logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować kondensator powietrzny 4pF do anteny IMAX2000 – wymiary, materiały

olijacek 21 Lut 2006 12:19 1476 5
REKLAMA
  • #1 2329391
    olijacek
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Jak zrobić kondensator powietrzny o wartości 4pF ?

Chodzi o konstrukcję http://www.video-observer.com/imax/imax2000.htm
    mam wędkę 8 M cewka już zlutowana oczywiście na oko bo w opisie nie ma średnicy drutu ani cewki ani liczby zwoji nie ma nic oprócz wartości kondensatora ;)

POzdrawiam Jacek
  • REKLAMA
  • #2 2329450
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Do kawałka laminatu dwustronnego przylutowc przewody i juz jest kondensator o pojemnosci kilku pF w zaleznosci od wymiaru płytki z laminatu. Nie musi byc powietrzny.
  • REKLAMA
  • #3 2329458
    olijacek
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    sp8gsc napisał:
    Do kawałka laminatu dwustronnego przylutowc przewody i juz jest kondensator o pojemnosci kilku pF w zaleznosci od wymiaru płytki z laminatu. Nie musi byc powietrzny.

Doprecyzuję pytanie jak to wyliczyć ile pF ma kondensator mnie interesuje taki w formie rurka a w środku pręcik i jak to przeliczyć ile ma pojemności średnicai długość rurki zewnętrznej i wewnętrznej ?
  • REKLAMA
  • #4 2329489
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    To zalezy od powierzchni precika i powierzchni wewnętrznej rurki oraz oczywiscie od odleglości. Pewnie jakies wzory sa, ale prosciej chyba zmierzyc i to nie pojemnosc, ale od razu rezonans calego obwodu. Tyle w zyciu obwodow zbudowalem i ani razu nie przyszlo i go glowy mierzyc albo wyliczac indukcyjnosci cewek. To jest zupelnie zbedne. Tak samo kondensatory takiej malej pojemnosci. Zrob po prostu taki w ktorym precik da sie wysuwac z rurki i po prostu dostroj pojemnoscia do rezonansu, a potem zablokuj zeby sie nie ruszyl.
  • REKLAMA
  • #5 2329505
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Jest wzór na pojemność kondensatora płaskiego: C=Eo*Er*S/d - można próbować go zastosować do rórki. Małe pojemności robiłem z taśmy: dwa przewody o dł. 1cm to około 1pF.
REKLAMA