logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klawiatura Easy na Windows XP - zamieniające się i znikające litery

musiszek 21 Lut 2006 23:03 2238 19
REKLAMA
  • #1 2332093
    musiszek
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    problem zamieniaja sie mi literki lub uciekaja w ogole np naciskam literke m a wyskakuje mi c lub niedziala mi alt itd a czasem jest ok ze wszystkim

cale narzedzie do rozwiazywania problemow przejehane sys xp
    czasem pomoze jak mu na nowo wegram sterowniki ale czasem "wszystkie funkcje klawiszow trwalych wylonczone,polski programisty, antywirusem tez przejechane, nie ma konfliktu sprzentowego,klawiatora na 100% ok sterowniki sciagniete od producenta i dalej.... sory ze tak brzydko pisze ale to na tej klawiatorze wlasnie pisze...a jeszcze jedno nie wiem ale se przeliczylem klawisze i jest ich106 a nie 101-102 no chyba ze sie wyeliminuje powtarzajace typu enter schift,ctrl,alt
    moj system to xp profesional klawiatora easy
    --------------------------------------------------------
    prosze poradzcie co. z gory dziekuje bardzo

:cry:
  • REKLAMA
  • #2 2332139
    jokrasa
    Poziom 28  
    Ocena: 89
    Od kiedy pojawił się problem? (ot tak sobie?).
    Odinstaluj wszystkie stery od klawiatury, skasuj z listy sprzetu klawiaturę, zresetuj
    PC i pozwól aby system zainstalował swoje domyślne stery.
    Czy problem w jakiś sposób się rozwiązał.
    Jaki dokładnie model klawiatury (prod. i typ).
  • #3 2332141
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Uruchom kompa w dosie,np.z dyskietki startowej win98 i sprawdź jak się klawiatura zachowuje.
  • REKLAMA
  • #4 2332225
    musiszek
    Poziom 11  
    tak jak mowilem cale narzedzie do rozwiazywania problemow z klawiatora przejechane ale zrobilem tak; usunolem w men zadan klawiatore sys sam zainstalowal a problem byl nadal.. potem tez recznie inst ster nic nie pomoglo

jesli chodzi o pytanie kiedy? no to nie wiem bo zona tez sie bawi kompem na neta wchodzi no i to sie stalo "bog wie kiedy" a klawiatora jest wyminiona bo myslalem ze jest zepsuta to poszlem i kupilem se nowa atu dalej ..

moja klawiatora to KLAWIATURA / ET-225 RONDO PS/2 STERY SCIAGLEM OD PRODUCENTA
    w bios jest ok
  • #5 2332253
    jokrasa
    Poziom 28  
    Należy zastosować poradę Tronica, aby uruchomić PC z dyskietki i zobaczyć w DOSie jak funkcjonują klawisze.
  • #6 2332277
    musiszek
    Poziom 11  
    zrobilem tak mam dyskietke z win98 startowa

jest tam polecenie tylko wiersz polecen i tam wszystko cacy

w dosie dziala poprawnie
  • #7 2332293
    jokrasa
    Poziom 28  
    Wejdź do systemu i edytuj pliki Autoexec.bat i config.sys są na c:\ i wykasuj wszystkie wpisy związane z klawiaturą
  • REKLAMA
  • #8 2332349
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    W ogole skasuj pliki autoexec.bat i config.sys
  • #9 2332351
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 2332374
    musiszek
    Poziom 11  
    odpowiedz dla bartona --przebiez pisze ze mam klawitore zepsuta to nie rozumiesz. a ty piszesz ze se mam kupib slownik to jak mam napisab

ten autoex wyglada tak ;
    gravity 30
    map_show_mode 1
    render_layers 1
    exec mod.cfg
    splitscreen 0

//PLAYER 0 KEY CONFIG

bind a p0_left
    bind s p0_down
    bind d p0_right
    bind w p0_up
    bind f p0_fire
    bind g p0_jump
    bind h p0_change
    bind r p0_reload

//PLAYER 1 KEY CONFIG

bind left p1_left
    bind up p1_up
    bind down p1_down
    bind right p1_right
    bind 1_pad p1_fire
    bind 2_pad p1_jump
    bind 3_pad p1_change
    bind 4_pad p1_reload

//PLAYER 1 KEY CONFIG

bind backslash p1_fire
    bind quote p1_jump
    bind colon p1_change

bind i chat
    bind f10 quit

p0_nick WORM1
    p1_nick WORM2
    to bo mam skasowab?
  • Pomocny post
    #11 2332392
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Póki co to przemianuj z .bat na .old
  • #12 2332409
    jokrasa
    Poziom 28  
    Pliki: autoexec.bat i config.sys - należy zmienić im rozszerzenia na jakieś inne (tymczas. abyś mógł wrócić do nich kiedyś).
  • #13 2332430
    musiszek
    Poziom 11  
    zrobilem tak jak kazales zmienilem rozszerzenia na inne kompa zrestartowalem ale dalej ta sama bajka bzy masz jakies jeszbze pomysly
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 2332459
    jokrasa
    Poziom 28  
    Problem leży po stronie sterowników, (objawy są zarówno ze sterami producenta jak i domyślnymi).
    W pasku systemowym nie siedzi dodatkowy program do klawiatury? Jeśli nie to spróbuj zainstalować aplikację do tej klawiatury.

[/code]
  • #16 2332509
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    musiszek - powiedz, ze sobie zartujesz z tym plikiem ktory wkleiles? Nie chodzi nam o ustawienie z jakiejsc gry, tylko pliki ktora masz bezposrednio na dysku c:
  • #17 2334258
    musiszek
    Poziom 11  
    z tym plikiem to nie żart naprawdę tak mam pewnie was dziwi że mam wszystkie literki aą c ó itd ale tak jak w temacie czasem mi ucieknie i wgrywam od nowa wszystkie sterowniki jeśli chodzi o układ klawiatóry to mam zainstalowane polski programisty układ kl polski 214 i polski
    a dodatkowy program to ten ściągnięty z strony producenta czyli http://www.easytouch.pl/drivers.php?lang=PL&cid=10&pid=15392
    czyli stery do klawiatóry. ale prubowałem wszystkiego z osobna. panowie zaczynam sie poddawać dodam jeszcze że mam kartę cyfrową satelitarną może ona mi na miesza bo też tam jest czujka podczerwieni którą teraz nie używam ale używałem do tej karty w ogóle to wam powiem całą konfiguracje mojego kompa to może bedziecie mi w stanie powiedziec coś o tym problemie;
    atlon2400xp
    512ram
    nforce2
    karta graf fx5200 nvidia
    jak sie wkurze to zrobie format i pewnie bedzie dobrze tylko to w sumie ze 3 god roboty..
    dodam wam że ściągłem se linuxa którego uruchamia się z płyty i jak go odpaliłem to tam jest ok...? wszystkie litereki działają ok.ale ja chce winde a nie linuxa. teraz też tak wszystko mi nie działa np"2" tylko z klawiatóry numerycznej tej po prawj stronie. a ta dwujka nad literkami mi nie działa a po pół godzinie pewnie mi zacznie brakować następnej literki albo się zamienią..np n za c
    jak macie jakie sugestie to proszę śmiało.

:cry: zgóry dziękuje
  • #18 2334845
    aadeer
    Poziom 17  
    Ocena: 162
    a próbowałeś wogóle wywalić te sterowniki??
    przeleciałeś system jakimś antywirusem??

ja bym sugerował nie instalować żadnych sterowników, niech chodzi na systemowych i przeskanować system dobrym antywirusem, programem w stylu ad-aware
  • #19 2335074
    musiszek
    Poziom 11  
    mam "avasta" i nic mi nie pokazuje ale zrobie tak jak mówisz spróbuję jakiś inny program może mksvir albo jakiś inny antywirusowy a ten program typu ad-aware to może być spy-bot bo sie nie znam.

a na sterach z windy próbowałem wszystkie inne wywaliłem i nic

Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:

DODAM TYLKO.. TO NIE ŻART W GRACH JEST OK WSZYSTKIE LITERKI DZIAŁAJĄ PRAWIDŁOWO I NIE UCIEKAJĄ ANI SIĘ NIE ZAMIENIAJĄ.
    mało tego zdaje mi się że po włączeniu gry choćby na 2 sekundy i wyłączeniu jej wraca wszystko do normy wszystkie litery ok ale wystarczy wył i wł kompa a ta sama bajka zaczyna się od początku

antywirusy nie pomogły..

wolał bym uniknoć formatu bo człowiek nie pamięta wszystkich loginów i haseł z różnych serwisów

a po 2 to mi sprawi wielką przyjemność jak to się uda naprawić "człowiek całe życie się uczy"a format to wtym wypadku było by pójście na łatwizne..

pozdrawiam:cry:

Dodano po 3 [godziny] 27 [minuty]:

problemu nie rozwiązałem ale dam se radę bo mnie net nie jest potrzebny zawodowo.

dziękuje wszystkim którzy się zainteresowali mojim problemem..

musiszek
    Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy!

... nie krzycz , nie używaj Caps Locka , nie pisz post za postem używaj funkcji zmień , popraw posty oraz TEMAT POSTU ! itd. . (TONI_2003)
  • #20 2356085
    musiszek
    Poziom 11  
    otórz problem rozwiązałem w następujący sposób:

WGRAŁEM ORYGINALNE STEROWNIKI OD PŁYTY GŁÓWNEJ.
    RESET KOMPA I OK:D

gdy by ktoś miał taki problem w przyszłości to tu jest rozwiązanie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył klawiatury Easy (model ET-225 RONDO PS/2) działającej na systemie Windows XP Professional, gdzie litery zamieniały się lub znikały podczas pisania, a niektóre klawisze, jak Alt, przestawały działać. Użytkownik próbował różnych rozwiązań: reinstalacji sterowników producenta i domyślnych systemowych, usuwania i zmiany rozszerzeń plików autoexec.bat i config.sys, skanowania antywirusem Avast oraz testowania klawiatury w środowisku DOS (gdzie działała poprawnie). Układ klawiatury ustawiony był na polski programisty (214) oraz polski. Problem nie występował w grach, a po ich uruchomieniu i zamknięciu klawiatura działała poprawnie do restartu systemu. Ostateczne rozwiązanie stanowiła instalacja oryginalnych sterowników płyty głównej oraz restart komputera, co wyeliminowało błędy w działaniu klawiatury. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące konfliktów sterowników, wpływu dodatkowych urządzeń (np. karty satelitarnej z czujnikiem podczerwieni) oraz konieczności unikania formatowania systemu jako ostateczności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA