logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MACRON POWER model: MPT-251 250W po przełączeniu na 110V

dzuby 10 Maj 2003 10:55 2742 7
REKLAMA
  • #1 208146
    dzuby
    Poziom 11  
    MACRON POWER model: MPT-251 250W po przełączeniu na 110V
    Dostałem od kolegi ten zasilacz za darmo, a ponoć ktoś go przełączył na ~110V i podpiął do sieci ~220V.

Po oględzinach wymieniłem warystor (chyba tak to się nazywa :) i bezpiecznik i zasilacz ruszył. Sprawdziłem napięcia i były ok, jednak gdy go próbowałem uruchomić ponownie już mi się to nie udało...

Gdy zwieram PS-ON do masy zasilacz włącza się tylko na ok 0,5s po czym znów się wyłącza.
    Napięcie na PS-ON wynosi 4V, a +5V w stand-by jest, zwarcia na wyjściach nie ma.
    Poradźcie co posprawdzać?
    Edit: 11 Maj 2003 09:57
    Tranzystory po pierwotnej i diody po wtórnej są dobre, a w ciągu tych 0,5 s na, które załącza się zasilacz napięcia: +5 i +12 skaczą do dobrych wartości wiec główny zasilacz jest chyba sprawny. Pomocniczy raczej też bo daje +5V.
    Proszę o dalsze porady co sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 211714
    lobo0
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Możliwe, że to będzie ogranicznik prądowy, ale dlaczego by się włączał.
    Coś musi być zwarte i jak włączasz zasilacz i napięcia skocza to przez coś płynie prąd i włącza się ogranicznik.
    Sprawdzaj elementy na wyjściu. :lol:
  • REKLAMA
  • #3 211721
    dzuby
    Poziom 11  
    Doszedłem do tego, że włącza się z dodatkowym obciążeniem na liniach wyjściowych +12V i +5V, ale wtedy zaczyna cicho syczeć, a im więcej dokładam obciążenia na linii +12V tym lepsze są napięcia na wyjściu.
    Czy to może być wina lekko wybrzuszonych kondensatorów elektrolitycznych po stronie pierwotnej 2200µF/10V?
  • #4 212264
    Bicker1
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Kondensatory elektrolityczne do wymiany na pewno, a pamiętaj żeby nowe były na 110°C.
  • #5 212331
    dzuby
    Poziom 11  
    Wymieniłem wszystkie właśnie prócz tych dwóch 470 uF/200V głównych kondensatorów elektrolitycznych na pierwotnej stronie, ale dalej sam nie rusza.
    Tylko z obciążeniem na 5V, a napięcia daje wszystkie dobre i zastanawiam się czy go podpiąć do komputera jednak się trochę boję bo cichutko syczy.
    Jak myślicie stanie się coś z komputerem?
  • REKLAMA
  • #6 212351
    MIM ELECTRONICS
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Elektrolity wymień koniecznie, a blisko radiatora jest mała dioda co potrafi dostać upływności/zwarcia. Bywają też takie zasilacze, które pracują poprawnie dopiero po obciążeniu - nie musi być ono duże - np. CD-ROM czy dysk HDD.
    Pomierz napięcia po obciążeniu jeśli są ok to ryzyko uszkodzenia komputera jest niewielkie.
  • REKLAMA
  • #7 212365
    dzuby
    Poziom 11  
    Napięcia są w porządku, obciążenia na liniach wyjściowych:
    55W na +12V i
    30W na +5V

Oczywiście nie zrobiły na nim wrażenia wiec chyba go podepnę, a dziwi mnie tylko to że za pierwszym razem wystartował poprawnie, a teraz już nie chce... :(
  • #8 212504
    Sadi
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    :arrow: Zwykle po przełączeniu na ~110V i podłączeniu do ~230V jeden z dużych elektrolitów po pierwotnej dostaje popalić - one są tylko na 200V, a po przełączeniu idzie na jednego z nich ponad 300V!
    Zwróć szczególną uwagę na nie i je dobrze posprawdzaj.
    Naprawiałem już parę zasilaczy po takim "ekstremalnym overclockingu" ;) i zawsze był w nich zepsuty jeden z wielkich elektrolitów i warystory.

Podsumowanie tematu

✨ Zasilacz MACRON POWER model MPT-251 250W został nieprawidłowo przełączony na napięcie ~110V i podłączony do sieci ~220V, co spowodowało uszkodzenia. Po wymianie warystora i bezpiecznika zasilacz uruchamiał się, jednak po ponownym włączeniu wyłączał się po około 0,5 s. Napięcie na linii PS-ON wynosiło 4V, a +5V w trybie stand-by było obecne, bez zwarć na wyjściach. Po dodaniu obciążenia na liniach +12V i +5V zasilacz działał lepiej, choć pojawiał się cichy syczenie. Wskazano na konieczność wymiany elektrolitycznych kondensatorów, zwłaszcza tych na stronie pierwotnej (2200µF/10V oraz głównych 470µF/200V), które mogły ulec uszkodzeniu lub upływności. Zalecano stosowanie kondensatorów o wytrzymałości 110°C. Dodatkowo zwrócono uwagę na małą diodę przy radiatorze, która może mieć upływność lub zwarcie. Połączenie z komputerem jest możliwe przy odpowiednim obciążeniu, np. CD-ROM lub dysk HDD, co stabilizuje napięcia. Podkreślono, że po przełączeniu na 110V i podłączeniu do 230V często uszkadza się jeden z dużych elektrolitów na stronie pierwotnej, gdzie napięcie może przekroczyć 300V, oraz warystory. Diagnostyka powinna skupić się na tych elementach, które są najczęstszą przyczyną awarii po takim zdarzeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA