logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat 126p '93 - brak świateł mijania, bezpieczniki i przełączniki sprawdzone

rybcia.92 16 Maj 2011 14:02 14807 6
REKLAMA
  • #1 9511905
    rybcia.92
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.
    Mam taki problem że nie mam świateł mijania drogowe normalnie działają a mijania nie. Bezpieczniki ok, przełącznik pod kierownicą ok, włącznik świateł ok, żarówki ok, przekaźników nie ma.
    I nie wiem co z tym fantem zrobić...
    Może ktoś pomoże.?:):)
    Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9512725
    Zico63
    Poziom 37  
    Ocena: 1034
    To by miało świecić.
    Musi Kolega wziąć w rękę żarówkę z dwoma kabelkami (probówkę) i sprawdzać po kolei, czy jest napięcie na:
    *bezpieczniku 5 lub 6 (są zwarte-pracują razem) kolor przewodu szaro-czerwony;
    *we wtyku w bagażniku, z manetek, kolor szaro-czerwony;
    Na wyjściu z włącznika być musi - jeśli Kolega pisze, że drogowe są. Ale drogowe są normalnie z włącznika, nie z przyciągnięcia manetki na błysk?
    Tu raczej jest wypalony styk w manetkach, tylko niestarannie sprawdzone.
  • REKLAMA
  • #3 9512737
    rybcia.92
    Poziom 11  
    Na manetkach drogowe są wajcha w dół świeci i jak pociągnę do siebie to też a napięcie zaraz pójdę sprawdzić..

Dodano po 24 [minuty]:

no więc na kostce co idzie od kierownicy szaro-czerwony napięcie jest, a na bezpiecznikach nie ma, tylko dziwi mnie taka rzecz że na bezpiecznikach 4,5,6 nie ma wsadzonych konektorów w takim białym plastiku.. (wszystko sprawdzałem próbówką)
    auto kupiłem w lutym i normalnie wszystko działało do weekendu majowego przyjechałem do domu i się okazało że mi światła mijania nie świecą...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 9513066
    Zico63
    Poziom 37  
    Ocena: 1034
    Skrzynka, jej podłączenia, ma wyglądać tak:
    Fiat 126p '93 - brak świateł mijania, bezpieczniki i przełączniki sprawdzone
    Wykonałem to przed chwilą na potrzeby innego tematu.
    Z opisu Kolegi wnioskuję, że po prostu "wypiął" czyli odpiął się wtyk z szaro-czerwonym przewodem zasilającym bezpieczniki 5 i 6 (mijania).
  • REKLAMA
  • #5 9513153
    rybcia.92
    Poziom 11  
    wielkie dzięki!!!!!
    idę to powpinać tak jak powinno być i jak powpinam to napiszę czy działa czy nie.
  • #6 9513206
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Jeśli nie ma przekaźników, to duże prawdopodobieństwo, że wytopiony styk w przełączniku zespolonym. Pomiar miernikiem może pokazać, że jest dobrze, ale tu trzeba sprawdzić pod obciążeniem i wtedy wyjdzie.
    Aby znacznie poprawić efektywność oświetlenia i sprawić, by elektryka nie była tak awaryjna:
    - dołożyć przekaźniki na światła ( różnica jest ogromna, a jest to koniecznością jeśli masz żarówki H4),
    - sprawdzić połączenia masowe,
    - wymienić skrzynkę bezpiecznikową na tą z cc/eleganta lub chociaż założyć uniwersalną ale na płaskie bezpieczniki.
  • #7 9513318
    rybcia.92
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki Zico63 wszystko działa choć widzę że mam ładnie namieszane w tych kablach ale udało się dział. mam nadzieje że wszystko ale z tego co widzę to chyba tak:):):)

a przekaźniki na pewno zamontuje bo mam H4
    i skrzynkę też wymienię bo poprzedni właściciel musiał nieźle namieszać.

WIELKIE DZIĘKI ZA POMOC!!!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Fiat 126p z 1993 roku zgłosił problem z brakiem świateł mijania, podczas gdy światła drogowe działają poprawnie. Po sprawdzeniu bezpieczników, przełącznika oraz żarówek, okazało się, że nie ma napięcia na bezpiecznikach 5 i 6, co sugerowało problem z połączeniem elektrycznym. Użytkownik otrzymał wskazówki dotyczące sprawdzenia napięcia na przewodach oraz podłączenia wtyków. Po poprawnym podłączeniu wtyków, światła mijania zaczęły działać. Dodatkowo, zalecano zainstalowanie przekaźników dla poprawy efektywności oświetlenia oraz wymianę skrzynki bezpiecznikowej na bardziej niezawodną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA