logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra WS 442 - cicha muzyka i buczenie w prawym kanale, co sprawdzić?

Rom16 14 Lut 2006 18:46 2615 9
REKLAMA
  • #1 2302000
    Rom16
    Poziom 11  
    Mam otuz taki problem ze zrobiłem koncówki moci od prawego kanału nom i jak mam podłaczony stgnał wejscia do lewego wejscia korektoru to graja 2 głosniki a jak podłacze do prawego wejscia to grają ale jak wzmacniacz jest ustawiony na maximum i słychac cicha muzyke i buczenie. Wydaje mi sie ze moze gdzes byc zwora na przedwzmacniaczu nie wiem prosze o rade :cry:
  • REKLAMA
  • #2 2303047
    scotch
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Czy przy wyłączonym korektorze też jest tak samo ?
  • #3 2303638
    Rom16
    Poziom 11  
    nie mam korektora poprostu podłaczam do komputera i jest tak jak opisałem ze w lewym kanale jest wszystko ok ale graja 2 glosniki a w lewym to graja bardzo cicho tez oby dwa ale słychac dopieo jak jest wzmacniacz ustawiony na maximum nie mam pojecia dlaczego
  • REKLAMA
  • #4 2303875
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 562
    czeeekaj... jak podpinasz sygnał do lewego wejscia to grają ci 2 głośniki a jak podpinasz do prawego to tez obydwa ale cicho...??? no to masz zwarte wyjścia..! ze sobą!
  • #5 2304156
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    Ten wzmacniacz, jeżeli podłączony jest bez korektora, to musi mieć założone zwory na wejście i wyjście korektora (są "fabryczne", ale można wykorzystać kable).
  • #6 2304171
    Rom16
    Poziom 11  
    nom git ale wyjscia najwyzej w przedwzmacniaczu bo koncówki graja osobno bo sprawdzalem moze gdzies w przewodach nie mam pojecia juz sie glowie nad tym ktorys dzien :( jak chcesz to napisz na gadu 8164791

Dodano po 1 [minuty]:

wiem ze ma zwarcie na wejsciu ale zauwaz ze ta ma byc wzmacniacz stereo ze jak ustawie na kompie na prawy glosnik to ma grac prawy a nie 2 na raz
  • REKLAMA
  • #7 2305067
    MarcinG
    Poziom 30  
    Ocena: 58
    A jak pokręcisz balansem to co się dzieje?
    Spróbuj podłączać tylko jednego cincha z komputera do obu dolnych gniazd korektora i zobaczyć co się wtedy dzieje.
  • REKLAMA
  • #8 2313466
    Rom16
    Poziom 11  
    jest tak jak podłacze 1 cincza do wejscia prawego to graja oba glosniki i jest to samo jak podlacze do wyjscia lewego. a jak podlacze do wejscia lewego to nic i jak podlacze do wyjscia prawego to nic. A jak reguluje balanesem to idzie zmieniac na prawy i lewy glosnik bez przeszkud nie ma zadnego charczenia nic potencjometry sa dobre :(
  • #9 2313658
    timon125
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    po pierwsze załóż zwory na we,wy korektora.po drugie ściągnij sobie schemat wzmaka z elektrody.po trzecie usterka siedzi napewno w przedwzmakupotem będzie można coś powiedzieć.
  • #10 2313954
    MarcinG
    Poziom 30  
    Ocena: 58
    Tak, schemat Ci pomoże, może sam do tego dojdziesz. Jak podłączysz sygnał do któregoś z wejść bez zwór korektora to coś słychać? Sprawdź wyjście do nagrywania (cinch) i porównaj ze schematem (jak nie masz schematu, to porównaj oba kanały) połączenie gniazd korektora.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy wzmacniacza Unitra WS 442, w którym przy podłączeniu sygnału do prawego kanału słychać cichą muzykę i buczenie, natomiast lewy kanał działa poprawnie. Po podłączeniu sygnału do lewego wejścia korektora grają oba głośniki normalnie, a przy podłączeniu do prawego wejścia oba głośniki grają bardzo cicho, nawet przy maksymalnej mocy wzmacniacza. Podejrzewa się zwarcie w przedwzmacniaczu lub brak zwór na wejściu i wyjściu korektora, które fabrycznie powinny być założone. Zalecane jest sprawdzenie obecności zwór na korektorze, porównanie połączeń z dostępnym schematem wzmacniacza oraz testowanie sygnału na różnych wejściach i wyjściach (w tym wyjściu do nagrywania). Regulacja balansu działa poprawnie, a potencjometry nie wykazują uszkodzeń. Usterka najprawdopodobniej znajduje się w przedwzmacniaczu, co wymaga dalszej diagnostyki z użyciem schematu i dokładnej kontroli połączeń oraz ewentualnych zwarć.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA