"Marnując" czas w Internecie, trafiłem na taki oto filmik:
z którym powiązany jest temat na reddicie:
https://www.reddit.com/r/UFOs/comments/1l551rp/ive_resurrected_a_powerful_decomissioned_100ft
Krótkie streszczenie PL (AI):
Zacząłem zastanawiać się, czy to nie fake spreparowany przez AI, dalej trafiłem na wykop.pl, wklejam dłuższy przetłumaczony fragment tam znaleziony:
Przy okazji znalazła się też opinia o forum elektroda.pl
Co sądzicie? Rzeczywiście trafił się pasjonat? Tłumaczenie jak i oryginał w niektórych miejscach brzmi niezbyt wiarygodnie. Choćby to równanie, czyżby jakaś wariacja równania na moc S(t) = P(t) + jQ(t) ?
z którym powiązany jest temat na reddicie:
https://www.reddit.com/r/UFOs/comments/1l551rp/ive_resurrected_a_powerful_decomissioned_100ft
Krótkie streszczenie PL (AI):
Cytat:Użytkownik opowiada, że przywrócił do działania wycofany z użycia wojskowy radar o średnicy 100 stóp. Choć sam nie zajmuje się tematyką UFO, chce podzielić się wynikami i pokazać, że taka technologia może mieć potencjalne zastosowania. Podkreśla, że nie ma na celu udowadniania istnienia UFO, lecz eksploruje możliwości dawno zapomnianego sprzętu i zachęca innych do podobnych działań technologicznych.
Zacząłem zastanawiać się, czy to nie fake spreparowany przez AI, dalej trafiłem na wykop.pl, wklejam dłuższy przetłumaczony fragment tam znaleziony:
Cytat:Kilka lat temu zacząłem przerabiać jeden z najpotężniejszych brytyjskich wojennych radarów — niewrażliwy na zakłócenia, zaprojektowany pierwotnie do wykrywania startów nuklearnych w czasach zimnej wojny — na system zdolny do pasywnego monitorowania nieba pod kątem anomalii lotniczych z użyciem nowoczesnych technologii.
System działa w oparciu o odbiornik radarowy SSR, który jest na tyle czuły, że potrafi śledzić ptaki z niemal 1600 km. Obecnie system jest w pełni operacyjny. Wykorzystuje niestandardowy model AI, który autonomicznie filtruje szumy, identyfikuje anomalie i wyodrębnia strumienie danych o wysokiej rozdzielczości — często z większą precyzją niż obecne cywilne, a nawet wiele wojskowych systemów stosowanych w Europie. Zbudowałem też w pełni funkcjonalny system operacyjny przy wsparciu wielu emerytowanych ekspertów radarowych i ludzi znacznie mądrzejszych ode mnie, których znalazłem na /rfelectronics.
Z uwagi na moje zobowiązania zawodowe (pracuję nad technologiami autonomicznymi i innowacjami), nie mam wystarczająco dużo czasu, by aktywnie rozwijać ten projekt — stąd to wszystko zajęło mi 3 lata. Uważam jednak, że byłoby marnotrawstwem nie udostępnić jego możliwości szerszemu gronu.
Dlatego rozważam przekazanie go dalej — być może przez publiczny lub kontrolowany dostęp do danych IQ w postaci s(t)=I(t)+jQ(t), które są zapisywane, a następnie każdy będzie mógł pobrać przygotowane przeze mnie oprogramowanie. Dzięki niemu można cofnąć się w czasie do dowolnych współrzędnych lub błyskawicznie znaleźć wszelkie anomalie. Jestem też otwarty na pokaz na żywo we współpracy z kimś wiarygodnym w tej dziedzinie, kto mógłby pomóc w prezentacji i dalszym rozwoju systemu. Jestem technikiem, nie "ufologiem", ale jestem niemal pewien, że ta technologia jest absolutnie nowoczesna i wyprzedza wiele rozwiązań. Próbowałem wrzucić zdjęcia i filmy, ale Reddit automatycznie je filtruje.
Przy okazji znalazła się też opinia o forum elektroda.pl
Co sądzicie? Rzeczywiście trafił się pasjonat? Tłumaczenie jak i oryginał w niektórych miejscach brzmi niezbyt wiarygodnie. Choćby to równanie, czyżby jakaś wariacja równania na moc S(t) = P(t) + jQ(t) ?
Fajne? Ranking DIY