logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Izobutan R600a - napełnianie układu chłodniczego

Krzyś1968 11 Lut 2006 13:25 26602 9
REKLAMA
  • #1 2288785
    Krzyś1968
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Witam Wszystkich

Do tej pory nie napełniałem jeszcze lodówki z czynnikiem R600 ,i mam pytanie czy układ napełnia się tak jak R134 czy trzeba to wykonywać w inny sposób. Dziekuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2288988
    lidmar
    Specjalista AGD
    Ocena: 98
    podobnie, tylko trzeba uwazac bo jest palny i wybuchowy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2289014
    blacha10
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Musisz miec wage z dokladnoscia do 1-go grama lub kupic manometr naR-600.Napelnisz za duzo lub za malo czynnika -bedziesz mial problemy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2289442
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    lidmar napisał:
    podobnie, tylko trzeba uwazac bo jest palny i wybuchowy.

jeżeli nie masz zegara to na wagę (układ pracuje na podciśnieniu,strona niska) wpuścić tyle co na tabliczce+5gram max
  • Pomocny post
    #5 2289798
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    eeban napisał:
    układ pracuje na podciśnieniu,strona niska

I to na dużym. Wagę używałem tylko na początku, a teraz tylko wakuometr, bo dokładniej. Jak z tym nie robiłeś, to pobaw się tym trochę. Pozakładaj czujniki termometrów i patrz i nie dziw się, że wychodzi tak duże podciśnienie :)
  • REKLAMA
  • #6 2408948
    money-monitor.com
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    A wiedza koledzy moze jak zamknac rurke napelniajaca palnikiem tlenowym przy napelnianiu czynnikiem R600?
  • Pomocny post
    #7 2408986
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    Normalnie, przecież gaz w układzie nie zapali się, bo nie ma tlenu.
  • #8 2432731
    Polo27
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    ja przy R600a wlutowuję zawór serwisowy i po problemie .
  • Pomocny post
    #9 2446314
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    Polo27 napisał:

Problem będzie gdy klient majsterkowicz zacznie bawić się i sprawdzać "ile ma płynu" w układzie ;)
    PS
    Miałem już takich ;)
  • Pomocny post
    #10 2446326
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    elektryk2000 napisał:
    Polo27 napisał:

Problem będzie gdy klient majsterkowicz zacznie bawić się i sprawdzać "ile ma płynu" w układzie ;)
    PS
    Miałem już takich ;)

Zdarzały się zawory gdzie gaz uciekał!!!!:D:D:D ja lutuję a szczypce mają znacznik.

Podsumowanie tematu

✨ Napełnianie układu chłodniczego czynnikiem R600a przebiega podobnie jak w przypadku R134a, jednak wymaga szczególnej ostrożności ze względu na palność i wybuchowość izobutanu. Zaleca się stosowanie wagi z dokładnością do 1 grama lub manometru dedykowanego do R600a, aby precyzyjnie odmierzyć ilość czynnika – nadmiar lub niedobór może powodować problemy w pracy układu. Napełnianie wykonuje się na stronie niskiego ciśnienia (podciśnienie), dodając ilość czynnika zgodną z danymi na tabliczce znamionowej plus maksymalnie 5 gramów. Do kontroli pracy układu warto używać wakuometru oraz czujników temperatury, co pozwala monitorować podciśnienie i parametry pracy. W przypadku napełniania rurki palnikiem tlenowym nie ma ryzyka zapłonu czynnika w układzie, gdyż brak tlenu uniemożliwia zapłon. Dla ułatwienia serwisu przy R600a często wlutowuje się zawór serwisowy, co zapobiega problemom z napełnianiem i ewentualnym wyciekami. Należy jednak uważać na nieszczelności zaworów, które mogą powodować ucieczkę gazu.
REKLAMA