logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Optymalna temperatura pracy procesora AMD Duron 1400 z chłodzeniem standardowym?

dagzer 19 Lut 2006 13:34 2517 14
REKLAMA
  • #1 2321563
    dagzer
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    witaj cie mam pytanie, jaka powinna być właściwa temperatura durona 1400 podczas pracy,
    ja posiadam właśnie takiego i przy standardowym chłodzeniu, czyli aluminiowy radiator i zwykły wentylator, dodatkowo dołączyłem 1 wywiewowy wentylator, i u mnie temperatura to 58, 59 stopni (bez włanczania gry) a gdy zdejme obudowę to spada o jakies 5stopni, wydaje mi sie że to jest za wysoka temperatura, moze mi ktoś cos o tym powiedzieć, MOZE to jest wałaściwa temp?
  • REKLAMA
  • #2 2321627
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Trochę za wysoka ale jeszcze przy Duronie (max. do 90 stopni) ujdzie w tłoku. Sprawdź wentylator, radiator, pastę.
    Możesz ściągnąć dane katalogowe:
    http://www.amd.com/pl-pl/Processors/TechnicalResources/0,,30_182_739_2979,00.html
  • #3 2321708
    dagzer
    Poziom 12  
    dzieki za to ale ja tam nic nie moge kontretnego znaleźć, moze ktoś inny cos mi poradzi, jedno wiem ze chłodzenie musze zmienić, a czy wystarczy zastosowac radiator miedziany ewentualnie z miedzianym rdzeniem?
  • #4 2321734
    artur.lubin
    Poziom 25  
    Ocena: 46
    Ja kupiłem sobie wentylator Arctic Cooling 2TC z czujnikiem temp. Super sprawa. Nie dość że tani, do tego jest na grubej miedzianej podstawce i ma wymienne wiatraczki. Na duronie 900MHz mam 28st C!!! Tylko po zakupie żeby osiągnąć taki efekt zwarłem nóżki czujnika przez co wiatrak non stop kręci.
  • REKLAMA
  • #5 2321766
    dagzer
    Poziom 12  
    tyle że ja potzrebuje coś co naprawde dobrze chłodziw małych pieniądzach bo trafił mi sie ten duron taki ze mozna go krecic do 2100,bez podnoszenia napiecia
  • #7 2321886
    dagzer
    Poziom 12  
    no nawet bym sie pokusiłale na dzień dzisiejszy brak, zna ktoś moze jakies inne tanie sklepy internetowe, z dorym chłodzeniem?, teraz sie dze przy otwarym oknie ze zdjętąobudową a procek ma 51 stopni,
  • #8 2321897
    artur.lubin
    Poziom 25  
    dagzer napisał:
    no nawet bym sie pokusiłale na dzień dzisiejszy brak, zna ktoś moze jakies inne tanie sklepy internetowe, z dorym chłodzeniem?, teraz sie dze przy otwarym oknie ze zdjętąobudową a procesor ma 51 stopni,

Osobiście znam tylko 2 źródła. Sklep Proline i Allegro.
  • REKLAMA
  • #9 2322887
    Altus_140
    Poziom 23  
    Ocena: 41
    Witam
    Powiem tak : Mam durona 1800 Mhz nie podkręconego. Chłodzenie to radiator od Arctic Cooler z miedzianą podstawką i wentylator sunona 8x8 cm . Temperatura przy graniu to 30 stopni a przy normalnej pracy około 24 stopnie . Procesor ma batch 0542 czyli wysoki ! Chłodzenie nie jest za dobre ! Dlatego wnioskuje że twój duron strasznie sie grzeje ! Możesz podać numerki z procka ? Jaka to jest ? Mój to MIXJB
    Rdzeń nie jest ukruszony ? radiator dobrze dolega do rdzenia ? Napewno dobrze go przypiołeś ? Poznasz to po tym że na rdzeniu będzie bardzo cieniutka warstwa pasty , prawie niewidoczna natomiast na jego obrzezach cała reszta pasty .
    Napięcie w biosie dobrze ustawiłes ? Procek pracuje przy takiej temperaturze na 1400 Mhz ? czy jest moze podkręcony ?
    Powiedz mi to wszystko .
    Pozdro
  • #10 2322971
    artur.lubin
    Poziom 25  
    Kolego laikiem nie jestem. Ale tak: rdzeń nie jest uszkodzony. Płyta jest uszkodzona :D i będzie działała jeszcze ok 2 tygodni (zmieniam komputer) więc faktycznie może się przegrzewać. Uszkodzenie powstało w momencie bardzo dużych wahań w sieci (od 180 do 250V) a wymiana zasilacza nie pomogła. Nie wykrywa ona FDD, i CDrom a i nie zawsze HDD. Ogólnie zachowuje się jak w agonii :( (resety, piszczenie buzzera itp.) Pasty nie mam ani grama :D Stwierdziłem, że komp nie jest pierwszej młodości więc wymieniam na nowy. Na zdjęciu masz wygląd mojego kompa ;) Musiałem bebechy na wierzch wyjąć gdyż czasem do uruchomienia kompa trzeba ram do innego gniazda przełożyć (i tak w kółko)
    Załączniki:
    • Optymalna temperatura pracy procesora AMD Duron 1400 z chłodzeniem standardowym? !CID__19-02-06_1857.jpg (50.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2323812
    Martyn
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    dagzer napisał:
    no nawet bym sie pokusiłale na dzień dzisiejszy brak, zna ktoś moze jakies inne tanie sklepy internetowe, z dorym chłodzeniem?, teraz sie dze przy otwarym oknie ze zdjętąobudową a procesor ma 51 stopni,

popatrz na komputroniku lub benchmarku
  • #12 2347948
    Altus_140
    Poziom 23  
    Ocena: 41
    no a więc to pewnie chipset płyty głównej uległ uszkodzeniu . z tego co mówisz że nie wykrywa fdd, cd-rom no i czasem hdd wiadomo że są duże kłopoty z Mostkiem Południowym natomiast muisisz przekładać pamięc zeby komp ruszył pewnie dlatego ze mostek północny ma usterke .
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #13 2355597
    dagzer
    Poziom 12  
    Altus_140 napisał:
    Witam
    Powiem tak : Mam durona 1800 Mhz nie podkręconego. Chłodzenie to radiator od Arctic Cooler z miedzianą podstawką i wentylator sunona 8x8 cm . Temperatura przy graniu to 30 stopni a przy normalnej pracy około 24 stopnie . Procesor ma batch 0542 czyli wysoki ! Chłodzenie nie jest za dobre ! Dlatego wnioskuje że twój duron strasznie sie grzeje ! Możesz podać numerki z procka ? Jaka to jest ? Mój to MIXJB
    Rdzeń nie jest ukruszony ? radiator dobrze dolega do rdzenia ? Napewno dobrze go przypiołeś ? Poznasz to po tym że na rdzeniu będzie bardzo cieniutka warstwa pasty , prawie niewidoczna natomiast na jego obrzezach cała reszta pasty .
    Napięcie w biosie dobrze ustawiłes ? procesor pracuje przy takiej temperaturze na 1400 Mhz ? czy jest moze podkręcony ?
    Powiedz mi to wszystko .
    pozdrawiam

napiecia nie zmieniałem jest standardowe, co do zamocowania jest ok, no ma jedną ryske na rdzeniu, wymiwniłem chłodzniee ne wieksze 8x8cm z miedzianym rdzeniem i teraz mam 55stopni bez grania, to dalej jest dużo
  • #14 2355822
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    artur.lubin napisał:
    Kolego laikiem nie jestem.
    ...
    Pasty nie mam ani grama :D
    ...

Chyba jednak jesteś...
  • #15 2356116
    artur.lubin
    Poziom 25  
    Robert B napisał:
    artur.lubin napisał:
    Kolego laikiem nie jestem.
    ...
    Pasty nie mam ani grama :D
    ...

Chyba jednak jesteś...

Wiem wiem :D Normalnie stosuję pastę jednak ten komputer nie wart jest ani jednej kropelki. To tak jak by malować zardzewiałego malucha w momencie gdy zostaje wymieniany na mercedesa ;) Dlatego wyjątkowo poskąpiłem mu wspomagania chłodzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Procesor AMD Duron 1400 z standardowym chłodzeniem (aluminiowy radiator i wentylator) osiąga temperatury około 58-59°C podczas pracy bez obciążenia, co jest nieco wysokie, ale nadal bezpieczne, gdyż maksymalna dopuszczalna temperatura Durona wynosi do 90°C. Zaleca się sprawdzenie stanu wentylatora, radiatora oraz pasty termoprzewodzącej. Wymiana chłodzenia na lepsze, np. z miedzianą podstawą, może znacząco obniżyć temperaturę – przykładowo wentylator Arctic Cooling 2TC z miedzianą podstawą pozwala uzyskać temperatury około 28°C na Duronie 900 MHz. W przypadku podkręcania procesora do 2100 MHz bez podnoszenia napięcia, konieczne jest efektywniejsze chłodzenie. Problemy z płytą główną (uszkodzony chipset, mostek północny i południowy) mogą wpływać na stabilność systemu i temperaturę pracy. Montaż radiatora powinien być prawidłowy, z cienką warstwą pasty termoprzewodzącej na rdzeniu procesora. W sytuacji uszkodzonej płyty i braku pasty termoprzewodzącej, temperatura może być wyższa, ale wymiana chłodzenia na większe z miedzianym rdzeniem obniżyła temperaturę do około 55°C bez obciążenia. Źródła taniego chłodzenia to sklepy Proline i Allegro.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA