logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Integra - jak ustawić dialer do wysyłania sygnałów co 15 sekund?

nomad22 11 Lut 2006 16:16 1797 8
REKLAMA
  • #1 2289595
    nomad22
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Witam
    Mam maly problem.Czy w integrze mozna ustawic tak dialer aby wysylal sygnaly do stacji monitorujacej np co 30 sekund tzn.Uzbrajam caly obiekt ktory ma 4 podsystemy i chce aby poszczegolne sygnaly uzbrojenia przychodzily co 15 sekund.
    POzdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2289666
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    jesli zdeklarujesz 4 wyjscia jako uzbrojenie /rozbrojenie odpowiadajace 4 podsystemom to po uzbrojeniu kazdego podsystemu kazde wyjscie bedzie aktywne te które jest przypisane do tej partycji .Dalej mozesz kazde z wyjsc podac do wejscia nadajnika i zadeklarowac jako uzbrojenie danej partycji.Wyjscie mozesz przypisac jako wskaznik czuwania strefy(partycji)
  • REKLAMA
  • #3 2289723
    nomad22
    Poziom 16  
    Chyba troche sie nie zrozumielismy...Nie pisze o wyjsciach ale o powiadomieniu przez telefon(dialer centrali) w formacie ademco.
    Chodzi o to aby dialer centrali wygrnerowal sygnal uzbrojenia co 15 sekund, a nie cała paczka czterech sygnalow uzbrojenia.
  • REKLAMA
  • #4 2290227
    marcin4642
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Raczej jest to niemożliwe, jedyne co mi na myśl przychodzi to rozbić po dwa podsystemy do poszczególnych numerów telefonów tam poprzydzielac identyfikatory i powstawiać pauzy w nr telefonu. Wstawiając różnej długości pauzy do różnych numerów możemy sobie małą zwłokę zafundować, należy pamiętać że ta zwłoka dotyczy wszystkich zdarzeń, czyli włamaniowych też !!!
  • #5 2290398
    nomad22
    Poziom 16  
    dzieki za pomoc...Wydaje mi sie iz te pauzy to jedyna mozliwosc ale niestety nie do przyjecia.
  • #6 2292672
    krz220
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    przyznać 4 identyfikatory i załączać oddzielnie strefy inaczej chyba się nieda.
  • REKLAMA
  • #7 2294726
    CENTURION_ALARMY
    Poziom 22  
    Ocena: 63
    Ideą monitorowania jest to że niezwłocznie !!! powinien powiadamiać, a nie jak klijent ma widzimisie.
  • #8 2295015
    adamosk
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    witam.
    czy mozesz nam napisac po co te pauzy?
    czemu nie mogą przejsc razem 4 inform ?
  • #9 2299394
    nomad22
    Poziom 16  
    Witam ponownie.
    Klient nie ma widzimisie:)
    Robie testy gprsa pod ktory podlancza sie dialer centralki.Gprs symuluje napiecie lini telefonicznej i odbiera dane z centrali np.format ademco, ale mam problem przy kilku sygnalach poslanych naraz, ucina mi kod.
    Wiec wlasnie po to mi potrzeba przerw miedzy sygnalami.
    :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem konfiguracji dialera w centrali Integra do wysyłania sygnałów uzbrojenia podsystemów co 15 lub 30 sekund w formacie Ademco. Standardowo dialer generuje sygnał uzbrojenia dla całego obiektu jednorazowo, a nie cyklicznie co określony czas. Propozycje obejmowały przypisanie osobnych identyfikatorów do poszczególnych podsystemów i rozdzielenie ich na różne numery telefonów z wstawionymi pauzami, co pozwoliłoby na rozłożenie sygnałów w czasie, jednak rozwiązanie to jest niepraktyczne i wpływa na opóźnienia w powiadomieniach alarmowych. Podkreślono, że celem monitoringu jest natychmiastowe powiadamianie, a nie opóźnianie sygnałów według uznania klienta. Problem wynika z testów GPRS symulującego linię telefoniczną, gdzie jednoczesne przesłanie wielu sygnałów powoduje ucinanie kodu, stąd potrzeba wprowadzenia przerw między sygnałami. Nie znaleziono natywnej funkcji w centrali Integra umożliwiającej cykliczne wysyłanie sygnałów co 15 sekund.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA