logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice w poborze prądu między monitorami LCD 17 a 19 a CRC

tomcio1-19 01 Cze 2006 17:43 11066 23
REKLAMA
  • #1 2686777
    tomcio1-19
    Poziom 11  
    Mam takie pytanie do specjalistów w tej dziedzinie a więc jaki jest pobór prądu monitorów LCD a CRC i czy dużo rózni się pobór pradu w monitorze LCD 17" a 19" ?
  • REKLAMA
  • #2 2686835
    PiotrM
    Poziom 22  
    Ocena: 43
    To zależy od typu monitora. Średnio jest większy chyba o 10 do 30 W.
  • #3 2686919
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    A kineskopowe biorą kilka razy większy prąd od LCD. Trudno tu jest sprecyzować ale spotkałem się z17-stką badziewnej firmy- brała 150W a 17 sony 230W.........
    LCD 50 do 70 W w zależności od typu marki i..... przewatowania zasilacza.
    Pozdr.J.
  • #4 2688251
    PiotrM
    Poziom 22  
    Ocena: 43
    Ja mierzyłem moc monitora 15 calowego z kineskopem i wychodziło mi do 55W.
  • #5 2688355
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Standardem w nowych monitorach LCD jest 30 - 40W
    Na czuwaniu ok 2W.
  • REKLAMA
  • #6 2688655
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Ciekawy temat się trafił.
    Na ogół LCD pobiera mniej niż CRT. Różnica pomiędzy LCD 17 a 19 jest niewielka ok 20VA.
    Ale mam pytanie po co taka informacja Koledze?
    Niech kolega zauważy, że zakład energetyczny nie popuści i jak się zużyje mniej energii niż w umowie to podwyższają opłatę przesyłową zmienną (i rachunek wychodzi prawie taki sam jakby zużywać tyle co w umowie).
    Pozdrawiam.
  • #7 2689590
    tomcio1-19
    Poziom 11  
    ja połace za prąd co miesiąc i za prąd zużyty - więc taka informacja ma znaczenie.
  • REKLAMA
  • #8 2689737
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    To albo Kolega ma super umowę, albo nie wie z czego się składa rachunek za prąd.
    Ponadto aby mówić o stratach i różnicach trzeba by mieć ...naście lub ...dziesiąt stanowisk, a i tak więcej ciągnie zasilacz od komputera niż monitor.
    Pozdrawiam.

Dodano po 3 [minuty]:

ps.
    Przepisy ustawy z dnia 10.04.1997r. Prawo energetyczne (Dz. U. Nr 54, poz.348) i przepisy wykonawcze, wprowadziły podział działalności zakładów energetycznych na część dystrybucyjną (przesył i rozdział energii elektrycznej) i obrotową (zakup energii elektrycznej i jej sprzedaż dla odbiorców ). Dotychczasowa cena energii elektrycznej została podzielona na następujące składniki:
    a) związane z działalnością dystrybucyjną:
    - opłata za usługi przesyłowe - część stała obejmująca koszty utrzymania systemu elektroenergetycznego. Opłata ta jest niezależna od ilości pobranej energii elektrycznej przez odbiorców i może być naliczana w stosunku do mocy umownej lub ryczałtowo zł/m-c;
    - opłata za usługi przesyłowe - część zmienna obejmująca koszty usług systemowych. Opłata ta jest naliczana w stosunku do pobranej energii elektrycznej przez odbiorców.
    b) związane z działalnością obrotową:
    - cena energii elektrycznej, obejmująca koszty zakupu energii. Ceny te stosuje się do ilości pobranej energii elektrycznej przez odbiorców;
    - opłata abonamentowa, obejmująca koszty związane z rozrachunkiem. Opłata ta nie zależy od ilości pobranej energii elektrycznej przez odbiorców i jest naliczana jako stała w zł/m-c na odbiorcę.

Dodano po 12 [minuty]:

i jeszcze jedno - Słyszał Kolega pewnie o sprawach gdzie Ludzie założyli liczniki na działkach budowlanych, w zimie budowa stała zużycie energii 0kW a rachunek wyższy jak w miesiącach w których pracowały betoniarki - opłata przesyłowa zmienna.
    Jeszcze raz Pozdrawiam.
  • #9 2697316
    tomcio1-19
    Poziom 11  
    mi wylicza zużycie prądu właścieciel mieszkania z minionego miesiąca przelicza ile zuzyłem i tyle płace - a to że on może zapłacić więcej to juz nie interesuje mnie - ja poprostu chce zminiejszyć swoje zużycie.
  • #10 2799486
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 74
    No to jakas dziwna ta umowa. Ja mam tak ze place tyle ile zużyję i nic mi nie jest wyrównywane opłatą przesyłową. Dlatego dla mnie też ma znaczenie co ile pobiera energii bo dzięki temu obniżyłem sobie rachunki za prąd.
  • #11 2803086
    tbunio
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Witam

Niedawno przesiadłem sie z 17" SM755DFX CRT na 19 LCD 913V. Obydwa Samsunga. CRT pobierał 100W natomiast LCD 40W. Warto się pzesiąśc

Pozdrawiam
  • #12 2812321
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Wprowadzenie monitorów LCD zyskało od razu poparcie rządu USA dla producentów bo tam liczy się wszystko o ile spadnie zużycie energi elektrycznej potrzebnej do używania jego i wyprodukowania a szczególnie jaki wpływ będzie miało to na ochronę środowiska (wyprodukowanie i utylizacja) w porównaniu z CRT, oszcżędności można porównać do wyeliminowania 20mil aut, do tego dochodzi jeszcze wpływ na wzrok i napędzęnie gospodarki.
  • #13 2812334
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    A Myślisz, że właściciel podaruje Ci opłatę przesyłową?
    Podzieli rachunek na liczbę kW i pomnoży przez Twoje.
    Co do relacji CRT - LCD - to jeszcze LCD nie do wszystkiego się nadaje.
    Szanujący się GRACZ nie kupi LCD.
    Pozdrawiam.
  • #14 2812394
    satgal
    Poziom 40  
    Szanujący się gracz to będzie zbierał monitory CRT po śmietnikach bo produkcja ich wkrótce zbliży się do zera a jak graczom zacznie się pogorszać wzrok to dojdzie do wniosku że one nadają się do tego celu również.
  • #15 2812432
    MiL999
    Poziom 26  
    Najpowazniejszą wadą LCD jest ich sztywna rozdzielczość. Przy pracy w innych obraz jest kiepski. Ale niepodważalna zaleta to to że nie męczą tak oczu i pobierają znacznie mniej energii.
  • #16 2820451
    Jobej
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Zgadza się pobierają mniej energii.
    Też męczą oczy, może nie tak jak kineskopowe, ale obraz również migota z czestotliwością na którą jest ustawiony poprzez sygnał informacyjny z grafiki. Mimo że tego nie widać.
    Nie to, żebym był przeciwnikiem LCD ale monitory te (nie mam na myśli tylko jednej marki) wyświetlają niektóre kolory, w sposób sztuczny, czasem nawet przy większej jasności przejaskrawiony.
  • #17 2820481
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6463
    Z tymi opłatami to coś "czarujecie", jak nie używam prądu na działce albo nie odpiszę licznika (wtedy jest rachunek na 0kWh) opłata jest stała, coś koło 13zł.
  • #18 2826810
    MiL999
    Poziom 26  
    Jasne. Jak masz telefon i nie dzwonisz to też płacisz abonament.
  • #19 2873694
    wlserwis
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Moja 15ka Eizo L365 pobiera przy jaskawości 0% (i tak jest na tyle jasno, ze spokojnie mozna używac nawet w dzień)
    - uwaga - 17W!
    Przy jaskrawości na 50% - 27W.
    Najlepsze kineskopowe biorą przy małych jaskrawościach ca. 40-50W. Różnica jest więc istotna, prawda?

Zapomniałem dodać, że przecież 15ka LCD jest praktycznie jak 17ka CRT, a 17ki CRT to pobierają już dobre 60-80W...
  • REKLAMA
  • #20 2947840
    matgaw
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Mój stary CRT 17" pobierał 64W przy typowej pracy. Nowy LCD 19" przy typowej pracy pobiera... 21W! Gdy się ustawi moc lamp na max (czego nie polecam ;) ) pobór wzrasta do 36W.
    Mało tego, gdy odłączę go od zasilania gdy jest wyłączony, a następnie włączę monitor przyciskiem, to na samych kondensatorach potrafi się odpalić na ułamek sekundy. Dobre, nie? :D
  • #21 2947906
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    Kolego matgaw jak będziesz tak robgił często to kiedyś się wcale nie włączy (stany nieustalone).
    Kolego tzok możesz się podzielić wiadomością jaką Masz taryfę?
    Kolego satgal zanim dojdzie do wywalenia wszystkich CRT na śmietnik - może i LCD będą już spełniały wymogi Graczy.
    Nie neguję dobrych stron LCD (bo takie mają), ale coś za coś.
    Pozdrawiam.
  • #22 2948356
    satgal
    Poziom 40  
    Kolega JOBEJ napisał że LCD dają sztuczne kolory, a wynikało by z tego że CRT dają prawdziwe. Tak nie jest gdyż w tych i tamtych wyświetlanie kolorów polega na oszukaniu wzroku, gdyby obraz był naturalny tak jak w rzeczywistości to by był nie ciekawy.
  • #23 2951271
    msblondyn
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Ja w czasie wakacji pracuje w przedsiebiorstwie geodezyjnym, przy doprowadzaniu do zgodnosci map ze zdięciami czarnobiałymi. Mamy w pracy monitory CRT i LCD i powiem tak, jak pracuje na monitorze LCD, to wiele szczegółów mozna całkiem inaczej zinterpretowac niż na CRT, poprostu obraz jest bardziej rozmyty przy duzych powiekszeniach i z tego tytułu pojawiają sie błędy. A wzrok tez sie męczy przy LCD.
  • #24 2963351
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6463
    dariuszm2 napisał:
    Kolego tzok możesz się podzielić wiadomością jaką Masz taryfę?
    G11
    Na rachunek składa się:
    opłata za energię (od kWh)
    opłata dystrybucyjna zmienna (od kWh)
    opłata sieciowa stała (stała)
    opłata abonamentowa (stała)

Opłata dystrybucyjna zależy od rejonu i nie ważne czy zużycie jest 0 czy 500kWh wynosi ~0,19zł/kWh.

msblondyn napisał:
    (...) jak pracuje na monitorze LCD, (...)obraz jest bardziej rozmyty przy duzych powiekszeniach(...)
    Obraz na LCD jest rozmty tylko jeśli monitor pracuje w rozdzielczości innej niż natywna, w rozdzielczości natywnej jednemu pikselowi obrazu odpowiada jeden fizyczny punk na ekranie, bardziej ostrego obrazu nie da się już uzyskać.
    msblondyn napisał:
    (...)A wzrok tez sie męczy przy LCD.
    Pewnie, że tak - przy czytaniu książki też się męczy, niemniej zmęczenie jest mniejsze niż przy patrzeniu w monitor CRT.

Podsumowanie tematu

✨ Monitory LCD generalnie pobierają znacznie mniej energii niż CRT, z różnicą rzędu 30-150 W w zależności od modelu i wielkości. Typowy pobór mocy dla LCD wynosi około 20-40 W podczas pracy, a w trybie czuwania około 2 W, podczas gdy CRT 17" może pobierać od 60 do nawet 230 W. Różnica między monitorami LCD 17" a 19" jest niewielka, zwykle około 10-30 W. Wskazano, że pobór energii zależy od typu, marki oraz jakości zasilacza. W dyskusji poruszono także kwestie opłat za energię elektryczną, gdzie opłaty stałe i przesyłowe mogą wpływać na ostateczny rachunek niezależnie od faktycznego zużycia. Zwrócono uwagę na zalety LCD, takie jak mniejsze zmęczenie oczu i niższe zużycie energii, ale także na ich wady, np. sztywna rozdzielczość i czasami sztuczne odwzorowanie kolorów. W kontekście użytkowania profesjonalnego i gamingowego podkreślono, że CRT nadal bywa preferowany ze względu na jakość obrazu i brak problemów z rozdzielczością. Przykłady konkretnych modeli pokazują, że przejście z CRT na LCD może przynieść znaczne oszczędności energii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA