logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki głośnik do 100zł do auta do skrzyni 22-litrowej?

D_Z_I_A_D_E_K 14 Lut 2006 13:36 1302 7
REKLAMA
  • #1 2300934
    D_Z_I_A_D_E_K
    Poziom 11  
    Otóż mam skrzynię 22 litrową z otworem na głośnik 25cm do tego bedzie wzmacniacz 100W RMS. Nie ma jeszcze otworu br, bo nie wiem co bede robił. Jaki głośniczek polecacie? Cena to do 100zł. Skrzynka bedzie grała w samochodzie.

Pozdrawiam[/b]
  • REKLAMA
  • #2 2300976
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    bardzo mała obudowa jak na glośnik 25 centymetrowy, z tego co widzę będziesz musiał chyba wsadzić do tego układ izobaryczny dwoch głosników.

Z innej strony poszukaj firmowego glośnika o Vas około 50 litrów. Powinieneś cos znaleźć z oferty Car Audio.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2301165
    D_Z_I_A_D_E_K
    Poziom 11  
    patrzyłem na cos takiego
    powinno zadziałać i zabuczeć. Wiem że głośnik jest głó... ale....
    Załączniki:
    • Jaki głośnik do 100zł do auta do skrzyni 22-litrowej? glosnik.jpg (100.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 2301219
    Tremolo
    Poziom 43  
    Co do tego to Vas jest 45 jakim codem ładujesz to do 55 litrów... Po za tym większość parametow jest naciągana. pewnie lepiej zagra z ob. zamknietej

Tu znalazłem coś w tym stylu tylko że baridzej firmowe

http://allegro.pl/show_item.php?item=85302617

do domu raczej marne to... Ale w samochodzie zupeleni co innego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 2301239
    D_Z_I_A_D_E_K
    Poziom 11  
    Tremolo napisał:
    Co do tego to Vas jest 45 jakim codem ładujesz to do 55 litrów... Po za tym większość parametow jest naciągana. pewnie lepiej zagra z ob. zamknietej

Tu znalazłem coś w tym stylu tylko że baridzej firmowe

http://allegro.pl/show_item.php?item=85302617

do domu raczej marne to... Ale w samochodzie zupeleni co innego.

ale to już prawie 300pln :(
    a głośnik ma śr 30cm
  • #8 2301368
    Tremolo
    Poziom 43  
    na pewno jest wersja 25 cm

Pioneer TSW-255

Do tego sa jeszcze... http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=52&vItemDB=itemdb

Hmm mała obudowa to głosnik o niskim Vasie a te bywają drogie. Widziałem fajnego JBL'a szkoda że kosztował 2300 złotych :D przez to Ci go nie zlinkowałem.

mam tu coś do obudowy zamknietej ok 30 litów: http://www.akustyk.com.pl/peerless/P830668.html
    - bedizesz musiał dość dużo materiału wytłumiającego powsadzać.

Tak to jest jak się najpierw robi obudowe a potem zadaje pytania, jakie glośniki powsadzac do srodka. Robi ise odwrotnie. Tak bys kupił GDN 27-150 STXa i wsadzil do 50 litrów ...

generalnie możesz wsadzić GDN 27-150 do zamknietej małej 22 litrowej obudowy, tylko potrzebujesz dwa takie glośniki w obudowie izobarycznej - czyli głośniki zlączone przodami wpiete w przeciwfazie... 300 watów, ale skutecznosć -3 dB względem jednego. Vas spada z okolo 100litrów do 50 obudowa dla głośników wydaje się że ma 44 litr co im odpowiada.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru głośnika do samochodowej skrzyni basowej o pojemności 22 litrów z otworem na głośnik 25 cm oraz wzmacniaczem 100W RMS, przy budżecie do 100 zł. Uczestnicy zwracają uwagę, że 22-litrowa obudowa jest zbyt mała dla głośnika 25 cm, sugerując zastosowanie układu izobarycznego z dwoma głośnikami, co pozwoli obniżyć efektywną pojemność Vas i poprawić brzmienie. Wskazano, że głośniki o Vas około 50 litrów lepiej sprawdzą się w większych obudowach, a w małej skrzyni lepiej grają głośniki o niskim Vas, które jednak są zwykle droższe. Podano linki do ofert głośników z Allegro i firmowych, choć większość z nich jest droższa niż zakładany budżet. Wspomniano, że głośniki do obudów zamkniętych mogą lepiej zagrać w samochodzie niż w domu. Przykładowo wymieniono modele Pioneer TSW-255 oraz głośnik GDN 27-150 STX, który w układzie izobarycznym w 22-litrowej obudowie może dobrze współpracować z wzmacniaczem 100W RMS. Podkreślono, że optymalny dobór głośnika powinien poprzedzać budowę obudowy, aby dopasować parametry Vas i pojemność skrzyni.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA