logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

wszystkie marki - Analogowy elektroniczny prędkościomierz

rikuelle 04 Wrz 2017 11:52 2643 7
REKLAMA
  • #1 16680293
    rikuelle
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Hej,
    Czy ktoś was wie z jakiego auta można zapożyczyć ( o ile takie występowały) licznik na napędzany elektronicznie (np Golf 3 - impulsatorem) ale wskazania prędkości oraz kilometry były mierzone nadal analogowo (np golf 2 i kilometry na obrotowej ośce).
    Konkretnie. Mam VW Golfa 2. Wsadziłem do niego dużo większy motor, do tego dorzucona jest 6-cio biegowa skrzynia manualna (02M). Wyjścia ze skrzyni są tylko elektroniczne na prędkościomierz i nie da rady zakręcić zamiast impulsatora zwykłego ślimaka z wyjściem na linkę. Dlatego szukam takiego rozwiązania, żeby przerobić zegary z golfa 2 żeby działała i prędkość i biły kilometry. Aktualnie zamontowane zegary pochodzą z Golfa 4 i wyglądają strasznie nie estetycznie. Dlatego też chciałbym przerobić oryginalny licznik. Wiem że łatwiej wrzucić licznik z Golfa 3 ale nie tędy droga.
  • REKLAMA
  • #2 16680347
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2641
    Może ktoś był by w stanie zrobić Ci napęd do kręcenia linki licznika sterowany z impulsatora ze skrzyni, jakiś silnik i elektronika. Chyba jedyne wyjście.
  • REKLAMA
  • #3 16680406
    rikuelle
    Poziom 10  
    Słyszałem, że są takie liczniki. 1 się chwalił że co on nie zrobił ale się nie podzielił informacją bo "to kosztuje" i za 1000 by mi przerobił. Są takie przetworniki ale płacić za niego na nasze jakieś 600 pln to też trochę przesada. Szukam bazy na przerobienie bo wiem, że sam dam rade to zrobić.
  • REKLAMA
  • #5 16680439
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5045
    Jak dobrze rozumiem pytanie i dobrze pamiętam to np Audi 80 B4. Sygnal o prędkości podawany elektronicznie do licznika a ten macha wskazówką i kręci cyferkami od przejechanego dystansu.
  • #6 16680463
    rikuelle
    Poziom 10  
    Twingo? Twingo ma wszystko elektronicznie a nie o to tu chodzi.
    AUDI 80 ? muszę to sprawdzić dzięki za jakiś trop ;)
  • REKLAMA
  • #7 16681547
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6460
    W Punto I w wersji ELX miałem mechaniczny licznik sterowany z impulsatora (ale biedniejsze wersje, bez ABSu miały na linkę).

Na Allegro znalazłem jedne takie zegary (nr kat. 60.6220.001)... 6758638327
    wszystkie marki - Analogowy elektroniczny prędkościomierz wszystkie marki - Analogowy elektroniczny prędkościomierz
  • #8 16681625
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1334
    Bravo,brava, marea z pierwszej generacji miały takie okrągłe z km na waleczkach. Niestety ciężka rzeźba z tego bo elektronika na płytce chyba sporo wieksza niż licznik od golfa ale możliwe do zrobienia bo ten licznik jest całkiem głupi jak licznik z audi. Pytanie tylko czy chociaż w miarę prawdziwą prędkość bedzie pokazywał. Chyba trzeba by porównać wielkość kół i ilość zębów na kole fonjcznym impulsatora.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do przerobienia analogowego prędkościomierza w VW Golfie 2, aby działał z elektronicznym sygnałem z 6-biegowej skrzyni manualnej (02M). Wskazówki dotyczące potencjalnych źródeł prędkościomierzy obejmują Audi 80 B4 oraz Fiat Punto I ELX, które miały mechaniczne liczniki sterowane impulsatorem. Inne propozycje obejmują stworzenie napędu do linki licznika z impulsatora oraz przeróbki zegarów z innych modeli, takich jak Renault Twingo II, które jednak nie spełniają wymagań użytkownika. Użytkownik preferuje przeróbkę oryginalnego licznika Golfa 2, zamiast instalacji zegarów z Golfa 3.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA