logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra WS 304 S - Brak dźwięku, napięcia OK, co sprawdzić?

trzygrosze 12 Lut 2006 23:15 2142 6
REKLAMA
  • #1 2295586
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    Witam. wpadł mi ostatnio w rece WS 304 S

Po podłączeniu Wzmacniacza nie słychać w głosnikach nic, absolutnia cisza !
    Napięcia na kondensatorach wzasilaczu są (po 2x33V). Kontrolka "sieć" się świeci.
    Przełącznik głośników i same przewody są sprawne.
    Wszystkie bezpieczniki są sprawne w tej chwili sprawne i po podłączeniu nic sie z nimi nie dzieje

Jak go pierwszy raz rozkreciłem wzmak miał "zwatowane" wszystkie bezpieczniki oprucz jednego - b303, gdy go wymieniłem to spalił sie efektownie rezystor R161 (pionowa płytka), zaryzykowłem i zamieniłem płytke z poprzednia ( wiem , niezbyt madre) i efekt sie juz nie powtórzył :/

W głosnikach nadal cisza. według mnie to wina końcówki, ale to troche dziwne ze poszły by dwie naraz i ta cisza w głosnikach, całe bezpieczniki..

Od czego zacząć ? tranzystorki końcówki bd sprawdze oczywista sprawa, ale co jeszcze sprawdzic ? Co pomierzyć by zlokalizowac usterke ??

Pozdrawiam

Krzysiek M.
  • REKLAMA
  • #2 2295749
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2306
    Witam
    Zasilanie wzmacniacza mocy, rezystory niskoomowe, tranzystory sterujące.
    Warto sprawdzić czy nie ma przerw od stopnia mocy do gniazd głośnikowych.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #3 2300893
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    warto też sprawdzić czy do końcówk mocy dochodzi jakiś sygnał za pomocą innego małego wzmacniacza (podsłuchać ) bo może być uszodzony pzedwzmacniacz i spotkałem się że było dorobione wejscie na korektor graficzny a nie były zwarte piny od tego gniazda
  • #4 2905914
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    Wzmacniacz naprawiony, dziekuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #5 3309588
    gilong
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    niechcialem zakladac nowego tematu. czy ktos posiada wzory plytek do ws304s ? i tych malych i tej jednej glownej
  • REKLAMA
  • #6 4515277
    Beattracks
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Ja tez jestem w trakcie na[prawy a dokładnie ku końcowi! jestem w trakcie składania wzmaka! spr zasilacz działa i jest +/-35v! teraz bede wkładał płytki pionowe i teraz pytanie co trzeba pomierzyc żeby nie spalił sie wzmak od nowa i jak spr czy działa bez końcówek wlutowanych! i jak go wogule sprawdzi czy nie zjara końcówek mocy od nowa? na pionowych wymieniłem BD139 i 140 i na jednej tranzystory te co sa emiterami połączone! co jeszcze w razie czego na tych płytkach sprawdzic?
  • #7 4515397
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 754
    Poszukaj.Było tysiące razy o tym

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Unitra WS 304 S nie wydaje dźwięku mimo obecności napięć zasilających (2x33V) i sprawnych bezpieczników oraz przełącznika głośników. Po wymianie bezpiecznika B303 spalił się rezystor R161 na pionowej płytce, którą następnie zamieniono z inną, co zapobiegło dalszym uszkodzeniom. Podejrzewa się uszkodzenie stopnia końcowego mocy, jednak problem może leżeć także w braku sygnału na końcówkach mocy, np. uszkodzonym przedwzmacniaczu lub nieprawidłowo podłączonym wejściu (np. korektor graficzny). Zaleca się sprawdzenie zasilania wzmacniacza mocy, rezystorów niskoomowych, tranzystorów sterujących oraz ciągłości połączeń od stopnia mocy do gniazd głośnikowych. Dodatkowo warto zweryfikować obecność sygnału na końcówkach mocy za pomocą innego wzmacniacza. W trakcie naprawy wymieniono tranzystory BD139 i BD140 na pionowych płytkach. Pojawiły się pytania o schematy i wzory płytek WS 304 S oraz metody pomiarów zabezpieczających przed ponownym uszkodzeniem końcówek mocy podczas testów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA