logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przekrój przewodu a obciążenie?

gszymans 21 Lut 2006 10:29 124680 7
REKLAMA
  • #1 2329064
    gszymans
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    witam
    nie mogę znaleźć w sieci jak obliczyć przekrój przewodu w zależności od mocy urządzeń.
    Mam taki problem że chciałem do garażu wrzucić piec 4kW i nie wiem czy moje przewody to wytrzymają mam tam chyba 1,5 mm.
  • REKLAMA
  • #2 2329098
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 731
    4kW przy 230V daje około 17,4 A a to kwalifikuje się do przewodu 2,5mm2
    Załączniki:
    • Przekrój przewodu a obciążenie? przekroje.jpg (17.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 2329858
    Marek Rozenblut
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Witam. Pan Grzeskk ma rację. Proponuję wybrać przewód YKY 5x4 przy założeniu, że ten garaż nie jest oddalony daleko od domu (?). Nadmieniam, że z pewnością podłączy Pan jeszcze inne źródła prądu a także oświetlenie. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 2337461
    bogdand
    Poziom 17  
    Ocena: 72
    Chciałbym zauważyć panie Marek Rozenblutże przewód YKY5x4 to przewód aluminiowy który nie jest już produkowany a poza tym polska norma pozwala wykorzystywać przewody aluminiowe dopiero od 10mm. proponuje przewód OWY lub YDY 5x4mm.
  • #5 2337563
    lukas44
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Witam
    YKY nie jest przewodem tylko kablem i nie aluminiowym tylko miedzianym
    kabel aluminiowy byłby oznaczony YAKY. Ponad to kable alumiowe produkowane sa nadal. Piec nie jest chyba odbiornikiem przenośnym więc przewód OWY nie jest chyba najlepszym rozwiązaniem. Proponuje przewód YDY 5X4 przy założeniu że piec jest 3f i odległość od skrzynki zasilającej jest dużą.
  • #6 2337793
    DetiXX
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Dokładnie, YDY będzie najlepszym rozwiązaniem - nie wiem czemu kolega 2 posty wyżej sugerował kabel ..
  • #7 2337821
    spros
    Poziom 17  
    Ocena: 26
    hmm a jesli to jest piec indukcyjny i plynie tam np 4kHz przy napieciu 50V?
    ale zgadzam sie z poprzednikami. zwlaszcza w kwestii YAKY :)
    pozdro
  • REKLAMA
  • #8 2339221
    Marek Rozenblut
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Witam. Sprostuję informację. Chodzi mi o przewód YDY 5x4 bo jest tańszy od kabla YKY 5x4. Przepraszam za źle użyte słowo: przewód/kabel.
    O przewodach aluminiowych nic nie pisałem, ale widzę, że następcy moi sprostowali pewną osobę. Dziękuję.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Do zasilenia pieca o mocy 4 kW przy napięciu 230 V potrzebny jest przewód zdolny do przeniesienia prądu około 17,4 A, co kwalifikuje przewód o przekroju minimum 2,5 mm². Dyskusja wskazuje, że przewód o przekroju 1,5 mm² jest niewystarczający dla takiego obciążenia. Zalecane są przewody miedziane typu YDY 5x4 mm², które są odpowiednie do instalacji stałych i zapewniają odpowiednią nośność prądową. Wątpliwości dotyczące przewodów aluminiowych YKY 5x4 zostały wyjaśnione – YKY to kabel miedziany, natomiast aluminiowe przewody oznaczane są jako YAKY i zgodnie z normami stosuje się je od przekroju 10 mm² wzwyż. Przewód OWY nie jest rekomendowany do stałych instalacji pieca. W przypadku pieca trójfazowego i większej odległości od rozdzielnicy, przewód YDY 5x4 mm² jest optymalnym wyborem. Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwość podłączenia innych odbiorników i oświetlenia, co może wymagać większego przekroju przewodu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA