logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grzejnik gazowy nie odpala się przy małym ciśnieniu wody

Hazzi 12 Lut 2006 00:42 10996 7
REKLAMA
  • #1 2291729
    Hazzi
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam,
    mam problem z grzejnikiem gazowym wody przepływowej: GIWH 10E A firmy Ariston.
    Problem polega na tym, iż piecyk nie załącza się gdy lekko odkręcam
    kurek ciepłej wody (np do mycia naczyń). Załącza się dopiero wtedy
    gdy odkręcam kran prawie na maksa! Z czego to wynika? Czy ktoś wie czy w tym grzejniku ustawia się jakoś ciśnienie wody przy którym piecyk się
    odpala?
    Bo w instrukcji nie jest to nieststy opisane (przeczytałem całą
    bardzo dokładnie). Reasumując, piecyk działa, ale niestety tylko
    wtedy gdy woda jest bardzo, bardzo mocno odkręcona.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2291967
    Greg
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    co prawda nie znam tego piecyka ale pewnie przyda sie twojemu piecykowi maly przegląd ,czyszczenie i moze wymiana np membrany o ile ja posiada.... w starszych piecykach to była częsta przyczyna problemów z załączaniem....
  • REKLAMA
  • #3 2294829
    Hazzi
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Kurde nic nie pomaga, wyczyściłem go, zmieniłem baterie...
    Iskierki idą ale co z tego jak przy lekkim odkręceniu kurka nadal się nie załącza, dopiero jak odkręcę kran prawie na maksa to załapuje i się odpala. Podobno te typy tak mają :( Czy nic nie da się z tym zrobić?
  • REKLAMA
  • #4 2294995
    12gucio
    Poziom 20  
    Ocena: 176
    Witam a sprawdzales mebrame jak Ci radzil Greg?
  • REKLAMA
  • #5 4845218
    kris19770524
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Mam podobny problem a nawet większy.Moja terma też się nie załącza przy malo odkręconej wodzie. A ten większy problem polega na tym, że główny palnik odpala się po 30 -45 sekundach.
    Instalacja wodna i kominowa jest w porządku, myślę że problem leży w elektronice.
    Co może być przyczyną tak późnego odpalania?
  • #6 4846728
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    Membrana nie koniecznie...
    Bardziej prawdopodobne będzie "zatarcie" iglicy zespołu wodnego.
    Powinno wystarczyć: wyczyścić i posmarować smarem SILIKONOWYM
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #7 6833806
    alfa_romeo
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    Mam sprawdzony sposób - wyciągnij wymiennik i zalej go odkamieniaczem (np. Kamix). Potem dobrze przepłukaj i ogrzewacz będzie jak nowy :-)
    Przy okazji przepłucz odkamieniaczem też włącznik iskry (ten cylinderek w plasikowej rurce po prawej stronie zasilającej wymiennik).
    Kris - czy po odkręceniu kurka słyszysz od razu jak przeskakuje iskra, czy dopiero po 30-45 sekundach?
  • #8 6834509
    krisi3
    Poziom 20  
    Ocena: 187
    Jeszcze można sprawdzić filtr wody na zasilaniu podgrzewacza, oraz sitka w wylewkach baterii.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy grzejnika gazowego przepływowego Ariston GIWH 10E A, który nie uruchamia się przy niskim ciśnieniu wody, a działa dopiero przy prawie maksymalnym odkręceniu kurka ciepłej wody. Przyczyną może być zużycie lub zabrudzenie elementów mechanicznych takich jak membrana lub iglica zespołu wodnego. Czyszczenie i smarowanie iglicy smarem silikonowym jest zalecane. Dodatkowo wskazane jest odkamienianie wymiennika ciepła oraz elementu włącznika iskry za pomocą odkamieniacza (np. Kamix) oraz przepłukanie instalacji. Sprawdzenie filtra wody na zasilaniu podgrzewacza oraz sitka w wylewkach baterii również może pomóc. W jednym z przypadków opóźnione zapalanie palnika (30-45 sekund) sugeruje możliwe problemy z elektroniką lub układem zapłonowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA