logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nissan Micra 1.0 16V 1997 - Silnik gaśnie po 30s, wymiana sterownika nie pomogła

Tarpi 19 Lut 2006 23:37 10774 9
REKLAMA
  • #1 2324290
    Tarpi
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam taki problem z Micrą 1,0 16V, 1997r

Auto nie odpalało. Poszukiwania usterki zakończyły się otworzeniem sterownika w którym zakwitło nowe życie :) Na razie z niewiadomego powodu dostała się do niego woda a korozja poprzerywała scieżki na płycie przy złączu. Kilka godzin walki przy naprawie tych ścieżek umożliwiło w końcu odpalenie samochodu. Ale niestety silnik chodził jakieś 30 s. i gasł. Pomyślałem że pewnie korozja narozrabiała coś więcej na płycie czego nie widzę i na czym się nie znam. Kupiłem zatem drugi , używany sterownik. I tu moje poczucie dobrze wydanych pieniędzy legło w gruzach :( Na nowym sterowniku silnik również odpala na 30-40 s. i gaśnie.
    Nie mam juz bladego pojęcia, o co chodzi ?? Coś przegapiłem albo czegoś nie rozumiem :(
    Numery sterowników w/g Boscha zgadzają się, różnią się jedynie nr w/g Nissana. Ale to podobno nie ma znaczenia.

Ma ktoś jakiś pomysł ?
  • REKLAMA
  • #2 2324367
    Michał Walczak
    Poziom 18  
    Ocena: 45
    A sprawdzales z jakiego powodu gasnie? Czy w pewnym momencie brak iskry, wtryskow czy np pompa paliwowa przestaje dzialac?
  • REKLAMA
  • #3 2324783
    grzebacz
    Poziom 21  
    Ocena: 90
    witam,niestety trzeba dobierac elementy wg numerów nissana,kiedys przy kawie padła cewka wn wymiana na podobna nie pomogła[takie same parametry!] zakupilem element made in japan,motorek smiga do tej pory
    boshowi dawno przestałem wierzyć!:D
  • #4 2324844
    Tarpi
    Poziom 11  
    Michał Walczak napisał:
    A sprawdzales z jakiego powodu gasnie? Czy w pewnym momencie brak iskry, wtryskow czy np pompa paliwowa przestaje dzialac?

Przyznam szczerze, że jak ręce mi opadły to nie dotknęłem się do niego
  • #5 2326086
    lajkonic
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    tak jak napisal Michal; albo ucieka iskra, albo brak paliwa.brak paliwa mozna sprawdzic sluchajac czy chodzi pompka paliwa /zawsze ja slychac/.po przekreceniu kluczyka sychac prace pompki, odpalic i sluchac czy pracuje nadal, jezeli jest ok to brak iskry lub problem z aparatem zaplonu, powodzenia w rozwiazaniu problemu, Zdzislaw
  • REKLAMA
  • #6 2390018
    artek08500
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    witam
    mam ten sam problem auto po kolizjii 96r 1.0B 16v zapala na jakieś 20sekund i gaśnie pompa paliwa chodzi .Zauważyłem ze zapala tylko bez ;gazu" przy nacisnieciu pedału przyśpieszenia silnik gaśnie mam pytanie czy po przekręceniu kluczyka na zapłon kontrolka check engine powinna zgasnąć przed zakręceniem silnikiem bo u mnie swieci się cały czas ,po zapaleniu silnika gaśnie ,a gdy silnik zgaśnie kontrolka od razu zapala się
    troszkę chaotyczne się rozpisałem ale proszę o jakieś podpowiedzi
    pozdrawiam
  • #7 2392051
    Michał Walczak
    Poziom 18  
    Ocena: 45
    A bledow nie mozna wyciagnac ze sterownika? To powinno dac jasna odpowiedz...
  • REKLAMA
  • #8 2392535
    PIOTR111
    Poziom 16  
    Ocena: 47
    Witam
    Z doświadczenia wiem, że w tym aucie nie dodajemy gazu przy odpalaniu
    Często są zalewane świece w tym momencie a co najciekawsze nie pomoże ich czyszczenie tylko wymiana na nowe. Potem można je ponownie zamontować ale jak silnik nabierze temperatury
    Tyle wiem z doświadczenia i z rozmów innych użytkowników tego autka
    PIOTR
  • Pomocny post
    #9 2392554
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1658
    Bardzo prawdopodobne, że jest to sprawa immobilizera. Ponadto w sytuacji gdy wewnątrz sterownika nastąpiła ruina mógł się zwyczjnie rozprogramować. Nie bardzo wiadomo, czy zakupiony sterownik jest nowy (w co wątpię) czy też z innego pojazdu. Jeśli z innego to zapewne chodzi o immobilizer. Ale tutaj muszą się włączyć specjaliści od sterowników.
    Jest jeszcze możliwość, ze funkcjonuje w nim zabezpieczenie przeciwkradzieżowe.
  • #10 2900346
    Tarpi
    Poziom 11  
    Mczapakski trafiłeś w "10" :)
    Rozgryzłem to co prawda zanim przeczytałem twój post ale laury zostawiam dla Ciebie :D

Wystarczyło przeprogramować sterownik.

Podsumowanie tematu

✨ Nissan Micra 1.0 16V z 1997 roku ma problem z gaśnięciem silnika po około 30 sekundach pracy. Początkowo uszkodzony sterownik silnika został naprawiony mechanicznie po korozji spowodowanej wodą, co umożliwiło uruchomienie auta, jednak problem gaśnięcia pozostał. Wymiana sterownika na używany o zgodnych numerach Bosch, lecz różniący się numerem Nissana, nie rozwiązała problemu. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie przyczyn gaśnięcia, takich jak brak iskry, problemy z wtryskiem paliwa lub pompą paliwową. Zwrócono uwagę na konieczność doboru części według numerów Nissana, a nie tylko Bosch. Pojawiła się hipoteza o problemach z immobilizerem lub zabezpieczeniem przeciwkradzieżowym, zwłaszcza że sterownik mógł się rozprogramować po uszkodzeniu. Ostatecznie rozwiązaniem okazało się przeprogramowanie sterownika, co przywróciło prawidłową pracę silnika. Dodatkowo wskazano, że w tym modelu nie powinno się dodawać gazu przy odpalaniu, aby uniknąć zalewania świec zapłonowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA