logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

chce złożyć kolumny z głośników stx`a...tylko jakie? :(

dolphin123 18 Lut 2006 21:43 1262 9
REKLAMA
  • #1 2319655
    dolphin123
    Poziom 21  
    Ocena: 167
    Witam

Chciałbym złożyć kolumny 3drożne 8ohmowe stx`a z głośnikiem basowym maksymalnie 22cm średnicy.... średniotonowych na stronie nie jest wiele, zakup ich zależy od głośnika jaki zastosuje..lecz narazie nie wiem jaki basowy zastosować... może dać 2niskotonowe 4ohmowe w szereg? czy lepiej dać jakiś jeden z tych co proponuja? I tu dochodzi jeszcze wtedy problem obudowy i litrarzu... czy zamknięta czy br....?

Bedą to moje pierwsze kolumny więc nie mam żadnego doświadczenia i mam nadzieję że pomożecie mi w moim projekcie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2319721
    El_liero
    Poziom 24  
    Ocena: 47
    sredniaki i wysokotonowce z STXa nie sa za dobre ( moje zdanie)... niskotonowe za ta kase sa spoxik ( sam bede konstruował na STXach niskotonowych... piszczałke biore z TVM)
    co do obudowy to zależy od tego jakie głośniki wybierzesz... głównie niskotonowego
  • REKLAMA
  • #3 2319724
    jaro_21
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    możesz skopiować coś z diy jest troche kolumn na stx ale głównie niskotonowe mają wzięcie, średnie są ciche a do wysokotonowych trzeba dawać tłumiki
    na pierwszą kontrukcję łatwiej jest zrobić coś 2 drożnego
    to tak ogólnie
  • #4 2319760
    dolphin123
    Poziom 21  
    przeglądałem troszke już diy i jest tam tyle różnych wersji że nie moge się zdecydować gdyż nie wiem jaki głośnik parametrowo jest najlepszy... wysoki i średni napewno nie będzie stxa. Tylko niskotonowy chce wstawić niskotonowy ale niestety nie mam pojęcia jaki wziąc. może jakieś rady?:)
  • REKLAMA
  • #5 2319811
    El_liero
    Poziom 24  
    Ocena: 47
    patrz na parametry dBSPL okolo 90 to jest spoxik... mniej niz 85 to taka troche lipa
    na moc "Pe"
    i na "Fs" ( to jest parametr ukazujacy czestotliwosc do jakiej moze zejsc najnizej glosnik... im mniejsza tym lepiej... w koncu basy to niskie czestotliwosci)
  • #6 2319817
    dolphin123
    Poziom 21  
    wiem co to za parametry jednak qts itd tez sa wazne wiec naprawde nie wiem co mam kupic.... :(

jesli ktos ma doswiadczenie zwiazane z stx`ami to prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #7 2319859
    jaro_21
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    napisz ile chcesz wydać na kolumny, jaki masz duży pokój do nagłośnienia jaki wzmacniacz

sam o stx-ach tylko czytałem ale jak podasz więcej informacji to inni pomogą

w diy jest troche projektów na głośnikach 22cm i 27 STX-a

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic364343.html

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic230494.html

wystarczy poczytać komentarze i nie popełnić tych błędów które zostały zauważone
    zawsze można zapytać autora o porade
  • #8 2319884
    dolphin123
    Poziom 21  
    wzmacniacz diy na koncowkach tda7294...
    pokoj 3m x 4m :) jednak mysle ze na blokowe imprezy tez moze styknac:)
  • #9 2320157
    ziooom
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    pytalem sie...dobre sredniaki stx'a wejda w polowie 2006 100w i powyzej 87db... pozyjemy zobacymy:)
  • #10 2320251
    dolphin123
    Poziom 21  
    skad masz takie informacje?

a jakie niskotonowe najlepiej dac?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy trójdrożnych kolumn 8 Ω z głośnikami STX, ze szczególnym naciskiem na wybór głośnika niskotonowego o maksymalnej średnicy 22 cm. Użytkownik rozważa zastosowanie jednego głośnika niskotonowego lub dwóch 4 Ω połączonych szeregowo, jednak nie jest pewien, które rozwiązanie będzie lepsze. Poruszono kwestie parametrów technicznych głośników, takich jak czułość (dBSPL około 90 dB), moc znamionowa (Pe), częstotliwość rezonansowa (Fs) oraz współczynnik tłumienia (Qts), które mają kluczowe znaczenie dla jakości basu. Zwrócono uwagę, że średniotonowe i wysokotonowe głośniki STX są mniej polecane, a do wysokotonowych często stosuje się tłumiki. Wskazano, że na początek łatwiej jest wykonać kolumnę dwudrożną. Dyskutowano także o rodzaju obudowy (zamknięta lub bass-reflex), który powinien być dobrany w zależności od wybranego głośnika niskotonowego. Użytkownik planuje użyć wzmacniacza DIY na końcówkach TDA7294 i nagłośnić pokój o wymiarach 3x4 m, z możliwością wykorzystania kolumn na imprezach. Podano linki do projektów DIY z głośnikami STX 22 cm i 27 cm oraz zasugerowano konsultacje z autorami tych projektów. Pojawiła się informacja o planowanym wprowadzeniu do sprzedaży w 2006 roku średniotonowych głośników STX o mocy 100 W i czułości powyżej 87 dB.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA