie cos da sobie rade ??
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84707450 + http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84711190

No i jesli jakis wiatrak da sobie fajnie z tym rade to jaki to wiatrak ?? jesli mozna to na allegro jak ktos znajdzie i poda link bym byl wdzieczny :)
  • #10 2293644
    swierzak_
    Poziom 20  
    Cytat:
    Do swierzak_'a:
    O wc na proca w cenie ok.150zł słyszałem wiele złego(słabe i głośne pompy czy nawet wycieki wody), ale osobiście nie miałem z nimi do czynienia.
    Gdzie słyszałes. Jak ktoś sie na tym nie zna lub nie bedzie ostrozny to może też spaprać WC za 500zł. Wiadome, że wc złozone za 150-200zł (nie mówie oczywiście od zestawach CPC) nie dorówna wydajnosci złożonego za powiedzmy 500zł, ale z pewnością będzie lepsze od AC (a napewno cichsze)

@Jarooooo9224
    Tobie radze jednak dobry cooler. Ten thermaltake może być.
  • REKLAMA
  • #11 2294392
    Jarooooo9224
    Poziom 11  
    swierzak_ napisał:
    Cytat:
    Do swierzak_'a:
    Gdzie słyszałes. Jak ktoś sie na tym nie zna lub nie bedzie ostrozny to może też spaprać WC za 500zł. Wiadome, że wc złozone za 150-200zł (nie mówie oczywiście od zestawach CPC) nie dorówna wydajnosci złożonego za powiedzmy 500zł, ale z pewnością będzie lepsze od AC (a napewno cichsze)

@Jarooooo9224
    Tobie radze jednak dobry cooler. Ten thermaltake może być.

Rozumie ze da sobie rade ze proc bedzie ładnie pracował w granicach max 60stopni po rozkretce nawet wiecej niz 3200 ??
  • #12 2294444
    Exodos
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    zzz1986 napisał:
    Do Exodos'a:
    Da się to uzyskać używając większych i wolnoobrotowych cooler'ów. Można też dać drugi cooler pod zasilacz(lepiej odprowadzi ciepło z obódowy), albo z przodu(ale ten by pompował powiertze do środka), lub zrobić tónel powietrzny.

Raczej nie, bo jeśli chcesz wrzucić tyle wiatraków to już widze jaki będzie poziom hałasu.
  • #13 2297863
    zzz1986
    Poziom 12  
    Przy odpowiedio dobranych i umiejscowionych wiatrakach poziom hałasu nie będzie wyższy od tego jaki ma typowy(supermarketowy) zestaw.
    Najważniejsze, żeby wiatraki były nie mniejsze niż 80x80 i miały nie więcej niż 3000 obrotów(kiedy dodatkowo sie je dobrze ustawi, i użyje tunelu powietrznego to obroty można dodatkowo zmniejszyć przy tej samej wydajności).
    Zapomniałem spytać:
    Czy mógłbyś załączyć zdięcie obódowy(od środka)?
  • #14 2298916
    Jarooooo9224
    Poziom 11  
    zzz1986 napisał:
    Przy odpowiedio dobranych i umiejscowionych wiatrakach poziom hałasu nie będzie wyższy od tego jaki ma typowy(supermarketowy) zestaw.
    Najważniejsze, żeby wiatraki były nie mniejsze niż 80x80 i miały nie więcej niż 3000 obrotów(kiedy dodatkowo sie je dobrze ustawi, i użyje tunelu powietrznego to obroty można dodatkowo zmniejszyć przy tej samej wydajności).
    Zapomniałem spytać:
    Czy mógłbyś załączyć zdięcie obódowy(od środka)?

Witam :) nie wiem czy o te zdjęcie mnie prosileś ale jesli tak to proszę.
    Załączniki:
    • Chłodzenie wodne vs powietrzne - które lepsze dla procesora? IMG_0816.JPG (103.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Chłodzenie wodne vs powietrzne - które lepsze dla procesora? IMG_0815.JPG (99.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 2300579
    zzz1986
    Poziom 12  
    Tak o to chodziło.
    Fajny mod.
    Czy to świecące na dole pierwszego obrazka to cooler?
    Wodne będzie dosyć trudno wmontować, bo wydaje mi sie, że masz już w środku mało miejsca(choć może się mylę).
    Z powietrznym jest ten problem, że przepływ powietrza jest utrudniony modem.
    Najlepiej( a przynajmniej ja bym tak zrobił)dać wiatrak z tyłu obudowy pod zasilaczem tak by wypompowywał powietrze z obudowy, ten na na CPU
    też na wypompowywanie i połączyć je tunelem powietrznym o jak największej średnicy.
    Jeśli się da to dobrze jest z przodu u dołu dać wiatrak wpompowujący zimne powietrze do środka.
  • #16 2306558
    mrachacz
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Chcesz podkręcić procka , no dobrze .
    Ja odbieram to tak " mam już dość mojego procka i chcę przetestować go jak długo wytrzyma"
    Obczytałem dziesiątki forum , każdy pisze o OC jak ile jakie chłodzenie a sprzedający wentylatory i jakieś zestawy do akwarium zacierają ręce i oczywiście handlowcy , procki , grafiki .
    Spytacie o co mi chodzi , wyskoczył filip z konopi:-)
    Czy ktoś zastanawiał się co zrobić z temp. pod prockiem ?????????????
    Przecież wzrost temperatury jest równomierny , od góry możesz ściągnąć parę stopni , która to jest temperaturą powierzchniową procka , jednak minimetr pod rdzeniem już jest wąskie gardło gdzie poprostu huczy jak w piecu .
    Prowadzę serwis kart graficznych i przeprowadzone przeze mnie doświadczenia świadczą o jednym , nie warto podkręcać procka np. z grafiki gdyż połączenia sferyczne wytrzymują tylko kilku stopniowy wzrost tem. w miarę stabilnie , przy dłuższej pracy dochodzi do zmian w składzie lutu i powstają zimne luty. Nie wspominam o o uszkodzeniu termicznym procka .
    Tech. sprawa się ma tak , zakładasz termometr ( w moim przypadku temp. mierzona pirometrem ) na radiatorze , drugi założyć pod spód na PCB , przy normalnej pracy bez oc. temp. radiatora 38stopni pcb 41 , i to już daje do myślenia że spód nie jest chłodzony a przecież tam procek też oddaje waty.Po oc z polepszony chłodzeniem , radiator ma 36stopni
    jednak PCB 46 stopni . procek pszetaktowany z 375 na 425Mhz .
    W strukturze procka wrze ok 120-130 stopni, to jest na granicy wytrzymałości termicznej zabezpieczenia.
    Stąd bierze się niestabilność układu graficznego czy procesora głównego , mówisz jak to na termometrze wzrosła temp. tylko 2 -3 stopnie , tak ale w jądrze o 20-30 stopni , stąd zawiasy pc.
    Jak tylko raz przegrzejesz procek zmniejsza on rezystancję a co za tym idzie pobór prądu i wydziela więcej wat w radiator i pcb i już się koło zamyka , stąd już tylko krok do uszkodzeń peryferiów , płyty zasilacza czy samego procka.
    Mówię wam nie opłaca się podkręcać , a w granicach przyzwoitości kilka procent żeby uzyskać parę punktów więcej?
    Owszem są jednostki które są produkowane już na wyrost z myślą o wykorzystaniu w dalszych modelach i tam można zaszaleć , jednak musisz dysponować specyfikacją techniczną danego modelu aby wiedzieć jak skonfigurować dany układ .
    Zrobiłem już tysiące kart , 99 procent tych kart to usterki po oc.
    reszta to usterki mechaniczne .
    Nie wspominam tu o kartach poprodukcyjnych , błędy montażowe itp.
    Niedługo na allegro będzie dostępny film instruktażowy o naprawie kart ,
    Proces od lokalizacji usterek , lokalizacji uszkodzonych pamięci , czy przerw , porady jak sprzedawać karty aby kupujący nie podkręcał karty .
    Słowem całe kompeduim wiedzy zdobytei przez 6 lat pracy tylko przy grafikach.
    Pozdrawiam i życzę udanych eksperymentów i dużo gotówki :-)
  • #17 2307818
    swierzak_
    Poziom 20  
    Daj spokój.
    O/C w granicach rozsądku nie jest złe. Przecież grafa, czy procek zawsze ma jakiś zapas mocy. I czemu niby mam(y) tego nie wykorzystać. Oczywiście zdarzają się "padniecia" jakieś częsci przez o/c (a to też głównie ze względu przez nieumiejętność osób bawiacych sie w to), ale równieżtak samo czesto częsci padaja ot tak (np poprzez wade fabryczna).
    Wiec, sorry ale twoja gadka nie do końca jest prawdą. A tak wogóle to co chciałes osiągna przez to ?!?! Zastraszyć kogoś czy coś ??? A tak poza tym, to dla ciebie lepiej jak ludziom padają grafy, bo przezież trzepiesz na tym kaske :D
  • #18 2308157
    boundrose
    Poziom 15  
    jesli ktos zna sie na oc to wie ze nie tylko GPU lub memki grzeja sie na karcie graficznej.

