logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop C1-94: Wymiana tranzystora P217 w zasilaczu - PNP czy NPN?

baobab 15 Lut 2006 10:35 2195 7
REKLAMA
  • #1 2304387
    baobab
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Mam drobny problem. Zregenerowałem oscyloskop który leżał parę lat w szafie bo myśłałem, że padła lampa oscyloskopowa. Okazało się, po wymianie paru tranzystorów i kondensatorów, że hula jak burza. Ale pozostała jeszcze jedna wada. Występują drgania chaotyczne w płaszczyźnie pionowej. Podejrzewam zestarzenie się tranzystora w zasilaczu P217. I tu mam problem. Nie wiem jakiego rodzaju jest ten tranzystor PNP czy NPN. Jaki jest najlepszy obecnie odpowiednik? Według szczątkowych parametrów zorientowałem się , że będzie to tranzystor z serii BD, tylko który? Proszę o pomoc?
    Na stronach rosyjskich znalazłem odpowiedniki ale okazuje się, że to są tranzystory obecnie nie produkowane.
  • REKLAMA
  • #2 2304458
    ryszardon
    Poziom 21  
    Ocena: 95
    Jest to tranzystor germanowy.Ic-7,5A Uce-45V Moc strat-30W PNP..Ja wymieniłbym elektrolity w zasilaczu.Podrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2304913
    baobab
    Poziom 12  
    Dzięki. Wiem, że to jest PNP. Elektrolity wymieniłem i 2 tranzystory KT361G, bo to było między innymi powodem uszkodzenia. Ale drgania są. Z pomiarów wynika, że zasilacz pracuje niestabilnie ponieważ w niewielkich granicach zmienia się napięcie wyjściowe +12V i -12V po regulacji. A może filtracja składowej zmiennej we wzmacniaczu?. Na razie podejrzewam ten P217.
  • REKLAMA
  • #4 2330558
    ryszardon
    Poziom 21  
    Ocena: 95
    Witam.Podstawa czasu może byc uszkodzona lub wzmacniacz osi X.Proszę włączyć wyzwalanie zewnętrzne,podać sygnał z generatora lub kalibratora.powinna linia rozciagać się.Generalnie można sprawdzić tory Y i X za pomocą napięc z 2 transformatorków podając na wejścia oscyloskopu,na ekranie pojawi sie elipsa lu linia pochyła,po zmianie końców jednego z transform.powinna pojawić sie elipsa.Jest to znana metoda pomiaru przesunięcia faz sygnał.Można w ten sposób sprawdzić wzmacniacze osi X i Y.Proszę sprawdzić przełącznik rodzaju synchronizacji,może coś wnim siedzi.Ja posiadam CI-99 i CI-65 w wykonaniu dla wojska i jestem w pełni uznania dla wschodniej myśli techn.Jeżeli będe pomocny to proszę pisać.Nie mogłem wysłac pocztą,sprawdż Pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #5 2341351
    baobab
    Poziom 12  
    Witam!
    Dzięki za radę.Sęk w tym, że wzmacniacz i generator podstawy pracują.
    Linia jest rozciągnięta tylko skacze w osi X chaotycznie.Ponieważ składam generator funkcyjny chwilowo zostawiłem na boku oscyloskop.Ale za kilka dni wrócę do tematu.
  • #6 2341405
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Niesprawnośc tranzystora P217 jest mało prawdopodobna, raczej bym podejrzewał "szumiącą" diodę zenera, albo tranzystory we wzmacniaczu błędu w zasilaczu.
    W starszym sprzęcie "Made in CCCP" specjalnością były też kondensatory ceramiczne, które potrafiły wyczyniac całkiem dziwne rzeczy.
  • #7 2361570
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Czy ktoś ma czytelny schemat tej użytecznej zabawki ? Nie działa mi dzielnik wejściowy i synchro a także są kłopoty ze składową stałą. Nie lubię w takim sprzęcie szukac po omacku.

SławeK
  • #8 2361726
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Wrzuciłem na PW, może będzie lepszy.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem drgań chaotycznych w osi pionowej oscyloskopu C1-94 po regeneracji, podejrzewając uszkodzenie tranzystora P217 w zasilaczu. Potwierdzono, że P217 jest tranzystorem germanowym typu PNP o parametrach Ic=7,5A, Uce=45V, mocy strat 30W. Autor wymienił elektrolity i tranzystory KT361G, jednak drgania nadal występują. Zasugerowano, że niestabilność zasilacza może wynikać z filtracji składowej zmiennej lub uszkodzenia innych elementów, takich jak dioda zenera lub tranzystory wzmacniacza błędu. Wskazano również na możliwość problemów z kondensatorami ceramicznymi w starszym sprzęcie. Zaproponowano metody diagnostyczne, m.in. testowanie wzmacniaczy osi X i Y za pomocą sygnałów z transformatorów oraz sprawdzenie przełącznika synchronizacji. Autor potwierdził, że wzmacniacz i generator podstawy działają, a problemem jest chaotyczne skakanie linii w osi X. Pojawiła się prośba o schemat oscyloskopu C1-94, który został udostępniony prywatnie. W dyskusji pojawiły się także modele oscyloskopów C1-99 i C1-65 jako odniesienie do jakości konstrukcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA