logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć przebarwienia na ekranie telewizora Philips 21 cali?

elelektrottt 15 Lut 2006 08:47 6808 20
REKLAMA
  • #1 2304113
    elelektrottt
    Poziom 11  
    Witam,
    Mam telewizor philips 21 cali który ma skłonności do przebarwiania obrazu.
    Widoczne to jest tylko na jasnym tle(biały itp) i na nieruchomym obrazie np jasne zdjęcie na telewizorze.Mam telewizor połączony z odtwarzaczem dvd i właśnie przy przegladaniu jasnych zdjęć bardzo się przebarwia ekran.
    I wtedy po około 1 minucie po lewej stronie ekranu pojawia się niebieska smuga a po prawej jakiś odcień pomarańczowej,później te smugi przybieraja na sile i widok jest straszny.
    Natomiast chwilowa zmiana koloru na ciemniejszy szybko likwiduje ten efekt.
    I potem znowu przez chwilę jest dobrze a po ok minucie przebarwienia znowu się pojawiają.Nie mam nic kolo telewizora co mogło by to powodować.
    Wyłączenie tv też nic nie daje.Bo nie ma znaczenia że na jakiś czas odbarwienia znikną.
    Lecz jak zrobić żeby zniknęły na stałe.
    Czy znacie może jakiś sposób?
    Tylko proszę o dokładne wyjaśnienie i konkretną poradę czyli w jakis sposób zrobić...
  • REKLAMA
  • #2 2304219
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Zle pracuje rozmagnesowanie,sprzwdz i przelutuj pozystor.Powodzenia
  • Pomocny post
    #3 2304274
    Smoczy
    Poziom 20  
    Ocena: 67
    Panie Stanisławie, nie jest to związane z rozmagnesowaniem kineskopu, tylko z punktowym rozgrzewaniem i odkształceniem termicznym maski. Wystarczy zmniejszyć kontrast i nie oglądać za długo statycznych obrazów. Przy mniejszym kontraście maska rozgrzewa się bardziej równomiernie.
  • Pomocny post
    #4 2304335
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Witam !

Niestety jest tak jak napisał mój Szanowny przedmówca. Jest to wada "wrodzona" kineskopu. Ostatnio jest tego coraz więcej - nawet tutaj widać, że produkcja sprzętu powszechnego użytku idzie z byle czego i byle jak - znak czasu - tylko doraźny zysk !
    Przy wyświetlaniu białego ( jasnego ) obrazu przez kineskop płynie największy prąd. Każde z dział jest wysterowane maksymalnie. Elektrony wyrzucone z katod pędzą w kierunku luminoforu ekranu po drodze napotykając maskownicę - metalową siateczkę służącą do poprawnego wyświetlania barw. Te elektrony po części trafiają w maskownicę powodując jej znaczne nagrzewanie - dlatego maskownicę wykonuje się z materiałów (stopów ) o bardzo małej rozszerzalności w funkcji temperatury np. z INVAR-u. Maskownica jest napięta i zamocowana w okolicach narożników kineskopu. Jeśli uszkodzi się ( zerwie się ) któreś z zamocowań lub jeśli maskownica jest wykonana z marnego materiału wówczas ulega ona odkształceniom. Dzieje się tak szczególnie jak w Pana przypadku, gdy wyświetlana jest dość długo sekwencja gdzie przeważa jasny - biały kolor na całej powierzchni ekranu. Te odkształcenia powodują, że poszczególne strumienie elektronów "malujące" poszczególne barwy nie trafiają w swoje miejsce, a w miejsce "sąsiada" - powodując podbarwienia. Układ podbarwienia jest dokładnym odwzorowaniem odkształcenia maski. Taki właśnie efekt występuje w Pana przypadku. Niestety jest to wada niemożliwa do kompensacji ani eliminacji. Tak po prostu ten kinskop ma.
    Jeśli ten TV jest może jeszcze na gwarancji - proszę się z tym zwrócić do serwisu i żądać wymiany kineskopu na inny, wolny od tej wady.

Powodzenia!

Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #5 2305565
    elelektrottt
    Poziom 11  
    Faktycznie zmniejszenie kontrastu trochę pomogło ale przez to obraz jest gorszej jakości.
    Więc to jest raczej obejscie problemu.
    Może jest jakiś inny sposób oczywiście oprócz reklamacji?
  • #6 2306698
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Witam !

Widzę, że mimo w miarę pełnego opisu zjawiska i jednoznacznego określenia przyczyny jestem jednak zbyt mało wiarygodnym. Nie ma możliwości zmniejszenia odkształceń maskownicy - nikt się nie dostanie do środka kineskopu ( no chyba, że go potłucze ). Jedyna droga to zmniejszenie prądu płynącego przez kineskop - co może nie wprost proponował Panu mój Szanowny kolega Smoczy. Jednak Pana to nie zadowala. Pozostanie wobec tego wymienić telewizor.

Pozdrawiam !
  • #7 2315183
    Georges
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Cześć.To co pisze jaqbas 2 to prawda .Dawniej takie usterki zdażały się tylko w radzieckich TV ELEKTRON.
  • REKLAMA
  • #8 2315363
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    Niestety to obecnie plaga w przypadku płaskich kineskopów.
    Producenci nie chcą tego reklamować... serwisy twierdzą że jest to w normie, i zalecają zmiejszenie kontrastu, nie oglądanie statycznych scen ( i chyba zapominają dodać żeby nie oglądać filmów gdzie jest dużo śniegu, gdyz na jednolitych białych polach też się odkształca :| )
  • #9 2315567
    elelektrottt
    Poziom 11  
    przyczyny znam a może znacie jakieś porady jak to wyeliminować na stałe.
    Można chyba jakoś odmagnesować telewizor?
  • #11 2315692
    bozio
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    Trosze sie włacze do dyskusji. Mam trzy tv, z płaskimi kineskopami jeden to Panasonic drugi Thomson a trzeci to Phlips, wszystkie 21". Usterka- wada jak piszecie występuje w dwóch pierwszych Tv. Pojawia sie to przeważnie po dłuższym czasie oglądania. Zawsze w tym samym miejscu i w takim samym "rozmiaże". Po jakimś czasnie oczywiscie znika. Do czego zmieżam. Pierwszy tv ma kineskop Panasonica, drugi Thomsona a trzeci LG-Philips - konkluzja czy LG-Philips to taka rewelacja że ta usterka nie wystęuje? Jeszce jedno Tv, Panasonic i Thomson są dość sporadycznie używane tj. ok 4-6.godz. dzienie, Philips częsciej ok.8-10 (no i po trzech latach "pada" mu kineskop-emisja).

POZDRAWIAM.

Ps. Usterka-wada ujawnił sie dopiero po około 1,5 roku użytkowania od nowosci.
  • REKLAMA
  • #12 2316630
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Witam !

Do Kolegi bozio - Szanowny Panie tak to niestety jest ! Przecież maskownica ulegająca permanentnym naprężeniom powoduje naciąganie zgrzanych do niej taśm z zaczepami i odciągami. W wyniku zmęczenia materiałowego niekiedy bywa tak, że ( sam to widziałem ) zgrzewy "puszczają" i odciąg się po prostu urywa. Wówczas całe naroże lub połać maskownicy tylko dzięki własnej sztywności "trzyma wymiary". Jednak wówczas niewielkie rozgrzanie jej powoduje już odkształcenia i utratę czystości. Widziałem również nowe lub prawie nowe kineskopy, w których był identyczny defekt. Jednak on powstawał na drodze silnych udarów mechanicznych, którym były poddane TV podczas transportu. Tam się też urywała maskownica. Takie kineskopy nawet bez włączania TV można wykryć gdyż przy opukiwaniu wydają charakterystyczne metaliczne dźwięczenie ( luźnej maskownicy).
    Do Kolegi elektrottt - nie wiem już jak mam Panu wyjaśniać, że termiczne odkształcenia metalu i to nieregularne i co gorsza zmieniające się w czasie podczas użytkowania TV nie można w żaden sposób zniwelować - nawet cyt. "odmagnesowując telewizor". Szanowny Panie jak Pan sobie wyobraża "trzymanie" pozostałością ( jeśli nawet taka będzie ) pola magnetycznego kawała blachy wielkości ekranu Pana TV którą będzie Pan grzał jak blacharz samochodowy karoserię - też się "rzuci"! Tam występują takie siły odkształcające, których żadne takie pole nie utrzyma. Zresztą dość - bo dojdziemy do Gwiezdnych Wojen !

Pozdrawiam !
  • #13 2318014
    bozio
    Poziom 22  
    :arrow: jaqbas2: We wcześniejszym Pana poście napisał Pan, że sie dzieje tak przede wszystkim z niedbołości producenta i wypuszczania tandety - to oczywiscie FAKT. Ja ten fakt tylko potwiedziłem przykładmi, które odczułem na własnej "skórze". Nie niechciałem w żaden sposób podważać pańskiej opini. Po prostu chciałem pokazać na tych trzech przykładach że jak nie "zabarwinie ekranu", to utrata emisji i tego tematu sie nie przeskoczy. Do tego niestety doprowadziły prawa rynku i mechanizacja procesu produkcyjnego i nic sie tu nie pomoże. Na tandete nie ma poprostu rady .

POZDRAWIAM.
  • #14 2318865
    europejczyk
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Ja tylko dodam od siebie że to co pisze jaqbas2 to prawda i AMEN!
    Bez dalszej dyskusji - sam widziałem kineskop w TRILUXie 28"
    po puszczeni na niego planszy niebieskiej w MAX nasyceniu po 2 minutach na kineskopie robiły się 2 plamy po lewej czerwona a po prawej zielona - jak się zmniejszyło nasycenie plamy znikały i cały obraz był już niebieski.
    Wada nie do wyeliminowania - tzn. wymiana kinolka :D
  • #15 2319181
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Witam !

:D Do Kolegi bozio : Ja naprawdę nic oprócz tego co napisałem nie miałem na myśli :D. Chodziło tylko o pokazanie, że też takie zjawiska występują nawet po dość długim czasie użytkowania TV. Zostałem przez Pana chyba źle zrozumiany. To nie miało być broń Boże przyganianie Panu. Jeśli to tak Pan odebrał - przepraszam, ale nie takie były moje intencje. Generalnie jest tak jak Pan napisał tandeta policzona na przeżycie okresu gwarancyjnego i rękojmii. Dalej niech się "wozi" klient - jego problem !

Niech i ten post będzie uwiarygodnieniem smutnej rzeczywstości dla Kolegi elelektrottt.

Mam nadzieję, że już nikogo nie będziemy musieli przekonywać !

Pozdrawiam serdecznie Wszystkich biorących udział w tej dyskusji! :D
  • #16 2319568
    Piko
    Poziom 22  
    Ocena: 110
    Witam. I ja swoje "Amen" dopiszę a kolegę <jaqbqs2> podziwiam za wytrwałość ;) i cierpliwość w tłumaczeniu zjawisk zachodzących w kineskopie. Poprostu tak jest i Amen. Ja też kiedyś przy małej 14" się nagłówkowałem... co i jak ?..wydawało się to nie możliwe a jednak maska i wszystko w temacie . Pozdrawiam Piko.
  • #17 2319700
    bozio
    Poziom 22  
    :arrow: jaqbas2 Nie odebrałem Pana słów negatywnie. Obydwaj mieliśly na celu tylko "pokazanie" tematu tandety szerokorozumianej i sprzedawanej w sklepach czasami za duże pieniądze, w Pana przypadku od stony czysto technicznej a w moim praktycznej. Przeprosiny jak najbardziej zbędne :!:

POZDRAWIAM.

PS. Być może temat poruszony w tym wątku uświadomi potencjalnym nabwcom sprzeu na co zwracać uwage przy zakupie ew. że nie ważne co by kupili to i tak nie bedzie w 100% satysfakcjonować lub żeby lepiej nic kupować :D
  • #18 2431004
    honorata335
    Poziom 11  
    kineskop dostaniesz pod tel.607997907
  • #19 2500571
    Falkor
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich
    prosze o pomoc !!
    w moim telewizorku LG Flatron 21" tez widoczne są przebarwienia ale tylko na tv cyfrowej po podłczeniu dekodera polsatu wtedy uwidaczniają sie dwie wielkie plamy w roznych kolorach z lewej i prawej strony kineskopu, zastanawiające jest to ze prz oglądaniu tv analogowej tak zwanej kablowki nie widac tych przebarwieni i obraz jest całkiem ok. Byłem z tym w serwisie niestety odesłali mnie z kwitkiem kazali zmienic miejsce ustawienia telewizora :) czy jest jakaś inna mozliwośc wyeliminowania tego problemu ???
  • #20 2910986
    Aki
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Zgadzam sie, ale i tak zacząłbym od sprawdzenia pozystora. Zapominacie panowie, że często bywa wiele różnych czynników warunkujących usterke.
    Pozdrawiam.
  • #21 2911285
    europejczyk
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Pewnie zaraz mnie tu zganicie za złe zdanie - ale w kineskopach SONY tego nie zauważyłem :-) Prawda że żywotność jest niewielka ale póki działa to działa a nie trawa jest czerwona a ciało fioletowe :-)
    Pozdrawiam nie lubiących SONY - ale w tych TV tego problemu nie ma. Są inne... - ale nic nie jest idealne, chodzi tylko o to aby wybrać mniejsze zło.

Ten sam objaw widziałem w TRILUX-ach - maska rozgrzewała się po 3 minutach na kolorze niebieskim puszczonym na maxa i z lewej strony ekranu była podłużna zielona plama a z prawej czerwona.

Podsumowanie tematu

✨ Problem przebarwień na ekranie telewizora Philips 21 cali wynika z termicznego odkształcenia maskownicy kineskopu, które pojawia się szczególnie przy wyświetlaniu jasnych, statycznych obrazów, np. białych zdjęć. Elektrony uderzające w maskownicę powodują jej nagrzewanie i nierównomierne rozszerzanie, co skutkuje powstawaniem niebieskich i pomarańczowych smug po bokach ekranu. Zmniejszenie kontrastu może częściowo ograniczyć efekt, ponieważ obniża prąd płynący przez kineskop i równomierniej rozgrzewa maskownicę, jednak pogarsza to jakość obrazu i jest jedynie obejściem problemu. Nie ma możliwości mechanicznej korekty maskownicy bez uszkodzenia kineskopu, a odmagnesowanie nie wpływa na przebarwienia. W praktyce jedynym trwałym rozwiązaniem jest wymiana kineskopu. Problem ten jest powszechny w telewizorach z płaskimi kineskopami różnych marek i jest uważany za wadę fabryczną lub efekt niskiej jakości materiałów stosowanych w produkcji. Serwisy często nie uznają reklamacji, a użytkownicy są zmuszeni do ograniczania kontrastu i unikania długiego wyświetlania statycznych jasnych obrazów. W dyskusji pojawiły się także informacje o podobnych problemach w telewizorach Panasonic, Thomson, LG-Philips oraz Trilux, natomiast kineskopy Sony rzadziej wykazują takie usterki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA