Otóż mam skrzynię 22 litrową z otworem na głośnik 25cm do tego bedzie wzmacniacz 100W RMS. Nie ma jeszcze otworu br, bo nie wiem co bede robił. Jaki głośniczek polecacie? Cena to do 100zł. Skrzynka bedzie grała w samochodzie.
Hmm mała obudowa to głosnik o niskim Vasie a te bywają drogie. Widziałem fajnego JBL'a szkoda że kosztował 2300 złotych przez to Ci go nie zlinkowałem.
Tak to jest jak się najpierw robi obudowe a potem zadaje pytania, jakie glośniki powsadzac do srodka. Robi ise odwrotnie. Tak bys kupił GDN 27-150 STXa i wsadzil do 50 litrów ...
generalnie możesz wsadzić GDN 27-150 do zamknietej małej 22 litrowej obudowy, tylko potrzebujesz dwa takie glośniki w obudowie izobarycznej - czyli głośniki zlączone przodami wpiete w przeciwfazie... 300 watów, ale skutecznosć -3 dB względem jednego. Vas spada z okolo 100litrów do 50 obudowa dla głośników wydaje się że ma 44 litr co im odpowiada.
✨ Dyskusja dotyczy doboru głośnika do samochodowej skrzyni basowej o pojemności 22 litrów z otworem na głośnik 25 cm oraz wzmacniaczem 100W RMS, przy budżecie do 100 zł. Uczestnicy zwracają uwagę, że 22-litrowa obudowa jest zbyt mała dla głośnika 25 cm, sugerując zastosowanie układu izobarycznego z dwoma głośnikami, co pozwoli obniżyć efektywną pojemność Vas i poprawić brzmienie. Wskazano, że głośniki o Vas około 50 litrów lepiej sprawdzą się w większych obudowach, a w małej skrzyni lepiej grają głośniki o niskim Vas, które jednak są zwykle droższe. Podano linki do ofert głośników z Allegro i firmowych, choć większość z nich jest droższa niż zakładany budżet. Wspomniano, że głośniki do obudów zamkniętych mogą lepiej zagrać w samochodzie niż w domu. Przykładowo wymieniono modele Pioneer TSW-255 oraz głośnik GDN 27-150 STX, który w układzie izobarycznym w 22-litrowej obudowie może dobrze współpracować z wzmacniaczem 100W RMS. Podkreślono, że optymalny dobór głośnika powinien poprzedzać budowę obudowy, aby dopasować parametry Vas i pojemność skrzyni. Wygenerowane przez model językowy.