logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować licznik do VW Golf z wyświetlaczem LCD 2x8?

michow 16 Lut 2006 00:42 7950 9
REKLAMA
  • #1 2308481
    michow
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Po przegladnieciu wielu postow dotyczacych budowy komputera pokladowego
    zwracam sie do forumowiczow z prozba o pomoc w rozwiazaniu mojego problemu: tak wiec chcialbym zbudowac prosty licznik/komputerek samochodowy ktory pokazywal by (najlepiej na wyswietlaczu lcd 2x8) predkosc w km/h oraz obroty silnika w rpm samochod w ktorym chcialbym to wykorzystac to volkswagen golf z tego co sie juz zdazylem dowiedziec to do pomiaru predkosci mozna wykorzystac impulsator z mk2/mk3 jednak co dalej...

Widze ze temat cieszy sie niezwyklym zainteresowaniem :) za pomoc oferuje punkty a moze ktos podejmie sie zrealizowania takiego projektu za rozsadne pieniadze ??
  • REKLAMA
  • #2 2313908
    tqmeh
    Poziom 19  
    Ocena: 87
    Witam
    czytalem chyba w EP o obrotomierzu i byl tam nawet dokładny schemat ale nie wiem czy Ci sie przyda bo zdaje sie ze chcesz zrobic 2 w 1.
    jaesli tak to moge poszukac
    Pozdrawiam:D
  • REKLAMA
  • #3 2315478
    michow
    Poziom 16  
    Tak wiem komputerek z EP 9-05 mam ten schemat ale to nie spelnia moich oczekiwan dzieki za zainteresowanie
  • #4 2317771
    4dim
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Jeśli chcesz pójść na skróty to możesz wykorzystać licznik rowerowy + dorobić obrotomierz np. w postaci linijki LED...
  • #5 2317968
    noemi
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Najpierw należy zacząć od tego jaki masz samochód: rodzaj paliwa, który rocznik, sposób zasilania (gaźnik, wtrysk). W typowym układzie jeśli w samochodzi nie ma impulsów z przetwornika drogi trzeba założyć taki impulsator na lince od prędkościomierza. Impulsy trzeba uformować do poziomu wymaganego przez procesor, a dalej to już chyba jasne. Co do obrotomierza to impulsy z zapłonu (cewka, hallotron, przerywacz), formowanie tych impulsów i reszta. Pracuję nad czymś takim do swojego auta, chętnie wymienię doświadczenia. Ja chcę jeszcze dorobić miernik ilości gazu w butli (najtrudniejsze chyba, bo brakuje mi podstaw teoretycznych) i temperatury w różnych miejscach oraz woltomierz.
  • REKLAMA
  • #6 2320944
    michow
    Poziom 16  
    Samochod golf mk1 wtrysk mechaniczny k-jetronic rocznik jest chyba nieistotny rodzaj paliwa benzyna. Co do imulsow to w pierwszym moim poscie pisze conieco na ten temat. Orientuje sie mniejwiecej jak ma to wygladac od strony teoretycznej jednak jaki procesor wybrac i jak to oprogramowac i polaczyc to juz dla mnie czarna magia :) co do poziomu paliwa w butli to jest gotowy uklad na allegroi: http://www.allegro.pl/item87166371_wskaznik_ilosci_paliwa_lpg.html a w jakim aucie robisz ten komputerek ?? AHA serdecznie dziekuje za posty w stylu licznik rowerowy... juz na to wpadlem i jest to lipa to ma byc konkretne rozwiazanie a nie polsrodek.
  • #7 2321239
    noemi
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    > jaki procesor wybrac i jak to oprogramowac i polaczyc to juz dla mnie czarna magia

Wszystko zależy od Twoich upodobań, umiejętności i ambicji. Radzę zacząć od tekstów w stylu "Mikroprocesorowa ośla łączka" itp.

> co do poziomu paliwa w butli to jest gotowy uklad na allegro

To dla mnie nie jest rozwiązanie. Wyświetlany ma być poziom LPG w zbiorniku z największą możliwą dokładnością (nie mniej niż 1%) i to na wyświetlaczu tekstowym lub graficznym. Być może można by ten układ wykorzystać jako pośrednik, nie wiem, na razie czekam na odpowiedź allegrowicza. Ja chcę to zrobić na układzie AS5040 lub podobnym.
    > a w jakim aucie robisz ten komputerek ?
    VOLVO 460 '91 gaźnik, linka
  • #8 2323092
    michow
    Poziom 16  
    A moze podejmiesz sie zbudowania takiego ukladu dla mnie za jakas rozsadna kase ?? Co do oslej laczki spoko wszystko pieknie ale ja potrzebuje na szybko gotowe rozwiazanie a nie edukacji w zakresie ukladow cyfrowych. W koncu jak chcesz sie napic piwa to nie budujesz browaru prawda ??
  • REKLAMA
  • #9 2323597
    Wglik
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam

Co do pomiaru poziomu gazu w zbiorniku to chyba są dostępne wielozawory z liniowym pomiarem poziomu gazu tak jak w zbiornikach benzyny. Można wymienić taki wielozawór i mierzyć napięcie.

Pozdrawiam
  • #10 3802420
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego licznika/komputera pokładowego do VW Golf (głównie mk1 z wtryskiem mechanicznym K-Jetronic), który wyświetlałby prędkość w km/h oraz obroty silnika w rpm na wyświetlaczu LCD 2x8. Do pomiaru prędkości sugerowano wykorzystanie impulsatora z modeli Golf mk2/mk3 lub impulsatora na linkę prędkościomierza, z koniecznością odpowiedniego kształtowania sygnału do poziomu procesora. Obroty silnika można mierzyć za pomocą impulsów z układu zapłonowego (cewka, hallotron, przerywacz). Wskazano, że wybór procesora i oprogramowania zależy od umiejętności użytkownika, a gotowe schematy, np. z Elektroniki Praktycznej, nie spełniają wszystkich oczekiwań. Jeden z uczestników pracuje nad podobnym projektem na mikrokontrolerze ATMEGA 8535 z wyświetlaczem 2x16, obejmującym pomiar temperatur, prędkości, obrotów, stanu pasów i drzwi. Poruszono także temat pomiaru poziomu LPG w zbiorniku, gdzie dostępne są wielozawory z liniowym pomiarem poziomu gazu, a także gotowe wskaźniki LPG dostępne na aukcjach internetowych. Autor poszukuje gotowego, konkretnego rozwiązania do szybkiej realizacji projektu, unikając półśrodków typu licznik rowerowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA