logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chłodzenie do podkręconego Athlona 2000Xp+ do 40 zł - jakie opcje?

AoT_Hunter_PL 17 Kwi 2006 23:12 1728 15
REKLAMA
  • #1 2538708
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    Witam wszystkich jestem w posiadaniu Athlona 2000 + Xp Tytułowego Thortona >> czyli w każdej chwili mogę go przerobić na Athlona Barthona.

Standardowo chodzi z prętkością 1666MHz mam zamiar go podkręcić do około 2000MHz >>prosiłbym o pomoc w dobraniu chłodzenia
    niestety jak narzie takiego do 40zł :(
    >> czy może ktoś mi polecić jakiś dobry cooler (mogą być używane) tak aby była jakaś możliwość pracy tego procesora w granicy 40*C >>> nie wykluczam oczywiście ewentualnej modyfikacji takiego coolera w celu polepszenia właściwości chłodzenia.

Znawcom tematu zgóry dziękuje za pomoc :)

Pozdrawiam:

AoT_Hunter_PL
  • REKLAMA
  • #2 2538749
    Linoge
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    sensowna pasta + cooler wydatek ok 90zl
  • #3 2539694
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    A co sądzicie o takim cooleze ?? CoolerMaster HAC-V81

Co prawda troszku głośny ale za kasę do 40 zł chyba wydajnie schłodzi procesor.
  • REKLAMA
  • #4 2542351
    lukiifaz
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Witam kolego jak poszuka moje posty to zobaczy ze po modzie na bartka i predkosci 2466MHz napieciu rdzenia 1.95V temperaturka na chlodzeniu Thermal Take Tower CU112 (okolo 1350 g czystej miedzi + rurki z cieklym gazem) i 2x wentym 92mm (3200rpm) temp w stresie zaleznie od zakurzenia wynosi odpowiednio 48-50 stopni . Za 40 zl mozna kupic jeden dobry wentyl do takiego zestawu . Cos za cos albo mocnieszy proc albo wydejne chlodzenie ale chlodzenie zostanie do nastepnego proca .
    Analogicznie czy wkladajac do malucha silnik od porshe pojade 300K/h tak ale jak wymienisz wszystko poza znaczkiem na tylnej klapie . pozdro
  • REKLAMA
  • #5 2543878
    deboo
    Poziom 18  
    masz socket A tak ?? jak zamontowaleś ten cooler ?? jak to się stało że jeszcze ci socket nie odpadł ??...
  • #6 2545624
    lukiifaz
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    deboo napisał:
    masz socket A tak ?? jak zamontowaleś ten cooler ?? jak to się stało że jeszcze ci socket nie odpadł ??...

Zobacz najpierw jak wyglada to chlodzenie i dopiero pytaj , nie mocujesz do smego gniazda tylko skrzecasz z plyta a jak wiadomo pluta jest z laminatu ktory jest bardzo wytrzymaly . Tak jest to soc A
  • REKLAMA
  • #7 2546401
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    Tak to jest soket A ma dobrą sprężyne dosiskową z mocowaniem na wszystkie 3 zabki po 2 stronach gniazda CPU.

Narazie mam zamiar spolerować powiezchnię stykowa coolera z procesorem na błysk :D

Dodano po 34 [sekundy]:

Mam zamiar zamontować mu jakiś inny wiatrak nieco cichszy ;)

• #8 2592981
    123456otras
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam juz dawno temu kupiłem athlona 2000+ z zalączonym na zdjeciu radiatorem(chyba oryginalny bo procesor byl w wersji box) i chciałbym mu dac wiatrak arctic cooling http://www.allegro.pl/item100691260__arctic_cooling_fan_pro_tc_gw_fv.html , czy on by wystraczył ? bo ten standardowy wiatrak TITAN za glosno chodzi.W przyszlosci chcialbym puscic procesor z 1666 do 1800 lub 2000.Czy jak bym dał dobrą paste pod procesor i ten arctic cooling z automatyczną regulacją obrotów to by starczyło ?

Aha i tak po za tym , po co jest ten grill na wiatraku przykrecany ?
    Załączniki:
    • Chłodzenie do podkręconego Athlona 2000Xp+ do 40 zł - jakie opcje? radiator.JPG (13.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2593009
    Linoge
    Poziom 27  
    na thortonie dalo sie wycisnac na nim ok2g ale juz bylo max jego mozliwosci 10x200(_at_)1.6v ;]
  • #10 2593028
    123456otras
    Poziom 15  
    a jak myslicie z tym wiatrakiem ktory przedstawilem wyzej w poscie ? procesor podkrece do 1,8ghz to starczy
  • #11 2593080
    Linoge
    Poziom 27  
    z regulacja termiczna napewno nie ;]
  • #12 2593156
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    Mój jest ustawiony na 12,5 * 166 >>2075 i śmiga bez zażutu.

Temperaturka do 54 C w stresie.

Odpowiednei chłodzenia i można sie bawić.

Teraz mam go spuszczonego na 133 * 12,5 >> jakies 1666MHz i tem do 45C w stresie nie jest zle.

Pozdro

Jeśli chodzi o chłodzenie wszystko zależy z jakeigo materiały jest wykonany cooler ( a w zasadzie z jakiego stapu z aluminium )
    najlepiej zeby był tez rdzeń miedziany bedzie lepsze odporowadzanie ciepła.

Niom i oczywiśce powierzchnia styku z procesorem >> wypolerowana na maxa :}

POZDRO

Dodano po 4 [minuty]:

Ten gril na wiatraku jest po to zeby sobie paluchów nie potrzeskac jak ktośje pcha tam gdzie nie trzena hehe :P >>Zartoje (ale i z tego powodu tez)

Większość grili jest dla wygladu i ewentualnie jako zabezpieczenie zeby nie uszkodzis wiatraka.

Co do Twojego proponowanego .... nie moge okreslic na ile ci on pomoze.

Ja mam Coler MAster chłodzonka ( czytaj wyzej) >>ale ten big wentylator wywaliłem z zalozylem mniejszy i cichszy z Minta ( z collera przeznaczonego dla Athlonów do 1.2) >> i mi wystarczy narazie :P
  • #13 2598213
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Ja mam podobny radiator jak na przedstawionym zdjęciu i wentylatorek Arctic Cooling Fan Pro TC z regulacją obrotów na Duronie 1,4GHz (podkręconym na 1,7GHz), FSB 166MHz. Temperatura procesora nie przekracza 40°C i wreszcie jest bardzo cicho.
  • #14 2602625
    123456otras
    Poziom 15  
    hmm ja chyba tez wezme tego zaloze arctica ale athlon sie grzeje gorzej niz duron co nie ?
  • #15 2603189
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    zalezy od taktowania procka.

Chyba że jest typem MOBILE >> pracuje na niższym napięciu co daje w efekcie mniejsze grzanie przy wyższym taktowaniu.

Pozdro
  • #16 2611949
    fubuki
    Poziom 11  
    mam tego athlona chodzi na 2083 mhz temp nie więcej jak 53 stopnie mógłbym bardziej kręcić ale nie mam regulacji napięcia . chłodze go pentagramem 80 cu kosztuje z 80 zeta ale na allegro widziałem aluminiowe za okolo 40 zł. może warto kupić pentagrama .
    pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru chłodzenia do podkręconego procesora Athlon 2000+ XP (Thorton/Barthon) z ograniczonym budżetem do 40 zł, z celem utrzymania temperatury około 40°C przy taktowaniu do 2000 MHz. Użytkownicy sugerują, że za 40 zł można kupić jedynie wentylator do istniejącego chłodzenia, natomiast kompletne zestawy chłodzące z dobrą pastą termiczną kosztują około 80-90 zł. Wskazano na znaczenie materiału radiatora – preferowany jest rdzeń miedziany dla lepszego odprowadzania ciepła oraz wypolerowana powierzchnia styku procesora z coolerem. Popularne modele chłodzeń to Thermal Take Tower CU112 z miedzianym rdzeniem i rurkami cieplnymi oraz Pentagram 80 CU, który kosztuje około 80 zł, ale na rynku dostępne są aluminiowe chłodzenia w cenie około 40 zł. Jako alternatywę polecano wentylator Arctic Cooling Fan Pro TC z automatyczną regulacją obrotów, który zapewnia cichą pracę i efektywne chłodzenie, sprawdzony na podobnych procesorach podkręconych do 1700 MHz. CoolerMaster HAC-V81 jest wymieniany jako chłodzenie do 40 zł, choć dość głośne. Wskazano również na możliwość modyfikacji chłodzenia, np. wymianę wentylatora na cichszy lub polerowanie powierzchni styku. Grill na wentylatorze pełni funkcję zabezpieczenia przed uszkodzeniem i ochrony palców. Podsumowując, za 40 zł można liczyć głównie na zakup wentylatora lub używanego chłodzenia aluminiowego, natomiast skuteczne chłodzenie Athlona 2000+ XP podkręconego do około 2000 MHz wymaga inwestycji w lepszy cooler z miedzianym rdzeniem i dobrą pastę termiczną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA