logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwarcie w Polonez Caro Plus - brak prądu w zapalniczce, zegarku i radiu. Co robić?

Ł_U_K_A_S_Z 13 Lut 2006 13:48 4918 4
REKLAMA
  • #1 2296964
    Ł_U_K_A_S_Z
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!!!
    Mam pewien problem. Zczęło się od tego, że chciałem założyć sobie CD-ROM do samochodu. Po tym jak zakupiłem na Allegro CD-ROM i potrzebne elementy (stabilizatory itd..), zrobiłem płytkę, kupiłem kasetę-adapter, przyszedł czas żeby wypróbować. Wyjąłem wiec gniazdo zapalniczki, odłączyłem kabelki i podłączyłem CD-ROM. Efekt nie był taki jakiego oczekiwałem ale mniejsza o to. Ten problem na razie odkładam. Mam poważniejszy problem. Mianowicie jak składałem z powrotem zapalniczkę to miałem kłopoty z jej włożeniem i pomagałem sobie śrubokrętem i niefortunnie dotknąłem nim obu styków zapalniczki i zrobiłem zwarcie. Od tej pory tam gdzie zwykłe był prąd bez konieczności włączania stacyjki (zapalniczka, zegarek,radio samochodowe), teraz go tam nie ma. Być może jest od tego jakiś bezpiecznik ale na rysunku na osłonce bezpieczników nie ma jakiegoś bezpiecznika za to odpowiedzialnego. Rysunki przedstawiają który bezpicznik za co odpowiada. Bezpieczników jeszcze nie sprawdzałem. Prócz tego, że nie ma prądu we wspomnianych miejscach to po włączeniu stacyjki wariuje urządzenie mikroprocesorowe tzn. jak sie włączy zapłon to słychać jak sie w nim ciągle coś przełącza tak jakby był włączony kierunkowskaz tylko głośniej. Na pewno to jest urządzenie mikroprocesorowe bo dotykałem i nasłuchiwałem, i podczas tego przełączania to właśnie ono wydaje te dźwięki i jak go dotknę to czuje jak w nim "stuka". Czy ono mogło zostać uszkodzone podczas tego zwarcia :?: Jeśli tak czy da się je naprawić w warunkach domowych czy trzeba nowe :?: i czy to uszkodzenie tego urządzenia może być przyczyną braku prądu w zapalniczce itd. :?:
  • REKLAMA
  • #2 2297987
    boza
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam !
    Sprawdź najpierw bezpieczniki a potem będziemy się martwić o reszte .

Dodano po 7 [minuty]:

Jeżeli poldek jest na wtrysku to po stronie pasażera pod pułką jest komp. a koło niego 3 bezpieczniki --- może to któryś z nich ?
  • REKLAMA
  • #3 2298035
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Za zapalniczke,zegar i radyjko odpowiada bezpiecznik H8,bialy,25A.Jest to bezpiecznik ze swiatel awaryjnych,oznaczony czerwonym trokkacikiem.
    Wymien i sprawdz czy nadal sa te stuki w komputerze.
  • REKLAMA
  • #4 2298047
    heniek_z
    Poziom 17  
    Ocena: 83
    do tego obwodu jest bezpiecznik w skrzynce bezpieczników może posiadać symbol trójkąta podwójnego(awaryjne) bądz papierosa moc zabezpieczenia w granicach 20-30 A ale chyba to będzie zielony bezpiecznik 30A

Dodano po 1 [minuty]:

bezpieczniki są nad nogami kierowcy po lewej stronie w takiej prostokątnej czarnej puszce

Dodano po 5 [sekundy]:

bezpieczniki są nad nogami kierowcy po lewej stronie w takiej prostokątnej czarnej puszce
  • #5 2298055
    Ł_U_K_A_S_Z
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!!
    Sprawdziłem bezpieczniki. Okazało się, że wszystkie te elementy, które są pod napięciem niezależnie od włączonego zapłonu (zapalniczka, radio, itd.) są pod bezpiecznikiem świateł awaryjnych :!: Był spalony, wymieniłem go i wszystko wróciło do normy :D Dzięki i pozdrawiam :!:
    :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
REKLAMA