Na popularnym do oc radeonie X800GTO naliczylbym conajmniej 6 miejsc/elementow ktore wymagaja dodatkowego chlodzenia po oc.
    Problem grzania sie "procesora po drugiej" stronie rozwiazywano juz na rozne sposoby -> poprzez szyne odbierajaca stamtad cieplo czy dodatkowy wiatrak.

Anyway Twoj post jest dobry bo pozwala sobie uswiadomic pewne rzeczy, ale upraszcza niektore aspekty.
  • #19 2314971
    mkwd40
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    ~ja polecam water cooling, sam mam i sobie chwale, najcichrze nie jest bo oczywiscie wypada miec wiatrak na chłodnicy. Nie polecam tanich zestawów firmy CPC.
    przykładowy zestaw
    Abadon z mcs.pl 59zł
    Chłodnica Black water 119zł
    Pompa akwariowa Atman 305 50zł
    Jakies węze i masz wc, aha i jeszcze dodaj wiatrok na chłodnice, pompke mozesz zmodowac na niezatapialną, ja mam tak zmodowaną. Wszystko inside buda!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między chłodzeniem wodnym (WC) a powietrznym (cooler) dla procesora, zwłaszcza przy podkręcaniu Athlona 2500XP+ do 3200 MHz, gdzie temperatura dochodzi do około 61°C. Uczestnicy wskazują, że dobry cooler powietrzny za około 120-150 zł może zapewnić zbliżoną wydajność chłodzenia do taniego zestawu wodnego, przy niższym koszcie i prostszej instalacji. Jednak chłodzenie wodne oferuje lepszą kulturę pracy i potencjalnie niższe temperatury, choć wymaga większej ostrożności przy montażu i może generować hałas z powodu wentylatora na chłodnicy. Zalecane jest stosowanie większych, wolnoobrotowych wentylatorów (min. 80x80 mm, do 3000 obr./min) oraz odpowiedniego układu przepływu powietrza w obudowie, np. tunelu powietrznego i wentylatorów wyciągowych i nawiewnych. Wskazano również ryzyko uszkodzeń procesora przy nadmiernym OC i wzroście temperatury, ale umiarkowane podkręcanie jest powszechnie akceptowane. Przykładowe komponenty do WC to chłodnica Black Water, pompa akwariowa Atman 305 oraz zestaw Abadon z mcs.pl. W przypadku Athlona 2500XP+ dobry cooler powietrzny, np. Thermaltake, może być wystarczający do stabilnej pracy przy podkręceniu do 3200 MHz, choć chłodzenie wodne zapewni lepsze warunki termiczne i ciszę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA