logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zresetować bazę Gigaset bez słuchawki, by usunąć PIN i zarejestrowane słuchawki?

Ibol 12 Maj 2003 07:42 7026 14
REKLAMA
  • #1 210183
    Ibol
    Poziom 11  
    Ocena: 45
    Witam!

Od pewnego czasu poszukuje sposobu na wykonanie RESETU bazy gigaseta (kilku modeli, lecz zapewne wszedzie wykonuje sie tak samo) bez uzycia sluchawki, potrzebny do skasowania nieznanego PINu, lub wszytkich zarejestrowanych dotad sluchawek (z braku wolnego miejsce na zarejestrowanie nowej).

Wiem, ze taki sposob istnieje i polega na odpowiedniej kombinacji wylaczen zasilacza bazy i przytrzymania przycisku przywolania sluchawki.

Dzieki.

Pozdrawiam.
    Igor
    Nie pisz tytułów dużymi literami - REGULAMIN.[h]
  • REKLAMA
  • #3 210650
    Ibol
    Poziom 11  
    Coz, taka wlasnie informacje uzyskalem rowniez w infolinii SIEMENSA ... czyzby oznaczalo to, ze nie ma mozliwosci wykonania takiego RESETU aby wymeldowane zostaly wszystkie sluchawki?
    To byl przeciez najistotniejszy punkt programu ...
  • REKLAMA
  • #4 210660
    Diodak.fm
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Jaki typ bazy, podeslij zawartosc eepromu to ci go wyzeruje i odesle z zameldowana jedna sluchawka, lub inny z innego gigaseta. Musze znac dokladny typ bazy i typ pamieci EEPROM,
    byc moze bedzie to 24C02 lub 04... :roll:

Skoro nie mozesz sie zameldowac to skad wiesz ze jest aktualnie 6 sluchawek.
  • #5 213960
    its
    Poziom 17  
    NO CÓŻ!!

MUSISZ WYŁĄCZYĆ ZASILANIE I TRZYMAJĄC KLAWISZ <PAGING> NA BZIE WŁĄCZYĆ ZASILANIE NA OK. 25 SEK. PO UPŁYWIE TEGO CZASU ZACZNIE SZYBKO MIGAĆ DIODA. WTEDY PUŚĆ KLAWISZ I GOTOWE!!!
  • REKLAMA
  • #6 287841
    aklak
    Poziom 11  
    Ibol napisał:
    Witam!

Od pewnego czasu poszukuje sposobu na wykonanie RESETU bazy gigaseta (kilku modeli, lecz zapewne wszedzie wykonuje sie tak samo) bez uzycia sluchawki, potrzebny do skasowania nieznanego PINu, lub wszytkich zarejestrowanych dotad sluchawek (z braku wolnego miejsce na zarejestrowanie nowej).

Wiem, ze taki sposob istnieje i polega na odpowiedniej kombinacji wylaczen zasilacza bazy i przytrzymania przycisku przywolania sluchawki.

Dzieki.

Pozdrawiam.
    Igor

Witam Ibol
    12.07.03
    Miałem ten sam problem co ty przeczytalem te posty no i do roboty. Wykonywałem operacje tak jak opisują koledzy no inic tak jak piszesz, ale jestem osobą która się nie poddaje. Miałem zalogowane w bazie 5 słuchawek.no i co zrobiłem:
    1. wyłączyłem zasilanie z bazy
    2. Przycisnołęm przycisk paging
    3. Podłączyłem zasilanie
    4. Po kilku sekundach zaczeła migać dioda na bazie nadal trzymasz przycisk puszczasz go dopiero jak przestanie migać
    5. I baza wraca do ustawiń fabrycznych tj. żadna słuchawka nie jest zalogowana impulsowe wybieranie itd
    Jeszcze jedna informacja jak puszczalem paging jak zaczymała mrugać to nic to nie dawało nie dochodziło do resetu
  • REKLAMA
  • #7 1030298
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 1033038
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    Jest na elektrodzie!
    Tak jak każdą słuchawke gigaseta!
    Szukaj!
    WW
  • #9 1033784
    manik_torun
    Poziom 12  
    trzymając klawisz paging przez około 16 sek. oczywiście bez odłączania zasilania
  • #10 1034788
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    manik_torun napisał:
    trzymając klawisz paging przez około 16 sek. oczywiście bez odłączania zasilania

NIEPRAWDA!
    To po prostu nic nie robi..
    ww
  • #11 1038800
    manik_torun
    Poziom 12  
    trzymasz na bazie przycisk do czasu aż zacznie migotać, wydaje sygnał dźwiękowy pipipipipi.....pipipi.....
  • #12 1039849
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    I to sie nazywa wprowdzwenie bazy w tryb meldowania....
    Czytajcie dokladnie posty...
    WW
  • #13 2734859
    Piotrekop
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Kupiłem bazę 2015 plus. Komunikaty w jęz. niem. Problem jest taki, że komunikaty nie wypowiadane są do końca. Urywa się i się zawiesza. Trzeba wyłączyć zasilanie i znów działa. Podobnie jest z odtwarzaniem nagranych wiadomości. Zawiesza się a potem restartuje i znów działa.

Chciałem zresetować bazę 2015 plus. Opisane tu sposoby nie skutkują. Czy tą bazę resetuje się tak samo jak wszystkie, czy jest inny trik? W czasie procedury resetowania czyli trzymania przycisku przywołania słuchawki, świeci się lekko licznik, lekko dioda głośności i dioda włączonej sekretarki. Można tak trzymać i trzymać i nic się nie dzieje.

Myslałem, że może reset bazy pomoże ale nie moge jej zresetować.

Czy ktoś może pomóc w tych dwóch przypadkach?
  • #14 2740898
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Oj ludzie,czytajcie posty.
    Reset bazy G2015 to- Wyjąc zasilacz,wcisnąc page wsadzic zasilacz trzymając page i po 25 sek (+- 2 sek ) pusćic page.
    Po ok 20 sek wyjąć zasilacz i po 20 sek wsadzic z powrotem.
    Za długie trymanie wprowadza w tryb meldowania, (bez resetu!) za krótkie nic nie robi.
    Od razu uprzedzam że poprawny reset wymaga wpisania czasu -inaczej mamy posty"migaja mi zera -co robić" -wpisac czas!. JAk-opis w instrukcji.Nie mam instrukcji-jest na elektrodzie.
    WW
  • #15 15029098
    Ibol
    Poziom 11  
    Temat archiwalny. Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobu wykonania resetu bazy telefonów bezprzewodowych Gigaset bez użycia słuchawki, w celu usunięcia nieznanego PIN-u oraz skasowania wszystkich zarejestrowanych słuchawek. Najczęściej opisywana metoda polega na wyłączeniu zasilania bazy, przytrzymaniu przycisku "paging" (przywołania słuchawki) podczas ponownego włączania zasilania przez około 25 sekund, aż dioda zacznie szybko migać, po czym należy puścić przycisk. Reset ten przywraca ustawienia fabryczne, kasując wszystkie zarejestrowane słuchawki i PIN. W przypadku modeli nowszych, takich jak Gigaset 2015 plus, standardowa procedura resetu może nie działać, co sugeruje istnienie innego trybu resetowania lub problemów z oprogramowaniem bazy. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące odczytu i wyzerowania pamięci EEPROM bazy, jednak wymaga to znajomości dokładnego modelu i typu pamięci. Po resecie baza wymaga ponownej rejestracji słuchawek według standardowej procedury Gigaset. Wskazano również, że zbyt długie przytrzymanie przycisku "paging" może wprowadzić bazę w tryb meldowania, a nie resetu.
REKLAMA