logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować licznik do VW Golf z wyświetlaczem LCD 2x8?

michow 16 Lut 2006 00:42 7947 9
REKLAMA
  • #1 2308481
    michow
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Po przegladnieciu wielu postow dotyczacych budowy komputera pokladowego
    zwracam sie do forumowiczow z prozba o pomoc w rozwiazaniu mojego problemu: tak wiec chcialbym zbudowac prosty licznik/komputerek samochodowy ktory pokazywal by (najlepiej na wyswietlaczu lcd 2x8) predkosc w km/h oraz obroty silnika w rpm samochod w ktorym chcialbym to wykorzystac to volkswagen golf z tego co sie juz zdazylem dowiedziec to do pomiaru predkosci mozna wykorzystac impulsator z mk2/mk3 jednak co dalej...

Widze ze temat cieszy sie niezwyklym zainteresowaniem :) za pomoc oferuje punkty a moze ktos podejmie sie zrealizowania takiego projektu za rozsadne pieniadze ??
  • REKLAMA
  • #2 2313908
    tqmeh
    Poziom 19  
    Ocena: 87
    Witam
    czytalem chyba w EP o obrotomierzu i byl tam nawet dokładny schemat ale nie wiem czy Ci sie przyda bo zdaje sie ze chcesz zrobic 2 w 1.
    jaesli tak to moge poszukac
    Pozdrawiam:D
  • #3 2315478
    michow
    Poziom 16  
    Tak wiem komputerek z EP 9-05 mam ten schemat ale to nie spelnia moich oczekiwan dzieki za zainteresowanie
  • REKLAMA
  • #4 2317771
    4dim
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Jeśli chcesz pójść na skróty to możesz wykorzystać licznik rowerowy + dorobić obrotomierz np. w postaci linijki LED...
  • #5 2317968
    noemi
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Najpierw należy zacząć od tego jaki masz samochód: rodzaj paliwa, który rocznik, sposób zasilania (gaźnik, wtrysk). W typowym układzie jeśli w samochodzi nie ma impulsów z przetwornika drogi trzeba założyć taki impulsator na lince od prędkościomierza. Impulsy trzeba uformować do poziomu wymaganego przez procesor, a dalej to już chyba jasne. Co do obrotomierza to impulsy z zapłonu (cewka, hallotron, przerywacz), formowanie tych impulsów i reszta. Pracuję nad czymś takim do swojego auta, chętnie wymienię doświadczenia. Ja chcę jeszcze dorobić miernik ilości gazu w butli (najtrudniejsze chyba, bo brakuje mi podstaw teoretycznych) i temperatury w różnych miejscach oraz woltomierz.
  • REKLAMA
  • #6 2320944
    michow
    Poziom 16  
    Samochod golf mk1 wtrysk mechaniczny k-jetronic rocznik jest chyba nieistotny rodzaj paliwa benzyna. Co do imulsow to w pierwszym moim poscie pisze conieco na ten temat. Orientuje sie mniejwiecej jak ma to wygladac od strony teoretycznej jednak jaki procesor wybrac i jak to oprogramowac i polaczyc to juz dla mnie czarna magia :) co do poziomu paliwa w butli to jest gotowy uklad na allegroi: http://www.allegro.pl/item87166371_wskaznik_ilosci_paliwa_lpg.html a w jakim aucie robisz ten komputerek ?? AHA serdecznie dziekuje za posty w stylu licznik rowerowy... juz na to wpadlem i jest to lipa to ma byc konkretne rozwiazanie a nie polsrodek.
  • #7 2321239
    noemi
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    > jaki procesor wybrac i jak to oprogramowac i polaczyc to juz dla mnie czarna magia

Wszystko zależy od Twoich upodobań, umiejętności i ambicji. Radzę zacząć od tekstów w stylu "Mikroprocesorowa ośla łączka" itp.

> co do poziomu paliwa w butli to jest gotowy uklad na allegro

To dla mnie nie jest rozwiązanie. Wyświetlany ma być poziom LPG w zbiorniku z największą możliwą dokładnością (nie mniej niż 1%) i to na wyświetlaczu tekstowym lub graficznym. Być może można by ten układ wykorzystać jako pośrednik, nie wiem, na razie czekam na odpowiedź allegrowicza. Ja chcę to zrobić na układzie AS5040 lub podobnym.
    > a w jakim aucie robisz ten komputerek ?
    VOLVO 460 '91 gaźnik, linka
  • REKLAMA
  • #8 2323092
    michow
    Poziom 16  
    A moze podejmiesz sie zbudowania takiego ukladu dla mnie za jakas rozsadna kase ?? Co do oslej laczki spoko wszystko pieknie ale ja potrzebuje na szybko gotowe rozwiazanie a nie edukacji w zakresie ukladow cyfrowych. W koncu jak chcesz sie napic piwa to nie budujesz browaru prawda ??
  • #9 2323597
    Wglik
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam

Co do pomiaru poziomu gazu w zbiorniku to chyba są dostępne wielozawory z liniowym pomiarem poziomu gazu tak jak w zbiornikach benzyny. Można wymienić taki wielozawór i mierzyć napięcie.

Pozdrawiam
  • #10 3802420
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego licznika/komputera pokładowego do VW Golf (głównie mk1 z wtryskiem mechanicznym K-Jetronic), który wyświetlałby prędkość w km/h oraz obroty silnika w rpm na wyświetlaczu LCD 2x8. Do pomiaru prędkości sugerowano wykorzystanie impulsatora z modeli Golf mk2/mk3 lub impulsatora na linkę prędkościomierza, z koniecznością odpowiedniego kształtowania sygnału do poziomu procesora. Obroty silnika można mierzyć za pomocą impulsów z układu zapłonowego (cewka, hallotron, przerywacz). Wskazano, że wybór procesora i oprogramowania zależy od umiejętności użytkownika, a gotowe schematy, np. z Elektroniki Praktycznej, nie spełniają wszystkich oczekiwań. Jeden z uczestników pracuje nad podobnym projektem na mikrokontrolerze ATMEGA 8535 z wyświetlaczem 2x16, obejmującym pomiar temperatur, prędkości, obrotów, stanu pasów i drzwi. Poruszono także temat pomiaru poziomu LPG w zbiorniku, gdzie dostępne są wielozawory z liniowym pomiarem poziomu gazu, a także gotowe wskaźniki LPG dostępne na aukcjach internetowych. Autor poszukuje gotowego, konkretnego rozwiązania do szybkiej realizacji projektu, unikając półśrodków typu licznik rowerowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA