logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zegary w aucie szaleją przy mrozie - zimny lut czy mechaniczne uszkodzenie?

shade_ 13 Lut 2006 17:33 4316 14
  • #1 2297810
    shade_
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Otoz, ktoregos pieknego, slonecznego dnia ...
    oszczedze Wam historyjki zdarzylo mi sie to 3 tyg temu. Kiedy moje miasto nawiedzily takie dosc spore przymrozki. Wsiadlem do auta, przekrecilem kluczyk i nagle predkosciomierz z obrotomierzem zaczely sobie zapierdzielac wynik tego byl taki

Zegary w aucie szaleją przy mrozie - zimny lut czy mechaniczne uszkodzenie?

pomyslalem sobie, pewnie jakies zwarcie, lub cosik, wezme odepne aq i powroci do normy. Odpialem aq i faktycznie, predkosciomierz wrocil do normy, ale obrotomierz nie chcial

Zauwazylem rowniez, ze jak jest zimniej, to wskazowki same wedroja do gory po przekreceniu kluczyka. Moze to zimny lut ?

Teraz powiedzcie mi, czy moze byc taka sytuacja, ze obrotomierz mi sie gdzies mechanicznie poprzestawial ?

Aktualnie jest troche za zimno na prace przy aucie, tak wiec wymontowywac licznika mi sie nie chce, ale moze ktos juz mial taki problem ?

wiem, ze te silniki to krokowce, dlatego istnieje taka mozliwosc, ze przy wypadku liczniki zostaja w ostatniej pozycji.

Zastanawia mnie jedno, mam w domu rozwalony licznik od Corrado 16V electroniczny (niby zasada dzialania powinna byc ta sama), ale tam wskazowki po recznym odchyleniu wracaja do swoich pozycji wyjsciowych, dlatego myslalem, ze jest jeszcze jakas sprezynka w tych krokowcach ktora powoduje powrot wskazowki i w przypadku odlaczenia zasilania kazda wskazowka sobie powroci do "domu".

Tylko, zeby elektronika nie siadla

Moje auto to Passat B4 VR6 1996rok
  • #2 2297829
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 298
    silniki krokowe? kumpel przywalił MZtką w płot i tez mu wskazówka staneła na 80km/h
    Raczej obstawiał bym problemy z zasilaniem liczników
  • #3 2297904
    shade_
    Poziom 12  
    jak zasilanie, to wytlumacz mi dlaczego z reszta zegarow jest ok ?? tylko obrotek nie chce powrocic do stanu "zero" ??

wyglada na to jakby sie mechanicznie przestawil, ale chodzi tak roznie, w zakresie od 50 - maxa
  • #4 2297935
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Troche się przestawił ale nie dużo jak go łapą pokręcisz tp jego max jest pionowo w duł tak samo prędkościomież coś ci rypło w zegarach zimny lut albo stabilizator.
  • #5 2298155
    tonni24
    Poziom 16  
    Ocena: 48
    czy jest to może licznik firmy motometer?
  • #6 2298193
    track
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Nie tylko zimne luty mogą powodować taki objaw.
    Taki sam przypadek może być jak niektóre komórki w pamięci uległy zamianie.Tak jest ciężko coś powiedzieć.Napisz czy stan licznika pozostał taki sam i czy dzienny licznik nie wykasował się sam??
  • #7 2298228
    tonni24
    Poziom 16  
    na zdjęciu widać że stan licznika kilometrów nie zmienił się, napisz jakiej jest firmy?
  • #8 2299255
    shade_
    Poziom 12  
    kurcze, nie wiem jakiej jest firmy, jeszcze go nie wyciagalem (temperatura nie sprzyja ;) ) ale VDO to nie jest, moze ten motometer.

jezeli chodzi o kilometry to wszystko dziala jak nalezy, predkosciomierz rowniez, jak odpialem aq to powrocil do normy. Natomiast obrotomierz jest taka kicha jak wczesniej. Dziwna sprawa, bo jak jezdze to jego wskazania nie sa powtarzalne tylko tolerancje (blad) ma bardzo duzy, oczywiscie pomijam jego przesuniecie na skali obrotow. Zauwazylem, ze jak sie porusza to slychac taki terkot i porusza sie lekkimi skokami. Wczesniej takich dzwiekow nie wydawal.

czy jest jakas fizyczna mozliwosc, aby cos mu sie w tym silniczku poprzestawialo ? czy moze to byc nawet uszkodzenie tego silniczka ?
  • #9 2299967
    diesel5857
    Poziom 21  
    Ocena: 185
    jeśli MOTOMETER to poszukaj na wymianę

poz.PIOTR
  • #10 2300074
    shade_
    Poziom 12  
    diesel5857 napisał:
    jeśli MOTOMETER to poszukaj na wymianę

ale na wymiane sam obrotomierz ? czy moze cale zegary ?

Chcialem juz nawet zakupic zegary, ale cena 300zl to nieco duzo, jak za usprawnienie samego obrotomierza :cry:
  • #11 2300960
    ping
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam.
    Obawiam się że podmiana samego obrotomierza może nie pomóc.
    Jakiś czas temu miałem taki licznik od Passata 96r. na stole w rozbiórce z taką samą usterką i po długiej analizie do niczego konkretnego nie doszedłem. Kolega,mechanik z vw w niemczech podsumował że ten typ liczników są nieudane i jedyne co mogę zrobić poszukać z lupą uszkodzeń na płycie ale niestety nic nie znalazłem.
    A tak konkretnie to za napęd zegarów odpowiedzialny jest driver ,nie pamiętam nazwy ale jest na płycie w obudowie PLCC to on steruje wszystkimi silnikami krokowymi. Zdobycie tej kostki jest raczej niemożliwe gdyż robią ją w niemczech na potrzeby producenta liczników Motometer no chyba że się mylę.
    Pozdrawiam.
  • #12 2301169
    shade_
    Poziom 12  
    ping napisał:
    Witam.
    Obawiam się że podmiana samego obrotomierza może nie pomóc.
    Jakiś czas temu miałem taki licznik od Passata 96r. na stole w rozbiórce z taką samą usterką i po długiej analizie do niczego konkretnego nie doszedłem. Kolega,mechanik z vw w niemczech podsumował że ten typ liczników są nieudane i jedyne co mogę zrobić poszukać z lupą uszkodzeń na płycie ale niestety nic nie znalazłem.
    A tak konkretnie to za napęd zegarów odpowiedzialny jest driver ,nie pamiętam nazwy ale jest na płycie w obudowie PLCC to on steruje wszystkimi silnikami krokowymi. Zdobycie tej kostki jest raczej niemożliwe gdyż robią ją w niemczech na potrzeby producenta liczników Motometer no chyba że się mylę.
    Pozdrawiam.

nie pocieszyles mnie ta informacja. Ale powiedz mi, czy u Ciebie on chodzil ?bo pracuje mi w jakims zakresie, tylko ze w malym i niedokladnie. Bo jezeli jest to uszkodzenie elektroniczne tego ukladu to juz wiem, ze naprawa jest dosc spora, ok 400zl podobno za to biora, ale ja mam ciagle nadzieje, ze to mechaniczne przestawienie.

Czy jest do tego obrotka jakas sprezyna? czy sam krokowiec tylko tym steruje ?
  • #13 2301527
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Witam
    Z tego co pamiętam to MM nie miały sprenżynek tylko VDO miały albo odwrotnie ale raczej tam.
    W MM padał ELMOS ale z tego co pamietam to chyba nie w tych rocznikach ale moge sie mylić.
  • #14 2301971
    tonni24
    Poziom 16  
    jeśli jest to motometer to padł ci silniczek, jest on wykonany z malutkiego wachadełka jak w zegarku elektronicznym które obraca się w polu magnetycznym i jest tam malutki także trybik na który ztarły się ząbki i on jest przyczyną tego wszystkiego, wiem bo naprawiałem coś takiego. można kupić taki silnik ale trzeba dać za nowy około 210 netto więc nie wiem czy nie lepiej poszukać używanej deski,ale lepiej najpierw rozebrać deskę i zobaczyć co to jest wtedy można dopiero zabrać się do roboty.
  • #15 2304529
    ping
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Tak jak kolega gumiś_rzesz napisał jest to kostka Elmosa i jest bezpośrednim sterownikiem silników krokowych które wyglądem przypominają napęd w zegarkach naręcznych z bateryjką . A silniczek to w moim przypadku ruszał sie ale tylko przez moment w chwili włączenia zapłonu i tak jak by starał sie przyjąć pozycje wyjściową ale bez skutku. Na stronie producenta były zamieszczone schematy sterowników które produkują ale na dzień dzisiejszy nic tam nie znajduje . http://www.elmos.de/
    Jako ostateczny manewr spróbuj o ile tego nie robiłeś sprawdzić kontakt wszystkich pinów Elmosa z laminatem.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W trakcie mrozów w samochodzie pojawiły się problemy z zegarami – prędkościomierz i obrotomierz zachowywały się nienormalnie, szczególnie obrotomierz, który nie wracał do zera i wskazywał niestabilne wartości. Po odłączeniu zasilania AQ prędkościomierz wracał do normy, natomiast obrotomierz nadal działał nieprawidłowo, wydając terkot i poruszając się skokowo. Podejrzewano zimne luty lub uszkodzenie mechaniczne silniczka krokowego napędzającego wskazówki. Dyskusja wskazała, że w licznikach Motometer często pada silniczek krokowy z małym wachadełkiem i trybikiem, który może mieć starte ząbki, co powoduje błędne wskazania. Silniczki te są sterowane przez układ drivera (kostkę Elmos), która jest trudna do zdobycia i naprawa elektroniki jest kosztowna. Wymiana samego obrotomierza może nie rozwiązać problemu, gdyż usterka może leżeć w sterowniku lub mechanice silniczka. Zalecane jest rozebranie licznika i sprawdzenie mechanizmu oraz kontaktów układu Elmos. Koszt nowego silniczka krokowego to około 210 zł netto, a pełna wymiana zegarów może kosztować około 300 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA