logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LCD a CRT - jakie obrazy?

darek795 17 Lut 2006 22:48 1691 8
REKLAMA
  • #1 2316267
    darek795
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Pytanie do osób, które używały monitorów CRT i przesiadły się na LCD. Czy uważacie, że obraz jest lepszy ,gorszy czy taki sam. Czy warto było zamieniać jedno na drugie????Czy jesteście zadowoleni z nowego monitora bardziej niż ze starego? Proszę o opinie.
  • REKLAMA
  • #2 2316336
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Było wiele razy - opcja szukaj z opcją szukania na forum "Co kupić, gdzie kupić?" (na innych forach też można, bo też trochę tego było).

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2316344
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 531
    Miałem okazję testować Samsunga SM 740-N 17" (podłączony przez D-Dub).
    Kolory ładniejsze niż na CRT, ale widać było u góry i dołu podświetlenie matrycy. Czcionki ładne tylko w rozdzielczości nominalnej, smużenie minimalne.
    Ogólnie odczucia mieszane. Ceny CRT są śmieszne, więc trudno by mi było się zdecydować w tej chwili na LCD.
  • #4 2316858
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Jest szereg przyczyn że monitory LCD wypierają monitory CRT przede wszystkim ze względów ekologicznych, czterokrotne mniejsze zużycie energi elektrycznej przy używaniu go i w produkcj oraz utylizacji. Brak promieniowania i migotania szkodliwego dla użytkownika a co za tym idzie nie męczące pracującego który musi spędzać dużo czasu z komputerem a potem odbija się to na jego zdrowiu..W trybach tekstowych są dużo lepsze od średniej klasy CRT. Jedynym parametrem do którego mają zastrzeżenia nie zdecydowani to czasy reakcji bo w monitorze LCD każdy pixel jest adresowany osobno i zapalany przez tranzystory tworzące matrycę. Przy wyborze monitora LCD nie decydować się na te parametry podawane przez producenta monitora bo im gorszy tym parametry są lepsze a to również zależy od sposobu pomiaru można podawać czas reakcji kiedy pixel zaczyna się gasić lub zapalać albo kiedy jest on całkowicie zgaszony i zapalony i zgaszony a to jest spora różnica w parametrach. Również sporo zależy jakość od sposobu transmisji między elektroniką monitora a elektroniką matrycy a producenci podają tylko parametry matrycy.Elektroniki monitora również maja spore różnice w parametrach takich jak pasmo przenoszenia związane z parametrami przetworników analogowo-cyfrowych. Dlatego przy wyborze monitora LCD należy go przetestować przy zakupie a nie opierać sie o parametry podawane przez sprzedawcę.
  • REKLAMA
  • #5 2317160
    darek795
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Dziękuje za odpowiedzi,
    ale nie chodziło mi jakieś szczegółowe porównania techniczne, tylko o subiektywne oceny uzytkowników, którzy zmienili monitor CRT na LCD, z czego są zadowoleni a z czego nie. Najlepiej takich, którzy parę lat użytkowali monitor CRT i LCD.
    Wypowiedzi typu - miałem monitor CRT np Sony Trinitron zamieniłem na LCD jakiśtam. Jestem zadowolony z.........itd.
    Żeby to było oparte na doświadczeniu uzytkownika, a nie specyfikacjach technicznych.
  • REKLAMA
  • #6 2317486
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    wrzenia subiektywne beda rozne w zaleznosci od osobnika.. tak jak jednemu podoba sie bzremienie alfreda w obudowie po beczce od kiszonej kapusty tak drugiemu nie dogodzisz wyrafinowana konstrukcja za 5kzl.
    Załączniki:
    • Characteristics_of_CRT_and_LCD_displays.pdf (297.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2321293
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    hehe. to tak specjalnie zeby ktos kto nie umie sam szukac troszke stracil i moze jak to juz go wkurzy to sam poszuka w przyszlosci.. pozdr.
  • #9 2321800
    zbigniew tomczak
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    mam od 2.5 roku LCD--Ssmsunga Syn Master 171P--dałem za niego 3000zł.--średnia klasa-wysoka pułka, za SONY w tym czasie kosztował tej klasy 4.500zł--wybrałem Samsunga i nie żałuję--zero problemów:brak uszkodzonych pikseli,dobra jakoś kolorów,nasycenie i ostrość--mały pobór mocy 30W,na czuwaniu 1W--ma dwa wyjścia analogowe i cyfrowe...
    mam podłączony pod wejście cyfrowe---musi być karta graficzna z takim wejściem--mam Radeona 9800--obraz jest kryształ--zdjęcia, filmy--na grach mniejszy efekt--nie ma smużenia--nie gram- ale syn gra 3-5godzin i nie szczypią mu oczy i nie boli głowa jak na zwykłym monitorze......
    ja bym dzisiaj innego monitora nie kupił jak LCD--dzisiaj są monitory o lepszych parametrach jak mój.....
    kup 19 calowy--dobrej klasy--musisz wydać 2000-2500zł,nie kupuj tych 800--1200zł--jakość mierna.....

pozdrawiam*******

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy subiektywnych ocen użytkowników, którzy przeszli z monitorów CRT na LCD. Wskazano, że monitory LCD cechują się mniejszym zużyciem energii, brakiem migotania i promieniowania, co wpływa korzystnie na komfort pracy i zdrowie użytkownika. W trybach tekstowych LCD są często lepsze od średniej klasy CRT, choć czas reakcji matrycy LCD bywa krytykowany ze względu na różne metody pomiaru. Użytkownik testujący Samsunga SM 740-N 17" zauważył ładniejsze kolory niż na CRT, ale widoczne podświetlenie matrycy i minimalne smużenie. Inny użytkownik posiadający Samsunga SyncMaster 171P (LCD) podkreślił dobrą jakość kolorów, ostrość obrazu, brak problemów z uszkodzonymi pikselami oraz niski pobór mocy. Zaleca zakup monitorów LCD dobrej klasy (np. 19 cali) w cenie 2000-2500 zł, unikając tańszych modeli o słabej jakości. Ogólnie opinie są mieszane, ale wielu użytkowników docenia zalety LCD, zwłaszcza w kontekście komfortu pracy i ekologii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA